- Διαφήμιση -

Τα τελευταία χρόνια, η καρδιά του θερινού κινηματογράφου χτυπάει δυνατά και στα Νότια Προάστια. Συγκεκριμένα, στον Άγιο Δημήτριο. Ακόμα πιο συγκεκριμένα στον αίθριο χώρο του 1ου ΓΕΛ Αγίου Δημητρίου, το οποίο είναι περισσότερο γνωστό με την ονομασία Στρογγυλό.

To αρχιτεκτονικά εντυπωσιακό κτήριο του Τάκη Ζενέτου για περίπου δύο μήνες (1 Ιουλίου – 26 Αυγούστου) θα αποτελεί και φέτος πόλος έλξης για τους απανταχού σινεφίλ, με τη διεξαγωγή του Open Air Film Festival Stroggylo. Ταινίες από το ελληνικό και διεθνές στερέωμα, θεματικές προβολές, καλεσμένοι είναι μόνο μερικά απο τα όσα θα προσφέρει το φετινό φεστιβάλ και αναμφίβολα μας προετοιμάζει για ένα καλοκαίρι όπου το σινεμά θα είναι πραγματικά σε αφθονία.

Δια ζώσης και με επιτυχία

Το φεστιβάλ βέβαια είναι ήδη δοκιμασμένο σε… επικίνδυνες αποστολές, καθώς η περσινή διοργάνωση, παρά την έξαρση της πανδημίας της Covid-19, κατόρθωσε να πραγματοποιηθεί δια ζώσης και με απόλυτη επιτυχία. Φυσικά, σύμφωνα και με την Βάσω Αλεξίου, πρόεδρο του Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού & Περιβάλλοντος του Αγίου Δημητρίου, τηρήθηκαν όλα τα αυστηρά υγεινομικά πρωτόκολλά, χωρίς όμως να δυσχεραίνεται η εμπειρία του θεατή:

«Όπως και με όλες τις καλοκαιρινές μας δραστηριότητες, από το Φεστιβάλ Πόλης μέχρι και τις αθλοδιακοπές, επιλέξαμε να πραγματοποιήσουμε και το Open Air Film Festival, πάντα όμως με τις απαραίτητες προφυλάξεις και μέτρα. Φροντίσαμε, εκτός άλλων, να έχουμε αρμόδιο άτομο στην ταξιθεσία, υπήρχε μια απόσταση 1,5 μέτρου ανάμεσα στις καρέκλες των θεατών ενώ τέθηκε και όριο ατόμων σε κάθε προβολή, με αριθμημένα καρτελάκια στα καθίσματα. Παράλληλα φροντίζαμε, είτε διαδικτυακά, είτε δια ζώσης, να ενημερώνουμε ευλαβικά τον κόσμο για την διαδικασία που πρέπει να ακολουθεί όταν παρευρίσκεται στο χώρο του αιθρίου του Στρογγυλού».

Η πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Αγίου Δημητρίου, Βάσω Αλεξίου

Πράγματι το Open Air Film Festival Stroggylo του 2020 ξεπέρασε την πρωτόγνωρη δοκιμασία του κορονοϊού και υλοποίησε τον αρχικό του σχεδιασμό, που ήταν η προβολή σπουδαίων ελληνικών και ξένων ταινιών όπως «Ευτυχία», «Moonlight» και «Παράσιτα». Παράλληλα φιλοξένησε εκλεκτούς καλεσμένους, όπως τον σκηνοθέτη Γιάννη Οικονομίδη, που μίλησε με το κοινό μετά τη προβολή της ταινίας του «Η Μπαλάντα της Τρύπιας Καρδιάς».

Ο Γιάννης Οικονομίδης στην περσινή προβολή της ταινίας «Η Μπαλάντα της Τρύπιας Καρδιάς»

Με όπλο την περσινή εμπειρία

Πόσο πιο προετοιμασμένο βρίσκεται φέτος το αίθριο του Στρογγυλού, ώστε να υποδεχθεί τους λάτρεις του σινεμά από 1η Ιουλίου, σε ένα 2021 που και αυτό πάει… χέρι-χέρι με την πανδημία;

«Η αλήθεια είναι πως το άγχος μας είχε ήδη εξανεμιστεί με το πέρας του περσινού φεστιβάλ» τονίζει η κ.Αλεξίου και συμπληρώνει:«Υπάρχει αισιοδοξία πως η φετινή διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί με ακόμα μεγαλύτερη επιτυχία από την προηγούμενη. Άλλωστε και ο κόσμος γνωρίζει τι να προσέχει, καθώς και τα μέτρα τα οποία πρέπει να τηρεί για να απολαύσει τις προβολές. Εμείς από την πλευρά μας, ξέρουμε πλέον πως να ανταποκριθούμε στις δυσκολίες που μπορεί να προκύψουν. Σε αυτό βοηθάει και η στήριξη που έχουμε από το Δήμο Αγίου Δημητρίου σε όλα τα μέτωπα. Έχοντας λοιπόν το… know how της περσινής χρονιάς, τα πράγματα είναι πολύ πιο εύκολα». Να τονίσουμε πως για κάθε προβολή θα υπάρχει ένα όριο πληρότητας σε ποσοστό 75% του χώρου.

This image has an empty alt attribute; its file name is stroggylo-banner-1024x575.jpg

Ισχυρή στήριξη από τη δήμαρχο Μαρία Ανδρούτσου

Πρέπει βέβαια να σταθούμε σε κάποια από τα λεγόμενα της προέδρου του ΟΠΑΠ, που αφορούν τη στήριξη από τη δημοτική αρχή και την βαρύτητα που έχει αυτή στη πραγματοποίηση πολιτιστικών και άλλων κοινωνικών και τοπικών εκδηλώσεων. Στο πρόσωπο της Μαρίας Ανδρούτσου, ο Άγιος Δημήτριος έχει βρει μια δήμαρχο (την μοναδική γυναίκα στα Νότια Προάστια) που δεν έχει διστάσει, από το μακρινό 2010 κιόλας, να δηλώνει σταθερά και έμπρακτα την υποστήριξή της για την υλοποίηση φιλόδοξων πολιτιστικών εγχειρημάτων. Στον τομέα της 7ης Τέχνης, η κ.Ανδρούτσου έχει αγκαλιάσει την προσπάθεια του Φεστιβάλ του Στρογγυλού από τον πρώτο κιόλας χρόνο και τιμά τις προβολές του με την παρουσία της σε ετήσια βάση.

H Δήμαρχος Μαρία Ανδρούτσου (δεξιά με την Βάσω Αλεξίου) από την περσινή προβολή της ταινίας «Ευτυχία»

Προβολές, αφιερωματικές βραδιές και έμφαση στα παιδιά

Αν κρίνουμε από τα όσα ετοιμάζονται, το φετινό φεστιβάλ φιλοδοξεί να ανεβάσει ακόμα περισσότερο τον πήχυ. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την πρόεδρο του ΟΠΑΠ Αγίου Δημητρίου « για πρώτη φορά θα έχουμε 57 προβολές, περισσότερες από κάθε άλλη χρονιά. Παράλληλα φέτος εγκαινιάζουμε το Cine Kids Festival, το οποίο θα λάβει χώρα στο Δημοτικό Στάδιο της οδού Θεομήτορος και όλες τις Κυριακές, από 4 Ιουλίου έως 22 Αυγούστου, θα φιλοξενεί προβολές για τα παιδιά. Επιπλέον, μέσω της νέας θεματικής «Η Γυναίκα στον Κινηματογράφο» θα παρουσιάζουμε κάθε Τρίτη μέχρι και το τέλος του φεστιβάλ, ταινίες αφιερωμένες στη γυναίκα, π.χ. ως δημιουργό ή ως ηθοποιό».

Το πρόγραμμα του νεοσύστατου Cine Kids Festival

Βέβαια η Βάσω Αλεξίου μας… καθησύχασε πως ο θεσμός της Δευτέρας με την προβολή σπουδαίων ταινιών από το σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο και την παρουσία καλεσμένων από το χώρο του κινηματογράφου δεν θα αφήσει για μία ακόμα χρονιά κανέναν παραπονεμένο.

Ένας πραγματικά ατμοσφαιρικός χώρος

Δεν είναι κρυφό μυστικό πως το Open Air Film Festival στο Στρογγυλό, με τη μορφή που έχει αποκτήσει τα τελευταία τέσσερα χρόνια αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη δυναμική και ανταπόκριση, όχι μόνο από όμορους δήμους αλλά από όλη την Αττική. Σε αυτό συμβάλλουν αρκετοί παράγοντες, από την προσβασιμότητα μέχρι και την ατμόσφαιρα που αναδύει ο αίθριος χώρος του κτηρίου.

- Διαφήμιση -
Το αίθριο του Στρογγυλού

«Αυτή θα είναι η τέταρτη χρονιά που το φεστιβάλ φιλοξενείται στο Στρογγυλό με αυτό το φορμάτ. Παλαιότερα πραγματοποιούνταν προβολές στην ταράτσα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης του Αγίου Δημητρίου. Με αφορμή την εξέλιξη του θεσμού των θερινών προβολών, είχαμε σκεφτεί να αλλάξουμε τοποθεσία και το Στρογγυλό ήταν ο κατάλληλος χώρος. Είναι ένα προσεγγίσιμο και προσβάσιμο μέρος, κοντά σε μετρό, με πολλά λεωφορεία να κάνουν στάση στο σχολείο. Αν και ο χώρος είναι από μόνος του όμορφος, καθώς η αρχιτεκτονική του Τάκη Ζενέτου είναι καταπληκτική, δώσαμε έμφαση στο να δημιουργήσουμε, με την κατάλληλη διακόσμηση και φωτισμό, ένα φιλόξενο περιβάλλον που ανταποκρίνεται σε θερινό σινεμά. Η ατμόσφαιρα που αναδύεται είναι πραγματικά μοναδική».

Μια εντυπωσιακή πανοραμική όψη του κτηρίου του αρχιτέκτονα Τάκη Ζενέτου

Βραβευμένες, καταξιωμένες αλλά και ολοκαίνουργιες ταινίες στο πρόγραμμα

Σίγουρα όμως ένας σημαντικός πόλος έλξης αποτελεί, τι άλλο; Οι ταινίες που θα προβληθούν στα πλαίσια του Φεστιβάλ και υπόσχονται ένα πλούσιο πρόγραμμα για όλα τα γούστα. Όπως αναφέρει και η κ.Aλεξίου:«Πρέπει να τονίσουμε πως το φεστιβάλ φρόντιζε να διαθέτει πάντα μια καλή και ποιοτική γκάμα ταινιών. Θα προβάλλουμε οσκαρικό, νέο ελληνικό, ευρωπαϊκό, παγκόσμιο κλασικό κινηματογράφο και βραδιές με κωμικές ταινίες. Φέτος καταφέραμε μάλιστα να εξασφαλίσουμε και τα δικαιώματα 20 ταινιών με έτος παραγωγής 2019-20. Τους τελευταίους μήνες καταλαβαίνετε ότι λόγω του κορονοϊού και το γεγονός πως πολλές ταινίες δεν προβλήθηκαν στις αίθουσες τον περασμένο χειμώνα, γίνεται ολοένα και δυσκολότερο να εξασφαλίσεις τα δικαιώματα καινούργιων ταινιών».

Δυνατό ξένο και ελληνικό ρεπερτόριο

Σύμφωνα και με την επίσημη ανακοίνωση του φεστιβάλ, οι Δευτέρες θα είναι αφιερωμένες στον σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο. Οι Τρίτες, όπως προαναφέρθηκε, στη γυναίκα στον κινηματογράφο, ενώ οι Τετάρτες και οι Πέμπτες στον κλασικό και παγκόσμιο κινηματογράφο αντίστοιχα. Την Παρασκευή τον πρώτο λόγο έχουν οι κωμωδίες, ενώ το Σάββατο είναι αφιερωμένο στο οσκαρικό σινεμά και η Κυριακή στον ευρωπαϊκό κινηματογράφο.

Το φεστιβάλ κάνει πρεμιέρα Πέμπτη, 1 Ιουλίου με το βραβευμένο με Χρυσό Φοίνικα αριστούργημα του Ιαπώνα σκηνοθέτη Χιροκάζου Κορεέντα «Κλέφτες Καταστημάτων» και ρίχνει αυλαία στις 26 Αυγούστου με την πολυβραβευμένη ταινία του Τόμας Βίντερμπεργκ «Άσπρο Πάτο».

Κλέφτες Καταστημάτων
This image has an empty alt attribute; its file name is tainia-aspro_pato.jpg
Άσπρο Πάτο

Ανάμεσα σε αυτές τις δύο ημερομηνίες βέβαια θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε διαλεχτές δημιουργίες από τον κόσμο του σινεμά, όπως το «Joker» του Τόντ Φίλιπς, το «Dheepan» του Ζακ Ωντιάρ, το «Λεβιάθαν» του Άντρει Ζβιαγκίντσεφ, τους «Απογόνους» του Αλεξάντερ Πέιν , τον «Εμποράκο» του Ασγκάρ Φαρχαντί και το «2 Ημέρες, 1 Νύχτα» των Αδερφών Νταρντέν. Επίσης, θα μεταφερθούμε σε μια άλλη εποχή με κλασικές ταινίες όπως «Όλα για την Εύα» του Τζ.Μάνκιεβιτς, «Φρανκενσταιν Τζούνιορ» του Μέλ Μπρουκς και «Επαναστάτης Χωρίς Αιτία» του Νίκολας Ρέι.

Joker
Ο Εμποράκος

Και το ελληνικό σινεμά θα έχει την τιμητική του, με τις προβολές ταινιών-σταθμός στο σύγχρονο στερέωμα της ελληνικής κινηματογραφικής δημιουργίας. «Τετάρτη 04.45» του Αλέξη Αλεξίου, «Πρόστιμο» του Φωκίων Μπόγρη και «Ξενία» του Πάνου Κούτρα είναι μερικές από αυτές. Αναμένουμε βέβαια με ανυπομονησία τους καλεσμένους που θα συνοδεύσουν τις δευτεριάτικες προβολές.

Η ταινία «Πρόστιμο» του Φωκίων Μπόγρη είναι μια από τις ελληνικές ταινίες στο ρόστερ του Open Air Film Festival Stroggylo

Δείτε αναλυτικά όλο το πρόγραμμα του Open Air Film Festival Stroggylo ΕΔΩ

Ραντεβού λοιπόν στον αίθριο χώρο του Στρογγυλού, όπου το σινεμά θα έχει τον πρώτο και τελευταίο λόγο. Άλλωστε, όπως μας προϊδέασε η Βάσω Αλεξίου και το Open Air Film Festival Stroggylo, στον Άγιο Δημήτριο, από 1 Ιουλίου έως 26 Αυγούστου θα απολαμβάνουμε τον μαγικό κόσμο του κινηματογράφου σε καθημερινή βάση. Να σημειωθεί πως η είσοδος σε όλες τις προβολές είναι δωρεάν. Όπως γίνεται τα τελευταία τρία χρόνια βέβαια, οι θεατές μπορούν να στηρίξουν το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου φέρνοντας, αν το επιθυμούν, τρόφιμα μακράς διαρκείας.

INFO

1ο ΓΕΛ Αγίου Δημητρίου (Στρογγυλό) – Στρατάρχου Αλ.Παπάγου 23

Οι προβολές ξεκινάνε στις 21:00 κάθε βράδυ

Οι προβολές του Cine Kids Festival θα λάβουν χώρα στον υπαίθριο χώρο του Δημοτικού Σταδίου Αγίου Δημητρίου (Θεομήτορος 72)

Οι ιθύνοντες της διοργάνωσης διαβεβαιώνουν πως έχουν ληφθεί και θα τηρηθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας για την πανδημία COVID – 19.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ακολουθήσετε τον παρακάτω σύνδεσμο:

https://dad.gr/open-air-film-festival-2021/

καθώς και τον επίσημο λογαριασμό του φεστιβάλ σε Facebook και Instagram:

https://www.facebook.com/OAFFSTROGGYLO

https://www.instagram.com/oaffstroggylo/?hl=el

- Διαφήμιση -