- Διαφήμιση -

Ιταλία (Σικελία): Χορεύοντας με τον Διάβολο

Στη γειτονική Σικελία έχουν έναν ιδιαίτερο τρόπο να κάνουν τα πάντα. To Πάσχα δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση και σε αυτή την περίπτωση. Στο Πρίτζι, πόλη της ευρύτερης περιοχής του Παλέρμο, το φολκλόρ συναντά την θρησκευτική παράδοση με έναν…αιρετικό τρόπο που ακούει στο όνομα “U Ballu di diavuli“, δηλαδή ο «Χορός του Διαβόλου»! Από νωρίς το πρωί του Πάσχα οι ντόπιοι μασκαρεύονται σε διαβόλους και «βασανίζουν» τους περαστικούς κάνοντάς τους να πληρώσουν για ποτά και κεράσματα.

Η…λύτρωση τελικά επέρχεται το απόγευμα όταν οι άγγελοι που βρίσκονται δίπλα στα αγάλματα του Ιησού και της Παρθένου Μαρίας εκδιώχνουν τους διαβόλους οι οποίοι αποχωρούν με ρυθμικές κινήσεις, δίνοντας έτσι και το όνομα του εθίμου. Η Θεοτόκος και ο αναστημένος Χριστός εισέρχονται με ασφάλεια στην κοινωνία κι έτσι το καλό θριαμβεύει έναντι του κακού. Πρόκειται για ένα έθιμο που έλκει την προέλευσή του από τον Μεσαίωνα και που συμβολίζει την έλευση της Άνοιξης, την αναγέννηση της βλάστησης και εν τέλει τον θρίαμβο της ζωής. Εσείς θα χορέψετε;

Ισπανία: Ο χορός του θανάτου

Συνεχίζοντας σε χορευτικό πλαίσιο ταξιδεύουμε μέχρι την Ισπανία και πιο συγκεκριμένα την Καταλονία και το Verges όπου λαμβάνει χώρα ένα…αθάνατο έθιμο! Ο λόγος για τον Χορό του Θανάτου, τον παραδοσιακό La Dansa de la mort, που εξακολουθεί να προκαλεί το ενδιαφέρον σε χιλιάδες επισκεπτών από όλο τον κόσμο.

Την Μεγάλη Πέμπτη την μεσαιωνική πόλη καταλαμβάνουν καρναβαλιστές με τρομακτικές στολές σκελετών που συμβολίζουν τον Θάνατο και κρατάνε στα χέρια τους δρεπάνια. Ντυμένοι έτσι παρελαύνουν στα στενά σοκάκια του Verges ενώ παράλληλα κρατάνε κουτιά που περιέχουν στάχτες αλλά και ρολόγια. Αναβιώνουν με αυτόν τον τρόπο την εβδομάδα των Παθών συμβολίζοντας παράλληλα την τελική Θεία Δίκη όπου οι νεκροί θα κριθούν για το αν θα πάνε στον Παράδεισο ή την Κόλαση. Ο «μακάβριος» χορός ξεκινά τα μεσάνυχτα και κρατάει με έντονο ρυθμό για τρεις ολόκληρες ώρες παρασέρνοντας μικρούς και μεγάλους.

Ισπανία: Ο χορός του Θανάτου

Πολωνία: Η βρεγμένη Δευτέρα ενός έθνους

Θα μπορούσε κανείς να θεωρήσει ότι βαφτίζεται δεύτερη φορά με τόσο νερό που δέχεται στην Πολωνία κατά το εξαιρετικά δημοφιλές έθιμο του Śmigus-dyngus. Πρόκειται για μια ευρέως διαδομένη ρωμαιοκαθολική γιορτή που λαμβάνει χώρα τη Δευτέρα του Πάσχα και κυριολεκτικά τα κάνει όλα…μούσκεμα! Είναι ένα έθιμο που διατηρείται άσβεστο στο πέρασμα των ετών καθώς οι ρίζες του εντοπίζονται στο 966μ.χ και πιο συγκεκριμένα στο βάπτισμα του Πολωνού πρίγκηπα Mieszko τη Δευτέρα του Πάσχα. Έκτοτε αποτέλεσε τη συνήθεια που έγινε λατρεία.

Ακολουθώντας την παράδοση τα αγόρια βρέχουν τα κορίτσια με κάθε τρόπο, από κουβάδες νερό μέχρι νεροπίστολα, γιατί σύμφωνα με τον θρύλο μέσα σε ένα χρόνο όσες βραχούν θα έχουν παντρευτεί. Πέρα από τις υπηρεσίες…γραφείου συνοικεσίων που προσφέρει το εν λόγω έθιμο διατηρείται ακόμα ατόφυο καθώς πλέον έχει εκσυγχρονιστεί και στο παιχνίδι μπαίνουν όλοι ανεξαιρέτως και ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας. Επομένως αν κάποια στιγμή βρεθείτε στην Πολωνία τη Δευτέρα του Πάσχα το μόνο σίγουρο είναι ότι θα φύγετε βρεγμένοι και παντρεμένοι…

- Διαφήμιση -

Τσεχία-Σλοβακία: Ένα αμφιλε-γόνιμο έθιμο

Έναν πρωτότυπο τρόπο για να επιλύσουν το δημογραφικό πρόβλημα των χωρών τους φαίνεται να έχουν βρει στην Κεντρική Ευρώπη και πιο συγκεκριμένα στην Τσεχία και τη Σλοβακία, που άλλωστε κάποτε ήταν ενωμένες και γι αυτό έχουν κοινή κουλτούρα και ιστορία. Εκεί λοιπόν η παράδοση θέλει να βάζει τους άντρες τη Μεγάλη Δευτέρα του Πάσχα να…μαστιγώνουν παιχνιδιάρικα τις γυναίκες με ένα χειροποίητο καμουτσίκι φτιαγμένο από ιτιά και το οποίο είναι διακοσμημένο με πολύχρωμες κορδέλες.

Καθώς η ιτιά είναι το πρώτο δέντρο που ανθίζει την Άνοιξη σύμφωνα με τον μύθο, τα κλαδιά της μεταφέρουν την απαραίτητη ζωντάνια και γονιμότητα του δέντρου στις γυναίκες. Το συμβολικό αυτό χτύπημα ωστόσο δεν μπορούμε να ξέρουμε με ακρίβεια τι αντίκτυπο έχει στις γεννήσεις της κάθε χώρας ωστόσο οι γυναίκες μπορούν να τολμήσουν να πάρουν το αίμα τους πίσω με ένα αντίστοιχο έθιμο για την ανδρική δυστοκία!

Φινλανδία: Οι μάγισσες του Πάσχα

Άρωμα μαγείας και…επαιτείας επικρατεί τις μέρες του Πάσχα στη Φινλανδία καθώς τα παιδιά ντύνονται ζητιάνοι, βάφουν έντονα τα πρόσωπά τους και γυρνούν στους δρόμους κρατώντας σκουπόξυλα και χτυπώντας τις πόρτες για κέρασμα. Ακόμα σε ορισμένα μέρη της Δυτικής Φινλανδίας, σύμφωνα με την σκανδιναβική παράδοση, την Κυριακή του Πάσχα ανάβουν εντυπωσιακά μεγάλες φωτιές και εκτοξεύουν πυροτεχνήματα με σκοπό να διώξουν και να ξορκίσουν τις μάγισσες που πετούν πάνω από τους φινλανδικούς αιθέρες. Αν αναλογιστούμε ότι τον Μεσαίωνα στην Ευρώπη καίγανε γυναίκες σαν μάγισσες τότε αναμφισβήτητα αυτό το έθιμο συνιστά πρόοδο!

Νορβηγία: Μυστήρια ζωής και θανάτου

Παραμένουμε Σκανδιναβία και διαπιστώνουμε ότι η περίοδος του Πάσχα εκεί και συγκεκριμένα στη Νορβηγία είναι εξαιρετικά δημοφιλής και…πνευματώδης! Για τον λόγο αυτό οι βιβλιόφιλοι Νορβηγοί πέφτουν με τα μούτρα στην ανάγνωση βιβλίων μυστηρίου και προσπαθούν να λύσουν εγκλήματα και συνομωσίες βγαλμένες μέσα από τη λογοτεχνική τους παράδοση. Πρόκειται για ένα πολύ ενδιαφέρον έθιμο που ξεκίνησε πριν από έναν αιώνα, το 1923, όταν κατά την περίοδο του Πάσχα, δημοσιεύτηκε στον τύπο της εποχής με πηχυαίους τίτλους η είδηση για τη ληστεία ενός τραίνου που τράβηξε τα βλέμματα της κοινωνίας και συζητήθηκε εκτενώς, δημιουργώντας μεγάλο αντίκτυπο στην τοπική κοινωνία που προσπαθούσε να ανακαλύψει τους δράστες.

Αυτό το οποίο διέλαθε την προσοχή των Νορβηγών αναγνωστών ήταν το γεγονός ότι η καλογραμμένη είδηση αποτελούσε μέρος μιας αστυνομικής νουβέλας που μόλις είχε κυκλοφορήσει με τον τίτλο “Bergen train looted in the night”. Έκτοτε δημιουργήθηκε πηγαία αυτή η ιδιαίτερη παράδοση για τους Νορβηγούς που σίγουρα θα είχαν ανακαλύψει πρώτοι απ όλους ποιος πρόδωσε τον Ιησού!

Γαλλία: Μια ναπολεόντεια ομελέτα

Στην πόλη Χοξ της νοτιοδυτικής Γαλλίας κατά την περίοδο του Πάσχα τα αυγά δεν χρησιμεύουν μόνο για τσούγκρισμα και ανταλλαγή ευχών. Στην κεντρική πλατεία της πόλης, την επόμενη μέρα του Πάσχα, οι κάτοικοι στήνουν ένα τεράστιο τηγάνι με το οποίο θα αναμετρηθούν οι καλύτεροι σεφ της περιοχής. Σκοπός είναι να δημιουργηθεί μια ομελέτα γίγας που προορίζεται να σιτίσει τον συμβολικό αριθμό των χιλίων ατόμων σε πρώτο επίπεδο και κατόπιν να σερβιριστεί σε όλους τους περαστικούς. Το εν λόγω έθιμο έλκει την καταγωγή του, σύμφωνα με την παράδοση, από τη διανυκτέρευση του Ναπολέοντα στη μικρή αυτή πόλη όπου και απόλαυσε μια ομελέτα που του άρεσε εξαιρετικά.

Έτσι διέταξε τους κατοίκους να συγκεντρώσουν όλα τα αυγά της πόλης και να φτιάξουν μια ίδια αλλά γιγαντιαία ομελέτα για τον στρατό του για το πρωινό της επόμενης μέρας. Εδώ και πενήντα χρόνια το συγκεκριμένο έθιμο έχει καθιερωθεί κι ως αποτέλεσμα οι ομελέτες του έχουν καταγραφεί και στο ρεκόρ Γκίνες. Τα συστατικά της επιτυχίας; ένα τηγάνι με διάμετρο 4 μέτρα, 15.000 αβγά, δεκάδες εθελοντές, μπόλικο μεράκι και προσφορά, ένας σκοπός. Πλέον είναι το σήμα κατατεθέν για όλη τη χώρα κατά το Πάσχα. Αυτό το οποίο είναι δεδομένο πάντως είναι ότι σίγουρα δεν πρόκειται για ένα γευστικό Βατερλό οπότε απολαύστε υπεύθυνα σε κάθε περίπτωση!

- Διαφήμιση -