- Διαφήμιση -

Σεπτέμβριος 2022. Ο δυτικός κόσμος αναρωτιέται πώς θα κινηθεί με το ξεκίνημα μίας νέας σεζόν βυθισμένης σε οικονομικές κρίσεις και πολεμικές αναμετρήσεις. Η ζωή συνεχίζεται κάθε μέρα με λιγότερη ή περισσότερη αισιοδοξία γιατί έτυχε να κατοικούμε στις σύγχρονες κοινωνίες των ευκαιριών όσο επίπλαστες κι ας είναι.

Κάπου αρχίζει να κυκλοφορεί μία είδηση από το Ιράν. Κάπου αντιλαμβανόμαστε ότι κόσμος έχει κι άλλα σύνορα πέρα από τα δικά μας. Κάπου, φόβος και πατριαρχικοί νόμοι βουτηγμένοι στο παρελθόν ορίζουν και αφαιρούν ζωές ανθρώπων, ζωές γυναικών. Το όνομα της: Μαχσά Αμινί. Χρονολογία: παρόν.

Η ιρανική πραγματικότητα ξεκινώντας από τα απλά για να φτάσει στα μεγάλα, ορίζοντας τον τρόπο ένδυσης, συμπεριφοράς, κοινωνικής θέσης των γυναικών εφευρίσκει τον μηχανισμό της αστυνομίας ηθών για να διασφαλίζει πως παραμένουν αμετάβλητα όσα καταπιεστικά μέσα έχει θεσπίσει για τη γυναίκα, διαιωνίζοντας αυτές τις πρακτικές. Κανένας λόγος φυσικά για προσωπική επιλογή, σκέψη, άποψη.

Και κάπως έτσι ένα απόγευμα του Σεπτεμβρίου συλλαμβάνονται κάποιες κοπέλες, ανάμεσα τους και η Μαχσά Αμινί, καθώς παραβίασαν τον ενδυματολογικό κώδικα και συγκεκριμένα επειδή προεξείχαν από το χιτζάμπ τους ορισμένες τούφες μαλλιών. Μετά την ισλαμική επανάσταση του 1979 ο ενδυματολογικός κώδικας για τις γυναίκες απαιτεί τα μαλλιά τους να είναι πλήρως καλυμμένα κάτω από την ισλαμική μαντίλα, ενώ τα ρούχα οφείλουν να ακολουθούν την ίδια λογική, να είναι δηλαδή αρκετά φαρδιά ώστε να μην αποκαλύπτουν τη φιγούρα της γυναίκας. Η κουρδικής καταγωγής κοπέλα έπεσε σε κώμα τρεις ημέρες μετά τη σύλληψη της και την περασμένη Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου έχασε τη ζωή της.

Η αστυνομία κάνει λόγο για ατυχές συμβάν το οποίο οφείλεται σε καρδιολογικής φύσεως προβλήματα. Οι οικείοι της αποκλείουν αυτό το ενδεχόμενο και κατηγορούν τις αρχές για βασανιστήρια, την ίδια στιγμή που μαρτυρίες αναφέρουν ξυλοδαρμό της κοπέλας κατά την προσαγωγή της. Σε μία απέλπιδα προσπάθεια ισχυροποίησης του αφηγήματος, οι ιρανικές αρχές παρέδωσαν στη δημοσιότητα βίντεο που ενισχύει τη δική τους εκδοχή, βίντεο που όμως δεν δέχεται το πρακτορείο Reuters καθώς φαίνεται πως έχει υποστεί επεξεργασία κι έτσι αμφισβητείται η γνησιότητα του.

- Διαφήμιση -

Κύμα οργής και διαμαρτυρίας

Σε δεκάδες πόλεις του Ιράν και του κόσμου έχουν ξεσπάσει διαδηλώσεις μετά τον άδικο χαμό της νεαρής, ενώ το κύμα γιγαντώνεται με ολοένα και περισσότερες τοποθετήσεις από τον κόσμο της πολιτικής, οργανισμών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, γυναικείων οργανώσεων, αθλητών και δημόσιων προσώπων που έρχονται να ενώσουν τις φωνές τους μαζί με αυτές των διαδηλωτών, καταδικάζοντας τις ολοκληρωτικές τακτικές του ιρανικού κράτους. Ως ένδειξη διαμαρτυρίας γυναίκες κόβουν τα μαλλιά τους, καίνε τα χιτζάμπ τους με συνθήματα κατά της δολοφονικής καταστολής.

H χώρα φλέγεται επί μία εβδομάδα, ενώ ακόμα και κατά την τελετή της Αμινί, όπου είχαν συγκεντρωθεί διαδηλωτές, οι αρχές βιαιοπράγησαν και συνεχίζουν, καθώς εντείνονται και οι διαμαρτυρίες, ενώ γίνεται διαρκώς λόγος για τραυματίες και νεκρούς. Οι ιρανικές αρχές, σε πλήρη αμηχανία, καταφεύγουν στο μπλοκάρισμα του ίντερνετ προκειμένου να σαμποτάρουν τις συνεχείς αντιδράσεις και συγκεντρώσεις. Πόλεις της Ανατολής και της Ευρώπης τάσσονται στο πλευρό των διαδηλωτών, των γυναικών και της οικογένειας της νεαρής κοπέλας, διεκδικώντας δικαίωση για τη μνήμη της. Στο πρόσωπο της Αμινί αντικατοπτρίζεται το πρόσωπο κάθε γυναίκας που ζει υπό το βάρος της πατριαρχίας, του σκοταδισμού και του φόβου, της ανελευθερίας και της καταπίεσης.

Για τα ανθρώπινα δικαιώματα, για την αλλαγή της ιστορίας, για την ελευθερία που επιμένει


Από το πρώτο βήμα αυταρχισμού έως το τελευταίο φτάνει ένα ανοιγοκλείσιμο των ματιών.
Η 22χρονη Μαχσά Αμινί έχασε άδικα τη ζωή της. Η λογοκρισία που έμελλε να την δολοφονήσει και η κάθε είδους λογοκρισία δεν έφερε ποτέ καμία λύση ούτε προς χάριν της δημοκρατίας, ούτε της ελευθερίας και σίγουρα ούτε προς χάριν της αυτοδιάθεσης του ατόμου.

Η τραγική ιστορία αυτού του κοριτσιού, που σήμερα θα έπρεπε να χορεύει σε κάποιο δρόμο με ξέπλεκα μαλλιά, με ένα πελώριο βαμμένο χαμόγελο, με την αθωότητα και την υπέροχη αφέλεια των νιάτων της, ας συμβολίζει την αρχή του τέλους ενός απολυταρχισμού που παρεμβαίνει βίαια και απρόσκλητα στις ζωές και τις μοίρες των ανθρώπων.Τεχεράνη, Μασχάντ, Χαμαντάν, Ταμπρίζ, Κωνσταντινούπολη…
Είμαστε μαζί με όσες και όσους σκορπίζουν και υμνούν το όνομα της σε κάθε πόλη του κόσμου, είμαστε μαζί με όσους ονειρεύονται μια ζωή πιο όμορφη και πιο δίκαιη για όλους.

- Διαφήμιση -