- Διαφήμιση -

Το εμβληματικό έργο του Νίκου Καζαντζάκη «Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά» σε θεατρική διασκευή του Γιάννη Κακλέα και του Γεράσιμου Ευαγγελάτου και σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα ανεβαίνει από τις 19 Οκτωβρίου στο «ΘΕΑΤΡΟΝ» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», σε παραγωγή του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού και των θεατρικών παραγωγών «Τεχνηχώρος». Τον μυθικό Ζορμπά ενσαρκώνει ο Γιάννης Στάνκογλου. Μαζί του η Όλια Λαζαρίδου στον ρόλο της Μαντάμ Ορτάνς, ο Αιμιλιανός Σταματάκης στον ρόλο του συγγραφέα, ο Ιβάν Σβιτάιλο στον ρόλο του Μαυραντώνη, η Ηλιάνα Μαυρομάτη στον ρόλο της χήρας και ένας πολυπληθής θίασος ταλαντούχων ηθοποιών και χορευτών.

19 Οκτωβρίου στο «ΘΕΑΤΡΟΝ» ο θρυλικός Ζορμπάς ζωντανεύει στη σκηνή του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος».

Συνέντευξη Τύπου πραγματοποιήθηκε για την παράσταση, παρουσία όλου του θιάσου και των καλλιτεχνικών συντελεστών της παράστασης. Το CalendArt ήταν εκεί και σας παρουσιάζει τις δηλώσεις των συντελεστών:

«Ο Ζορμπάς δεν θέλει και πολλές εισαγωγές. Είναι ένα πασίγνωστο, κατά τη γνώμη μου, φιλοσοφικό δοκίμιο, που έκανε καριέρα πολύ πριν το σινεμά. Είναι εμβληματικό κείμενο, όχι μόνο για τον ίδιο τον Καζαντζάκη, αλλά για την Ελλάδα. Πήρε ισχυρές προεκτάσεις όταν έγινε η ταινία με τον Κακογιάννη και η Ευρώπη όλους πιθανόν να μας ξέρει ως Ζορμπάδες… Το έργο μας και το έργο του Ζορμπά, δεν έχει να κάνει με τον ίδιο. Έχει να κάνει με μία συνάντηση, του Νίκου, του συγγραφέα και αφηγητή με τον Ζορμπά. Αυτή η συνάντηση καθορίζει την ελληνική ταυτότητα.

Είναι μια κλασική περίπτωση ακαδημαϊκής μυθιστορίας. Ας μην ξεχνάμε ότι πριν από όλα αυτά έχουμε τον Πενθέα και τον Διόνυσο, έχουμε τον Φάουστ και τον Μεφιστοφελή και, τώρα, έχουμε τον Ζορμπά και τον συγγραφέα. Μέσα από τον Ζορμπά ο συγγραφέας περνάει μία τελετή μύησης για να μπορέσουν να ενωθούν αυτές οι δύο δυνάμεις: η δύναμη για τη ζωή και η ανάγκη για τη γνώση. Έτσι, δημιουργείται ένα νέο μεσογείακό ή, αν θέλετε, βαλκανικό πρότυπο ανθρώπου που είναι πλήρης. Για αυτήν την πληρότητα ομιλεί ο Καζαντζάκης και η παράστασή μας παρουσιάζει αυτή τη φιλόσοφική αντίληψη του Νίκου Καζαντζάκη, μέσα από τη σχέση αυτών των δύο ανθρώπων. Σκληρό έργο, αλλά ταυτόχρονα, πολύ γοητευτικό. Η παράστασή μας έχει πολλή «Κρήτη»: τραγούδια πεντοζάλη, συρτούς και όλη τη μαγεία που έχει αυτό το νησί».
Γιάννης Κακλέας

«Όταν μου είπε ο Γιάννης ο Κακλέας ότι θέλει να ανεβάσει τον Αλέξη Ζορμπά, δεν το πολυσκέφτηκα. Λειτούργησα σαν Ζορμπάς και είπα κατευθείαν «ναι». Είναι σύμβολο ο Αλέξης Ζορμπάς που προτείνει κάτι που στις εποχές μας λείπει… Η σχέση του με τον χορό, αυτό που προτείνει «ξέρεις πόσα πράγματα λέγονται με τον χορό;» είναι κάτι που με γοητεύει και είναι μεγάλη χαρά που βρίσκομαι με όλους αυτούς τους υπέροχους συνεργάτες και πιστεύω ότι θα κάνουμε μία παράσταση που θα αγαπηθεί από τον κόσμο…»
Γιάννης Στάνκογλου

«Όταν είχα δει την ταινία του Κακογιάννη με είχε συγκινήσει πολύ ο ρόλος της Μαντάμ Ορτάνς. Έτσι, όπως τη νιώθω, είναι ένα μαύρο πρόβατο, μία ξένη μέσα σε μία σκληρή πατριαρχική κοινωνία. Ένα πρόσωπο σπαρακτικό και κωμικό ταυτόχρονα… Έχουμε επιλέξει να τη δούμε όχι μέσα από αυτό το βλέμμα, που θα ήταν αρκετά μισογυνικό, αλλά μέσα από τη ματιά ενός ανθρώπου στις μέρες μας….»
Όλια Λαζαρίδου

«Είναι ένα έργο πιο ρευστό και από τη ζωή. Ένα έργο που διαμορφώνεται μαζί με εμάς, γι’ αυτό και είναι τόσο γοητευτικό. Αυτό το παιχνίδι των αντιθέσεων, αυτή η σύνθεση που ενώνει την ηθική με τον παγανισμό, που ενώνει τη γνώση με την εμπειρία, το αρσενικό με το θηλυκό…. Ήταν μεγάλη μου τιμή να ξαναβουτήξω σε αυτό το έργο, δεν θα το έκανα αν δεν είχα μαζί μου τον Γιάννη Κακλέα που είναι ο πιο Ζορμπάς-σκηνοθέτης που έχουμε στο θέατρο… Είναι μια διασκευή που θέτει τη γυναίκα σε πρώτο πλανο και ανοίγει μία συζήτηση η οποία πάει πολύ βαθειά…»
Γεράσιμος Ευαγγελάτος

«Έχοντας την τύχη και χαρά να είμαστε στον «Ελληνικό Κόσμο» που έχει την τεχνική δυνατότητα να κανουμε μια πολύ μεγάλη παραγωγή, ελπίζουμε ότι ο Ζορμπάς μας θα είναι ένα λαϊκό έργο με τον τρόπο που το βλέπει ο Γιάννης χωρίς γραφικότητες… Έχουμε πολλά σκηνικά και βιντεοπροβολές και υπέροχα φώτα και όταν έχεις έναν τέτοιο θίασο κάνει μια τέτοια μεγάλη παραγωγή».
Μανόλης Παντελιδάκης

«Υπάρχουν δύο διαφορετικές διαδρομές που ακολουθούμε στην παράσταση: η μία είναι τα σκηνογραφικά βίντεο που θα συνομιλούν με το σκηνικό του Παντελιδάκη και υπάρχει και μία άλλη διαδρομή η οποία μας βάζει σε μία διαδικασία γυρισμάτων: Εκεί έγκειται και η ωραια δυσκολία που αντιμετωπίζουμε με τον Γιάννη Κακλέα: να αποφύγουμε την εικόνα που έχουμε δημιουργήσει οι περισσότεροι για τον Ζορμπά που είναι από την ταινία του Κακογιάννη και να καταφέρουμε να δώσουμε κάτι διαφορετικό…»
Παντελής Μάκκας

«Στη δική μου την προσπάθεια, για το εικονοπλαστικό σε συνεργασία με τον κ. Κακλέα υπήρξε μία μελέτη πάνω στην πραγματική ποιότητα των ρούχων που φορούσαν οι άνθρωποι σε μία πιο ώριμη Κρήτη και όχι τόσο γραφική όσο είχαμε στο μυαλό μας μέσα από την ταινία…»
Ηλένια Δουλαδίρη

«Όσον αφορά τα φώτα, έχω την αίσθηση με τα βίντεο του Παντελή, τα σκηνικά του Μανόλη, τα κοστούμια θα υπάρξει μια μοναδική ατμόσφαιρα, ένα τοπίο που θα μας ταξιδέψει στην Κρήτη, αλλά και στην ψυχολογία των ηρώων μας…»
Στέλλα Κάλτσου

«Δεν είχα διαβάσει το βιβλιο. Οταν ο Γιάννης μου το πρότεινε, σκέφτηκα «γιατί να κάνουμε τον Ζορμπά σήμερα;» Ο Γιάννης μου είπε να διαβάσω το βιβλίο και να ξαναμιλήσουμε. Το έκανα και, περνώντας οι μέρες, ανακάλυψα ότι το βιβλίο, ο Καζαντζάκης ήταν μία σανίδα σωτηρίας, μία κιβωτός για το μυαλό μου… για να μην χάσουμε τις αξίες, τις ελπίδες, τα όνειρά μας μέσα στη σκληρή πραγματικότητα που βιώνουμε…»
Αιμιλιανός Σταματάκης

- Διαφήμιση -

«Μπήκαμε σε μία διαδικασία να αποδομήσουμε το έργο για να μην περιοριστούμε σε κάποια στερεότυπα. Επειδή ακολουθήσαμε αυτόν τον τρόπο, είχαμε την ευκαιρία να «βουτήξουμε» στην παράδοση της Ελλάδας, είτε χορευτικά, είτε μουσικά και να πάμε σε πιο βαθιά επίπεδα…»
Ιβάν Σβιτάιλο

«Υποδύομαι τη χήρα. Ένα πρόσωπο που στο μυθιστότημα δεν φωτίζεται τόσο πολύ. Αποφασίσαμε να το αναδέιξουμε. Πρόκειται για μία γυναίκα ξένη στον τόπο, νέα, η οποία προσπαθεί να ζήσει με τους δικούς της όρους μέσα σε μία πολύ συντηρητική κοινωνία και πληρώνει πολύ ακριβά αυτήν της την απόφαση για ελευθερία και αυτοδιάθεση…»
Ηλιάνα Μαυρομάτη

Ο Γιάννης Κακλέας εμπνέεται από τον πιο πολυμεταφρασμένο Έλληνα συγγραφέα σε όλο τον κόσμο και τον ήρωά του Αλέξη Ζορμπά και στήνει επί σκηνής ένα εντυπωσιακό υπερθέαμα με κορυφαίους στο είδος τους καλλιτεχνικούς συντελεστές, στη μεγαλύτερη θεατρική παραγωγή που έχει γίνει ποτέ για τον μυθικό ΖΟΡΜΠΑ. Μία παράσταση βγαλμένη κατευθείαν από την ελληνική ψυχή.

Σημείωμα σκηνοθέτη

Το μυθιστόρημα «Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά» είναι, αναντίρρητα, το διασημότερο έργο του Νίκου Καζαντζάκη, το βιβλίο που τον τοποθέτησε πανηγυρικά στον παγκόσμιο λογοτεχνικό χάρτη. Χάρη στον «Ζορμπά» ο Νίκος Καζαντζάκης κέρδισε μια διεθνή αναγνώριση που δεν αξιώθηκε ποτέ άλλος νεοέλληνας λογοτέχνης. Στο μυθιστόρημα αυτό, ο συγγραφέας μας συστήνει τον πιο εμβληματικό του ήρωα, που ανήκει πιά στον χώρο του μύθου, τον Ζορμπά. Ένα πνεύμα ελεύθερο, ατίθασο, μια ψυχή Διονυσιακή με αχαλίνωτο πάθος για έρωτα και ταξίδια, βαθειά φιλοσοφημένος με μια γήινη σοφία, αρχέγονη, πέρα από συμβάσεις και συντηρητικά κοινωνικά πρότυπα.

Η αφήγηση, ως εκ τούτου και η παράστασή μας, εστιάζει στην απρόσμενη και αποκαλυπτική συνάντηση ενός νέου ανθρώπου με βαθιές ανησυχίες και αδιέξοδα που αναζητάει ένα δρόμο για να ζήσει μια ζωή ελεύθερη, με τον Αλέξη Ζορμπά, σε ένα ταξίδι μύησης και αναζήτησης ταυτότητας. Σε ένα ταξίδι με οδηγό μια δαιμονική ψυχή, τον Ζορμπά, που έχει τη δύναμη να εμφυσήσει το πάθος για μια ζωή γεμάτη μουσική, ηδονή, χορό, έρωτα και φως. Ένας ήρωας-σύμβολο που και σήμερα μας εμπνέει και μας οδηγεί να ζήσουμε μια ζωή πέρα από τις ευνουχιστικές συμβάσεις μια σκληρής καθημερινότητας, να ξεπεράσουμε τους φόβους μας και να κάνουμε ένα γενναίο ταξίδι προς την ελευθερία.

Ένας ήρωας που αξίζει να τον έχουμε ως πρότυπο ζωής.

Όπως αναφέρει και ο Νίκος Καζαντζάκης: “Ας του δώσουμε το αίμα μας να ζωντανέψει. Ας κάνουμε ό,τι μπορούμε να ζήσει λίγο ακόμα ο εξαίσιος αυτός φαγάς, πότης, δουλευταράς, γυναικάς κι αλήτης. Η πιο πλατιά ψυχή, το πιο σίγουρο σώμα, η πιο ελεύθερη κραυγή που γνώρισα στη ζωή μου”.

Αυτός είναι κι ο στόχος της παράστασης μας.
Γιάννης Κακλέας

Ερμηνεύουν:
Γιάννης Στάνκογλου (Αλέξης Ζορμπάς), Όλια Λαζαρίδου (Ορτάνς), Αιμιλιανός Σταματάκης (Συγγραφέας), Ιβάν Σβιτάιλο (Μαυραντώνης), Ηλιάνα Μαυρομάτη (Χήρα), Θοδωρής Τσουανάτος (Μανόλακας), Αντώνης Καρναβάς (Παυλής), Δημήτρης Φουρλής (Μιμηθός), Νίνα Φώσκολου (Λόλα), Γιάννης Γιαννούλης (Αναγνώστης), Δέσποινα Πολυκανδρίτου (Μαυραντώναινα), Νικόλας Γραμματικόπουλος, Τέλης Ζαχαράκης, Νίκος Κωνσταντόπουλος, Ηρακλής Κωστάκης, Σοφία Μιχαήλ, Ματίνα Περγιουδάκη, Πηνελόπη Σεργουνιώτη, Δανάη Σταματοπούλου, Εμμανουήλ Στεφανουδάκης, Βασίλης Τσιγκριστάρης και οι Belly Dancers Anaiza (Αναστασία Βυλλιώτη & Ιζαμπέλα Καρκαρασβίλη)

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΗΜΕΡΕΣ & ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ:
Τετάρτη 19:00
Πέμπτη 19:00
Παρασκευή 20:00
Σάββατο 20:00
Κυριακή 18:30

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:
VIP 55€, Ζώνη Α 45€, Ζώνη Β 35€, Ζώνη Γ 28€, Ζώνη Δ 22€, Πλαϊνές – Θεωρείο Α 17 €, Θεωρείο Β’14 €
(Ισχύουν ειδικές τιμές για ΑΜΕΑ & ανέργους, νέους έως 26 ετών και φοιτητές από τα ταμεία του θεάτρου ή με τηλεφωνική κράτηση)

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:

• Στα ταμεία του θεάτρου, Πειραιώς 254, Ταύρος
• Στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://tickets.theatron254.gr/
• Τηλεφωνικά, στο 212 254 0300

ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 20 ΑΤΟΜΩΝ:
Τμήμα Κρατήσεων και Εισιτηρίων «Ελληνικού Κόσμου»: Τ. 212 254 0300, Κ. 698 254 0300, e-mail: [email protected]

Η άδεια για την χρήση της μουσικής του αποσπάσματος Ο ΧΟΡΟΣ ΤΟΥ ΖΟΡΜΠΑ από το μπαλέτο ΖΟΡΜΠΑΣ του συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη χορηγήθηκε από την Ελληνική εταιρία MUSICENTRY IKE (www.musicentry.gr) για λογαριασμό του εκδοτικού Οίκου SCHOTT MUSIC GmbH & CO KG.

«ΘΕΑΤΡΟΝ» Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»
Πειραιώς 254, Ταύρος
Τ. 212 254 0300
www.theatron254.gr
Διατίθεται δωρεάν χώρος στάθμευσης

Περισσότερες πληροφορίες:

Αννίτα Βορεάδου, Υπεύθυνη Επικοινωνίας Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού,
Τ.: 212 254 0444, e-mail: [email protected]

Θερμές ευχαριστίες στην MD Professionnel – Cosmetics για τη χορηγία των προϊόντων μακιγιάζ.

- Διαφήμιση -