- Διαφήμιση -

Ανήκει στη νέα γενιά των Ελλήνων ποιητών και ποιητριών, γράφει γιατί θέλει να αναπνέει και θεωρεί πως «η ποίηση είναι ανάγκη, αλλά και χρέος».

Η Έλλη Γιαννακοπούλου παρουσιάζει τη νέα της ποιητική συλλογή με τίτλο «Αναπνοή» την Κυριακή 11 Ιουνίου στις 20:00, στο Bar Locomotiva (Μπόταση 7 & Σολωμού, Εξάρχεια), όπου θα μιλήσουν και θα προλογίσουν η Αντιγόνη Κρέτση (Σύμβουλος στρατηγικής & επικοινωνίας, NLP trainer & consultant) και ο φωτογράφος Γιώργος Κονδύλης. Ποιήματα από τη συλλογή θα απαγγείλει η γνωστή ηθοποιός Έλλη Τρίγγου, δίνοντας μια επιπλέον δραματικότητα και θεατρικότητα στην εκδήλωση.

Λίγο πριν την παρουσίαση, η Έλλη μιλά στο CalendArt για την «ανα-πνοή» στη ζωή και την ποίηση και μας καλεί την Κυριακή για να αναπνεύσουμε παρέα με τα ποιήματά της.

«Αναπνοή». Πες μας δυο λόγια για τη νέα σου ποιητική συλλογή. Τι συμβολίζει ο τίτλος της;

Η «Αναπνοή» κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 2022. Είναι μία κίνηση που αυτή τη φορά έγινε αυτοοργανωμένα, χωρίς τη μεσολάβηση κάποιου εκδοτικού οίκου. Ο τίτλος μάς καλεί να συσχετίσουμε την αναπνοή με τη ζωή και την ποίηση. Επιπλέον, μας καλεί να δούμε αυτά που εισπνέουμε και προσλαμβάνουμε με αυτά που εκπνέουμε και βγάζουμε προς τα έξω, που στο σύνολό τους αποτελούν την αναπνοή. Το τελευταίο έχει αρκετές ερμηνείες, αλλά η ποίηση είναι προσωπική υπόθεση, οπότε ας αφήσουμε την ελευθερία της να επηρεάσει και την αποτύπωση του τίτλου.

Στην παρουσίαση στο μπαρ Locomotiva θα σε συντροφεύουν κάποιοι φίλοι. Έχεις κάτι να πεις για αυτούς και για τη συμβολή τους, μικρή ή μεγάλη, στη συγγραφή της συλλογής;

Είναι άνθρωποι αγαπημένοι και αυτό δίνει μία παραπάνω αξία στη βραδιά αυτή. Αρχικά, ο Γιώργος Κονδύλης, φωτογράφος (Fujifilm X Photographer), μου έκανε την τιμή να φιλοξενηθούν εικόνες του στην «Αναπνοή» και να εμπλουτίσουν με τον τρόπο τους τόσο την αισθητική όσο και τις αισθήσεις. Επίσης, φωτογραφίες του είναι οι εικόνες του εξωφύλλου και το οπισθόφυλλου και του είμαι ευγνωμονούσα για αυτές. Την Αντιγόνη Κρέτση (Σύμβουλος Στρατηγικής & Επικοινωνίας, NLP trainer& Consultant) που θα μιλήσει για τη συλλογή στάθηκα τυχερή όταν τη γνώρισα ως Trainer στην εκπαίδευση που πραγματοποίησα στον Νευρογλωσσικό Προγραμματισμό. Για την «απ’ αλλού φερμένη» Έλλη Τρίγγου τι να πω; Θα τα πει όλα εκείνη με τις απαγγελίες των ποιημάτων στην παρουσίαση!

Έχεις εκδώσει άλλη μία ποιητική συλλογή με τίτλο, «Γιατί εγώ όταν χορεύω, χορεύω μόνη».

Ναι, είναι η πρώτη ποιητική συλλογή μου η οποία εκδόθηκε το 2015 και εκτός από ποιήματα φιλοξενεί και σχέδιά μου με κάρβουνο και σινική μελάνη. Ήταν το πρώτο μου βήμα στον χώρο της ποίησης και αυτό της χαρίζει μία ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου.

Γενικά τι σε ωθεί να γράφεις ποιήματα; Ποια είναι τα ερεθίσματα που σε παρακινούν;

- Διαφήμιση -

Τα ερεθίσματα λαμβάνονται σε ανύποπτο χρόνο και αντλούνται από την καθημερινότητα. Οτιδήποτε συμβαίνει και μας προβληματίζει στον ιστό της κοινωνίας είναι κάτι που με αφορά. Η ποίηση είναι ανάγκη, αλλά και χρέος. Όπως έχει πει ο Μπέρτολτ Μπρεχτ «Μα δε θα λένε: Ήτανε σκοτεινοί καιροί. Θα λένε: Γιατί σωπαίναν οι ποιητές τους;».

Έχεις σκεφτεί ποτέ τη μελοποίηση κάποιων από τα ποιήματά σου;

Σε αυτό που έχω πειραματιστεί δεν είναι ακριβώς η μελοποίηση, αλλά η διαδραστική ποίηση, κάτι που σημαίνει απαγγελία ποίησης- performance με μουσική και βίντεo. Μπορώ να πω πως είχε αρκετό ενδιαφέρον, καθώς η μίξη των τεχνών αυτών δημιουργούν ένα αρκετά ιδιαίτερο αποτέλεσμα.

Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σου ποιητές; Σε έχουν επηρεάσει στο πώς να γράψεις;

Κάθε τι που λαμβάνεις με την ανάγνωση ποιημάτων σε εξελίσσει τόσο ως άνθρωπο όσο και ως καλλιτέχνη. Δέχεσαι επιρροές θέλοντας και μη. Οι ποιητές που ξεχωρίζω είναι ο Τάσος Λειβαδίτης, ο Πωλ Ελυάρ και ο Θάνος Ανεστόπουλος.

Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να γράψει κάποιος ποίηση στη σύγχρονη εποχή, με το συνεχές άγχος της επιβίωσης αλλά και την ανεπτυγμένη τεχνολογία που υπάρχει παντού γύρω μας;

Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να αναπνέει κάποιος στη σύγχρονη εποχή;

Εκτός από την ποίηση, ασχολείσαι και με άλλες μορφές τέχνης; Ποια είναι αυτή που σε κάνει να εκφράζεσαι πιο ελεύθερα;

Από πολύ νεαρή ηλικία ζωγράφιζα, παρακολουθούσα μαθήματα σχεδίου, Ιστορίας της Τέχνης, φωνητικής, συμμετείχα σε εργαστήρια θεάτρου, κοσμήματος και ποίησης. Η τέχνη ήταν πάντα δρόμος προς μία απόδραση και την επαφή με το όνειρο. Παρ’ όλα αυτά, η ποίηση παρέμεινε στη ζωή μου δίνοντάς μου την απόλυτη ελευθερία έκφρασης και το αίσθημα πληρότητας από άποψη δημιουργικότητας.

Τι είναι ποίηση για σένα;

Είναι αυτό που θέλω να «υπηρετώ»: Αξία, αρετή, ιέρεια, τέχνη. Είναι αυτό που θέλω να με «υπηρετεί»: Στην ανάγκη, στην έκφραση, στην δύναμη στους χαλεπούς καιρούς.

Για να προμηθευτείτε την ποιητική συλλογή της Έλλης Γιαννακοπούλου μπορείτε να επικοινωνήσετε μέσω Instragram:

@giannakopoulouelli

@konbo.studio

- Διαφήμιση -