- Διαφήμιση -

Πρόκειται αδιαμφισβήτητα για τον μεγαλύτερο διαγωνισμό φωτορεπορτάζ στον κόσμο. Το World Press Photo βραβεύει κάθε χρόνο φωτορεπόρτερς από όλο τον κόσμο. Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού για το 2021 αποκαλύφθηκαν την περασμένη Πέμπτη, 15 Απριλίου, κατά τη διάρκεια μιας διαδικτυακής, λόγω covid, τελετής.

Τα λόγια αποδεικνύονται πολλές φορές ελλιπή ή και περιττά μπροστά στο δεος που νιώθουμε απέναντι σε μια εικόνα. Τα λόγια δεν δύνανται πάντα να περιγράψουν μια πλούσια γκάμα συναισθημάτων που μας προκαλείται, έτσι σας παραθέτουμε τις εικόνες που βραβεύθηκαν κατά τον 64ο ετήσιο διαγωνισμό World Press Photo. Οι εικόνες είναι τόσο δυνατές που μιλούν από μόνες τους.

Ανακαλύψτε χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις τους μεγάλους νικητές των ξεχωριστών κατηγοριών του διαγωνισμού.

World Press Photo of the Year & Γενικών πληροφοριών

O Δανός φωτογράφος Mads Nissen κερδίζει τη φωτογραφία της χρονιάς στην κατηγορία “press photo” με την εικόνα του “The Fils Embrace”. Η λήψη έγινε τον Αύγουστο του 2020 και απεικονίζει μια γυναίκα, την Rosa Luzia Lunardi, να αγκαλιάζει τη νοσοκόμα της, Adriana Silva da Costa Souza, στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας. Αυτή ήταν η πρώτη αγκαλιά που έλαβε η 80χρονη Rosa σε 5 μήνες λόγω της πανδημίας.

© The Fils Embrace, Danois Mads Nissen

Το βραβείο «φωτογραφικής ιστορίας»

Η φωτογραφία Habibi (“αγάπη μου” στα αραβικά) τραβήχτηκε από τον Ιταλό φωτογράφο Antonio Faccilongo στις 17 Αυγούστου 2015 και κέρδισε το βραβείο φωτογραφικής ιστορίας και το μακροπρόθεσμο βραβείο έργου. Σε αυτή την εικόνα βλέπουμε το κοστούμι του Nael al-Barghouthi – ενός Παλαιστίνιου που φυλακίστηκε για συνολικά 40 χρόνια – να κρέμεται στην κρεβατοκάμαρά του στο Kobar της Παλαιστίνης. Η σύζυγός του έχει κρατήσει όλα τα πράγματά του στη θέση τους.

© Habibi, Antonio Faccilongo

Το Βραβείο «Σύγχρονου Θέματος»

Το βραβείο σύγχρονου θέματος στην κατηγορία «Μόνο εικόνα» κέρδισε ο Pablo Tosco για την εικόνα του “Yemen: Hunger, Another War Wound”. Η λήψη έγινε στις 12 Φεβρουαρίου 2020, αυτή η εικόνα δείχνει την Ftaima και τον γιο της να προετοιμάζουν ένα δίχτυ ψαρέματος στην Υεμένη. Η Φατιμά ψαρεύει για να στηρίξει τα 9 παιδιά της.

© Yemen: Hunger, Another War Wound, Pablo Tosco

Το βραβείο σύγχρονου θέματος στην κατηγορία «Σειρά» απονεμήθηκε στον Alexey Vasilyev για τη σειρά “Sakhawood” το 2019. Βλέπουμε μια κινηματογραφική εικόνα «ο κινηματογράφος στη γη Yakut». Το Yakutia (ή Sakha) βρίσκεται στα βορειοανατολικά της Ρωσίας, εκεί όπου οι θερμοκρασίες είναι εξαιρετικά χαμηλές. Η τέχνη χρησιμοποιείται ως τρόπος διάδοσης και προστασίας του πολιτισμού και των παραδόσεών τους. Ο κινηματογράφος άνθισε εκεί πολύ και ονομάστηκε Sakhawood.

© Sakhawood, Alexey Vasilyev

Το βραβείο «περιβάλλοντος»

Αυτό το βραβείο απονεμήθηκε στον Ralph Pace, για την φωτογραφία του
“California Sea Lion Plays with Mask” που λήφθηκε στις 19 Νοεμβρίου 2020. Βλέπουμε ένα θαλάσσιο λιοντάρι να παίζει με μια μάσκα υγιεινής στην Καλιφόρνια των Ηνωμένων Πολιτειών. Η φωτογραφία μιλά από μόνη της και λέει πολλά για την πανδημία και τις συνέπειές της.

- Διαφήμιση -
©️ Ralph Pace, California Sea Lion Plays with Mask,19/11/2020 – World Press Photo 2021

Η Lalo de Almeida κέρδισε το βραβείο Περιβάλλοντος στην κατηγορία “Σειρά”. Έχει απαθανατίσει το Pantanal Ablaze τον Οκτώβριο του 2020. Οι μεγάλες πυρκαγιές που ξέσπασαν στην περιοχή το 2020 κατέστρεψαν σχεδόν το 1/3 της περιοχής Pantanal της Βραζιλίας, μια περιοχή που έχει αναγνωριστεί από την UNESCO ως παγκόσμιο απόθεμα βιόσφαιρας.

© Pantanal Ablaze, Lalo de Almeida

Το βραβείο «Γενικές πληροφορίες»

Στην κατηγορία «Σειρά», αυτό το βραβείο απονεμήθηκε στον Valery Melnikov, Ρώσο φωτογράφο για τη σειρά του “Paradise Lost” που δημιουργήθηκε τον Νοέμβριο του 2020. Ο φακός του φωτογράφου συνέλαβε εικόνες από τις συγκρούσεις μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας για την αμφισβητούμενη περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Οι εθροπραξίες ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο του 2020, μετά από 30 χρόνια ανάπαυλας.

© Paradise Lost, Valery Melnikov

Το βραβείο της φύσης

Στην κατηγορία εικόνα, το βραβείο κέρδισε ο Ami Vitale για τη φωτογραφία του, “Rescue of Giraffes from Flooding Island”, η οποία τραβήχτηκε στις 3 Δεκεμβρίου 2020 και δείχνει μια καμηλοπάρδαλη Rothschild την ώρα που μεταφέρεται με ασφάλεια, στη λίμνη Baringo στην Κένυα.

© Rescue of Giraffes from Flooding Island, Ami Vitale

Ο Jasper Doest κερδίζει το βραβείο σειράς με το “Pandemic Pigeons – A Love Story”. Αυτές οι εικόνες τραβήχτηκαν τον Απρίλιο του 2020 και απεικονίζουν τα περιστέρια που επισκέπτονταν καθημερινά την οικογένεια του φωτογράφου στο διαμέρισμά τους στο Vlaardingen στην Ολλανδία.

© Pandemic Pigeons – A Love Story, Jasper Doest

Το βραβείο πορτρέτων

Η φωτογραφία “The Transition: Ignat” από τον Oleg Ponomarev  τραβήχτηκε στις 23 Απριλίου 2020 και κέρδισε το βραβείο πορτρέτου. Απεικονίζει τον τρανσέξουαλ Ignat να κάθεται με τη φίλη του Μαρία στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας. Η καθημερινή ζωή των τρανσέξουαλ είναι πολύ περίπλοκη στη Ρωσία, καθώς η χώρα αυτή δεν τους αναγνωρίζει νομικά.

© The Transition: Ignat, Oleg Ponomarev

Το βραβείο Portraits Series κέρδισε η Gabriele Galimberti για τη σειρά της “Ameriguns” που κατασκευάστηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Απρίλιο του 2019. Πρόκειται για ένα ανεξάρτητο παγκόσμιο ερευνητικό έργο με έδρα τη Γενεύη της Ελβετίας. Αυτό το έργο στόχο έχει να δείξει, -σύμφωνα με την έρευνα για τα όπλα – ότι το μισό ποσοστό των ιδιωτικών μη στρατιωτικών πυροβόλων όπλων στον κόσμο, βρίσκεται σήμερα στις Ηνωμένες Πολιτείες · χώρα στην οποία υπάρχουν περισσότερα όπλα και από τους κατοίκους.

© The ‘Ameriguns’, Gabriele Galimberti

Το βραβείο αθλητισμού

Ο Adam Pretty κέρδισε το “Sport Photo Award” φέτος με τη φωτογραφία του “Log Pile Bouldering” που τραβήχτηκε τον Σεπτέμβριο του 2020 στη Βαυαρία της Γερμανίας. Βλέπουμε έναν νεαρό άνδρα, τον George Filser-Mayerhofer, να σκαρφαλώνει σε ένα σωρό κορμών. Το μήνυμα της φωτογραφίας αποτελεί μια διαμαρτυρία για όλους τους χώρους αθλητισμού και ίσως πιο συγκεκριμένα εδώ τους κλειστους χώρους αναρρίχησης που έκλεισαν λόγω του covid-19. Πρόκειται για μια συμβολική και εφευρετική κίνηση του εικονιζόμενου νεαρού αθλητή κατά την περίοδο της πανδημίας.

© Log Pile Bouldering, Adam Pretty

Η σειρά “Who Who Stay Will Be Champions” σε σκηνοθεσία Chris Donovan τον Φεβρουάριο του 2019 στο Flint του Michigan (Ηνωμένες Πολιτείες) κέρδισε επίσης το βραβείο Sports 2021. Η ομάδα μπάσκετ “Flint Jaguars” ενσαρκώνει την πάλη σε μια πόλη όπου η μετανάστευση αυξάνεται λόγω της απότομης πτώσης της αυτοκινητοβιομηχανίας της και της κρίσης στον τομέα της υγείας, θύματα της οποίας είναι κυρίως οι φτωχοί αφροαμερικανοί. Το μπάσκετ είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ιδιαίτερης ταυτότητας της πόλης. Λίγα χρόνια πίσω, τα πιο μεγάλα ονόματα προέρχονταν από το Flint.

© Those Who Stay Will Be Champions, Chris Donovan

Το βραβείο ειδήσεων

Η εικόνα του Emancipation Memorial Debate τραβήχτηκε από την Evelyn Hockstein στις 25 Ιουνίου 2020 και κέρδισε το βραβείο “News”. Δείχνει δύο άτομα σε διαφωνία σχετικά με τη διάλυση του αγάλματος του Αβραάμ Λίνκολν. Από τη μία πλευρά, μια μαύρη γυναίκα υποστηρίζει την απομάκρυνσή του, καθώς υποστηρίζει ότι το άγαλμα «υποτιμά τους μαύρους Αμερικανούς και δεν αποδίδει δικαιοσύνη στον αγώνα των μαύρων για την απελευθέρωσή τους». Από την άλλη, ένας λευκός διαβεβαιώνει ότι αυτό αποτελεί«μια θετική απεικόνιση ανθρώπων που απελευθερώνονται από τα δεσμά της δουλείας».

© Emancipation Memorial Debate, Evelyn Hockstein

Ο Lorenzo Tugnoli κερδίζει το βραβείο News Series με το Port Explosion στη Βηρυτό. Αυτή η σειρά δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της έκρηξης που πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο του 2020 στο λιμάνι της Βηρυτού του Λιβάνου. Η καταστροφή ήταν τεράστια, σε ανθρώπινο και υλικό επίπεδο.

© Port Explosion in Beirut, Lorenzo Tugnoli


Κάθε μια από τις φωτογραφίες έχει μια δική της ιστορία να διηγηθεί με ιδιαίτερο και μοναδικό τρόπο. Με ευαισθησία και κριτικό πνεύμα, ο φακός των φωτογράφων συνέλαβε και απαθανάτισε καθοριστικές και ιστορικές στιγμές του 2020, μιας τόσο ιδιόμορφης χρονιάς στην ιστορία της ανθρωπότητας. Μια παγκόσμια πανδημία, πόλεμοι, φυσικές καταστροφές και μια πληθώρα πολιτικών και κοινωνικών διαμαχών συνθέτουν το τοπίο αυτής της τόσο ιδιόμορφης και αμφιλεγόμενης χρονιάς.

- Διαφήμιση -