Έχουν περάσει πέντε χρόνια από τότε που το κίνημα του #MeToo αυτή την εποχή έλαβε αξιοπρόσεχτες και σοβαρές διαστάσεις στο κοινωνικό γίγνεσθαι, θρυμματίζοντας παράλληλα τη λαμπερή εικόνα του Χόλυγουντ και αποκαλύπτοντας ένα σκοτεινό παρασκήνιο σεξισμού και σεξουαλικών παρενοχλήσεων.
Ο διαδικτυακός αυτός όρος βέβαια είχε πρωτοεμφανιστεί το 2006, όταν η ακτιβίστρια Ταράνα Μπέρκ τον είχε ποστάρει στον λογαριασμό της στο Myspace. Με αυτό τον τρόπο ήθελε να γνωστοποιήσει σε όλες όσες είχαν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση ή/και κακοποίηση, πως δεν ήταν μόνες τους και πως πολλές γυναίκες είχαν βιώσει κάτι αντίστοιχο.

Η ανάδυση του κινήματος
Ωστόσο το κίνημα του #MeToo τάραξε τα ύδατα της επικαιρότητας το 2017, κυρίως μετά την δημοσίευση ενός άρθρου των New York Times που κατηγορούσε τον κινηματογραφικό παραγωγό Χάρβει Γουάινστιν για σεξουαλική παρενόχληση. Αρκετές ηθοποιοί υποστήριξαν αυτές τις κατηγορίες και δεν φοβήθηκαν να μιλήσουν δημόσια για την δική τους αντίστοιχη τραυματική εμπειρία, όπως η Άσλει Τζάντ, η Μίρα Σορβίνο, η Ρόουζ Μακγκάουαν και η Αλίσα Μιλάνο. Η τελευταία μάλιστα φρόντισε μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ώστε να εξαπλωθεί το hashtag #MeToo και να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο μπροστά σε ένα ζήτημα που έμελλε να προκαλέσει ανακατατάξεις στον χώρο του Χόλυγουντ.
Η ανταπόκριση στην παραπάνω κίνηση της Μιλάνο ήταν πολύ σημαντική, ειδικότερα για ανθρώπους που δούλευαν με θύματα σεξουαλικής κακοποίησης και κακομεταχείρισης σε καθημερινή βάση. Για αυτούς ήταν η ευκαιρία να αναδειχθεί ένα σημαντικό θέμα και να αποκτήσει μια γερή βάση υποστήριξης και αντιμετώπισης στην κοινωνία.
Οι διάσημοι στο εδώλιο
Οι αλλεπάλληλες κατηγορίες που ήρθαν στο προσκήνιο επηρέασαν όχι μόνο παράγοντες της βιομηχανίας τους θεάματος, αλλά και καταξιωμένους σκηνοθέτες, ηθοποιούς και σελέμπριτι που έκρυβαν ένα ένοχο παρελθόν πίσω από την χλιδάτη υπόστασή τους. Ένα από τα πιο γνωστά παραδείγματα αποτελεί αυτό του Κέβιν Σπέισι, αλλά η λίστα διαθέτει και άλλα μεγάλα ονόματα όπως Λούι Σι Κέι, Λάρς φον Τρίερ, Πωλ Χάγκις, Ντάστιν Χόφμαν, Ρ. Κέλλι, Τζέιμς Φράνκο και Μπιλ Κόσμπι. Οι περισσότεροι από τους προαναφερεθέντες μάλιστα έχουν συμπεριληφθεί και σε μια άλλη λίστα που συνδέεται άρρηκτα με την κουλτούρα ακύρωσης.
Οι γυναίκες πίσω από τις κάμερες
Ωστόσο υπάρχει μια αμφιβολία στο κατα πόσο άλλαξε τα δεδομένα το κίνημα, ειδικά σε ζητήματα που δεν αφορούν μόνο μεγάλες σταρ και αναγνωρισμένες ηθοποιούς που υπέστησαν σεξουαλική κακοποίηση. Γυναίκες που δουλεύουν πίσω από τις κάμερες, στο μοντάζ, στο μιξάζ, είχαν βιώσει παρόμοιες εμπειρίες, χωρίς όμως να διαθέτουν τη βαρύτητα μιας σταρ ηθοποιού για να αντιμετωπίσουν πιο αποτελεσματικά την κατάσταση.
Αρκετές γυναίκες μίλησαν ανώνυμα στο The Hollywood Reporter, αναφέροντας περιστατικά λεκτικής και σωματικής βίας από ηθοποιούς έως και συντελεστές κινηματογραφικής παραγωγής. Οι περισσότερες από αυτές μάλιστα συμφώνησαν στο ότι η «παλιά φρουρά» του Χόλυγουντ δεν έμαθε τίποτα από το #MeToo. Σε μεγάλο βαθμό παράλληλα ομολογούν πως αν εκδηλωθεί ένα περιστατικό σε μια πολυδάπανη παραγωγή με διάσημους ηθοποιούς ή σκηνοθέτες, ένα στούντιο είναι πολύ πιθανό να κάνει τα στραβά μάτια.
Ωστόσο υπάρχουν αρκετές από τις συνεντευξιαζόμενες που αναγνωρίζουν πως μετά την γιγάντωση του κινήματος, πολλές περισσότερες γυναίκες αρχίζουν και εργάζονται στον χώρο, με πηγές να αναφέρουν πως η νέα γενιά ανδρών και γυναικών έχουν μεγαλύτερη αίσθηση και επίγνωση του ζητήματος, με την ελπίδα πως η επόμενη γενιά θα είναι πολύ πιο ανοιχτόμυαλη. Βέβαια πολλές από τις γυναίκες που μίλησαν στο THR αποδίδουν τα μειωμένα περιστατικά κακοποίησης και στον Covid, καθώς η κοινωνική αποστασιοποίηση περιόρισε τις πιθανότητες εμφάνισης τέτοιων περιστατικών.
Σπίλωση καριέρας (ή μήπως όχι;)
Αυτό που αναμφισβήτητα όμως κατόρθωσε να κάνει το κίνημα #MeToo ήταν να εμποδίσει όλους εκείνους τους ηθοποιούς και συντελεστές που ενεπλάκησαν σε περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης από το να ορθοποδήσουν και να διαγράψουν ολοσχερώς τις εις βάρος τους κατηγορίες, αποδίδοντας έτσι μια μορφή δικαιοσύνης για τα θύματα. Ειδικά, πρόσωπα όπως ο Τζέρεμι Πίβεν, ο Κέβιν Σπέισι και ο Λυκ Μπεσσόν κατέστρεψαν ανεπανόρθωτα την καριέρα τους, προσπαθώντας απεγνωσμένα να παραμείνουν σχετικοί στον χώρο του θεάματος.
Για κάποιους πάλι, η ζημιά ήταν περισσότερο διαχειρίσιμη. Ο κωμικός Λουι Σι Κέι επιχείρησε να κάνει ένα comeback στον χώρο της κωμωδίας, κλείνοντας εμφανίσεις σε μεγάλα venues, όμως το κοινό του έχει περιοριστεί στους πιο φανατικούς οπαδούς του, τους οποίους μπορεί να «ελέγξει» και να κατευθύνει περισσότερο, φτάνοντας στο σημείο και της δημόσιας συγνώμης. Παραμένει βέβαια μια σκιά του παλιού δημοφιλούς εαυτού του.

Οι ηθοποιοί Σάια Λεμπέφ και Τζέιμς Φράνκο είναι περιπτώσεις ατόμων που αν και αρνούνται τις πιο βαρειές κατηγορίες εναντίον τους, έχουν αναγνωρίσει πταίσματα στην συμπεριφορά τους που τους επιτρέπει να παραμένουν σχετικοί στο χώρο τους θεάματος, επιχειρώντας μάλιστα το δικό τους comeback για να γίνουν ξανά αγαπητοί στην συνείδηση του κόσμου. Για την ώρα όμως για όλους όσους έχουν δει το όνομά τους στη λίστα του #MeToo, η δικαιοσύνη δεν έχει κάνει ακόμα διακρίσεις.
Ημερομηνίες- σταθμοί στο κίνημα του #MeToo
2017
5/10 – Οι New York Times δημοσιεύουν το άρθρο τους για τον Χάρβει Γουάινστιν, αναφέροντας πως ο παραγωγός δωροδοκούσε τα θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης για δεκαετίες («Harvey Weinstein Paid Off Sexual Harassment Accusers for Decades»)
15/10 – Η Αλίσα Μιλάνο γράφει στο Τουίτερ : «Αν έχετε υποστεί και εσείς σεξουαλική παρενόχληση, γράψτε metoo ως απάντηση σε αυτό το tweet». Η ανταπόκριση είναι παγκόσμια.
22/10 – Οι Los Angeles Times παίρνουν συνέντευξη από 38 γυναίκες που κατηγόρησαν τον σκηνοθέτη Τζέιμς Τόμπακ για σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση. Έπειτα από τη δημοσίευση του άρθρου, άλλες 200 γυναίκες θα μιλήσουν ανοιχτά για τις δικές τους περιπτώσεις.
29/10 – Ο Κέβιν Σπέισι κατηγορείται για την αποπλάνηση μιας 14χρονης κοπέλας. Θα ακολουθήσουν και άλλες κατηγορίες σε βάρος τους ηθοποιού.

9/11 – Ο Λούι Σι Κέι ομολογεί δημόσια πως αυνανιζόταν μπροστά σε γυναίκες χωρίς την συγκατάθεσή τους.
3/12 – Η όπερα της Νέα Υόρκης διακόπτει τη συνεργασία της με τον μαέστρο Τζέιμς Λεβίν, όταν ο τελευταίος κατηγορήθηκε για την σεξουαλική κακοποίηση τριών ανδρών όταν οι τελευταίοι ήταν έφηβοι.
2018
1/1 – Δημιουργείται ο οργανισμός «Time’s Up», με ιδρυτικά μέλη μεταξύ άλλων τις Σόντρα Ράιμς, Νάταλι Πόρτμαν, Ριζ Γουίδερσπουν και Άσλει Τζάντ.
5/1 – Πολυάριθμες γυναίκες κατηγορούν τον σκηνοθέτη Πωλ Χάγκις για βιασμό.
11/1 Πέντε γυναίκες κατηγορούν τον Τζέιμς Φράνκο για ανάρμοστη σεξουαλική συμπεριφορά.
18/5 – Η πρώτη από αρκετές γυναίκες κατηγορεί τον σκηνοθέτη Λυκ Μπεσσόν για σεξουαλική κακοποίηση
25/5 – Ο Χάρβεϊ Γουάινστιν συλλαμβάνεται για βιασμό. Το εγγυητικό ποσό ανέρχεται στα 1 εκ. δολάρια.
25/9 – Ο Μπιλ Κόσμπι κρίνεται ένοχος και φυλακίζεται για 3-10 χρόνια για την νάρκωση και κακοποίηση της Αντρέα Κόνσταντ το 2004.
2019
6/7 – Ο χρηματοδότης Τζέφρι Έπσταιν συλλαμβάνεται για διακίνηση ανηλίκων και πεθαίνει στο κελί του ένα μήνα μετά.
2020
28/2 – Μια ομάδα γυναικών αποχωρεί με διαμαρτυρίες από τα βραβεία Σεζάρ, όταν η ταινία του Ρομάν Πολάνσκι «Κατηγορώ» κερδίζει το πρώτο βραβείο.
11/3- Ο Χάρβεϊ Γουάινστιν φυλακίζεται για 23 χρόνια, κατηγορούμενος για σεξουαλική κακοποίηση και βιασμό.
2021
1/2- Η ηθοποιός Έβαν Ρέιτσελ Γουντ κατηγορεί τον τραγουδιστή Μέριλιν Μάνσον για παρατεταμένα περιστατικά λεκτικής και σωματικής βίας.
30/6 – Το Ανώτατο Δικαστήριο της Φιλαδέλφια αθωώνει τον Μπιλ Κόσμπι και τον απαλάσσει από τις κατηγορίες εναντίον του.
2022
10/3 – Ένα δικαστήριο στο Παρίσι διατηρεί τις κατηγορίες περί βιασμού εναντίον του Ζεράρ Ντεπαρτιέ το 2018.
1/6- Ο Τζόνι Ντεπ κερδίζει την υπόθεση δυσφήμησης εναντίον της Άμπερ Χερντ , σε μια δίκη που από πολλούς θεωρείται υπονόμευση του κινήματος του #MeToo.
29/6 – Ο τραγουδιστής της RnB Ρ Κέλλι φυλακίζεται για 30 χρόνια, κατηγορούμενος για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών.
Με πληροφορίες από The Hollywood Reporter