Η μαγειρική τα τελευταία χρόνια φαίνεται να έχει καταλάβει μεγάλο μέρος του ενδιαφέροντος πολλών ανθρώπων, κάτι που το διαπιστώνουμε τόσο από την πληθώρα προτάσεων σε νέα μαγαζιά που φέρνουν μία εντελώς νέα οπτική στο χώρο της εστίασης, όσο και μέσα από την προσπάθεια πολλών σεφ να επικοινωνήσουν νέες healthy και εξαιρετικά γευστικές συνταγές.
Βεβαίως αυτό το κύμα wellness έχει επηρεάσει και την κουζίνα του σπιτιού μας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι σταματάμε να θέλουμε γλυκά και λαχταριστά πιάτα στο τραπέζι μας. Ενημερωνόμαστε, διαβάζουμε μερικές συνταγές και με φρέσκα προϊόντα και… αγάπη, όλα γίνονται!
Φυσικά και διάφορα φρούτα και λαχανικά μπορεί να είναι διαθέσιμα στην αγορά καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, ωστόσο καλό είναι να προτιμάμε όσα είναι εποχής και να απολαμβάνουμε, έτσι, στο μέγιστο τη θρεπτική τους αξία.
Στον παρακάτω πίνακα βλέπουμε όλα όσα μπορεί το Φθινόπωρο να μας δώσει και αμέσως παρακάτω 3 συνταγές της αγαπημένης Madame Ginger που μας ενθουσίασαν!

Φθινοπωρινά λαχανικά
Βασικά Λαχανικά φθινοπώρου: Αγκινάρα, κουνουπίδι, λάχανο, μπρόκολο, πράσο, λεμόνι, κολοκύθα, πιπεριά, ραπανάκι, σπανάκι, φασολάκια.
Φθινοπωρινά φρούτα
Βασικά Φρούτα φθινοπώρου: Αχλάδι, μήλο, ρόδι, ακτινίδιο, πορτοκάλι.

Συνταγή: Βελουτέ Κολοκυθόσουπα με Ginger
Μερίδες: 10-12
Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά | Χρόνος μαγειρέματος: 30 λεπτά
Υλικά
1 μεγάλη πορτοκαλί κολοκύθα (περίπου 1 κιλό)
4-5 πατάτες
3 κρεμμύδια
2 πράσα
0,5 κιλό στραγγιστό γιαούρτι
Αλάτι & πιπέρι
Ελαιόλαδο
2-3 εκατοστά φρέσκο Ginger
1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
1,5 λίτρο ζωμό κοτόπουλο ή λαχανικών
200 γρ. κολοκυθόσπορο
Xmas Spirit
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1) Κόβουμε όλα τα λαχανικά σε μεσαίους κύβους και τα βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Προσθέτουμε το gigner τριμμένο και την πάπρικα.Περιχύνουμε με ελαιόλαδο και σωτάρουμε για 10 λεπτά.
2) Σβήνουμε με τον ζωμό κοτόπουλο και κατεβάζουμε τη φωτιά. Αφήνουμε να βράσει για 45 λεπτά με κλειστό καπάκι και άλλα 10 με ανοιχτό σε πιο δυνατή φωτιά.
3) Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφαιρούμε το περισσότερο ζωμό σε ένα μπολ. Πολτοποιούμε τη σούπα με μια ράβδο χειρός και προσθέτουμε σιγά σιγά το ζωμό μέχρι να αποκτήσει την πυκνότητα που θέλουμε.
4) Σερβίρουμε σε βαθιά πιάτα με μια μεγάλη κουταλιά της σούπας στραγγιστό γιαούρτι στο κέντρο, κολοκυθόσπορο & Xmas Spirit.

Συνταγή: Μακαρόνια στον φούρνο με μπρόκολο, γιαούρτι και φέτα
Μερίδες: 4-6
Χρόνος προετοιμασίας: 25 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 20 λεπτά
Χρόνος αναμονής: 10 λεπτά
Υλικά
500 γρ. βιδάκι
1 μπρόκολο, τις φλορέτες
500 γρ. γιαούρτι κλασικό
300 γρ. Φέτα, θρυμματισμένη
3-4 κ.σ. ελαιόλαδο
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
αλάτι
μοσχοκάρυδο τριμμένο
140 γρ. γραβιέρα τριμμένη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1) Βράζουμε τα ζυμαρικά σε μπόλικο αλατισμένο νερό, σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου.
2) Στα τελευταία 5 λεπτά βρασμού, προσθέτουμε τις φλορέτες μπρόκολου στο νερό.
3) Κρατάμε περίπου 200 ml από το νερό στο οποίο βράζουν τα ζυμαρικά.
4) Σε μπολ ανακατεύουμε το γιαούρτι κλασικό με το ζωμό των ζυμαρικών, τη φέτα, ελαιόλαδο, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, λίγο αλάτι και μοσχοκάρυδο.
5) Ρίχνουμε μέσα τα ζυμαρικά και το μπρόκολο και ανακατεύουμε να ενωθούν τα υλικά.
6) Ρίχνουμε ομοιόμορφα όλο το μείγμα σε λαδωμένο πυρίμαχο σκεύος.
7) Πασπαλίζουμε με την τριμμένη γραβιέρα σε όλη την επιφάνεια.
8) Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200oC στο γκριλ, για περίπου 15-20 λεπτά, μέχρι να ροδίσει το τυρί.
9) Αφήνουμε 10 να κρυώσει και σερβίρουμε.

Συνταγή: Μαλακά μπισκότα μήλου, με βρώμη και κανέλα
Μερίδες: 20 μπισκότα
Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 16-17 λεπτά
Χρόνος αναμονής: 15 λεπτά
Φυλάσσονται σε θερμοκρασία δωματίου, αεροστεγώς κλεισμένα (σε βάζο/κουτί/τάπερ) για 1 εβδομάδα.
Υλικά
300 γρ. Νιφάδες βρώμης Quaker
2 κ.γλ. κανέλα
1/4 κ.γλ. τριμμένο μοσχοκάρυδο
½ κ.γλ. μαγειρική σόδα
1 πρέζα αλάτι
120 γρ. βούτυρο της προτίμησης σας, σε θερμοκρασία δωματίου
75 γρ. μαύρη ζάχαρη
75 γρ. καστανή ζάχαρη
1 αυγό (ή 1 κ.σ. λιναρόσπορο για την vegan εκδοχή της συνταγής)
1 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας
1 μεγάλο μήλο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1) Βάζουμε τις μισές νιφάδες βρώμης Quaker (150 γρ.) σε έναν επεξεργαστή τροφίμων και χτυπάμε καλά μέχρι να γίνουν σκόνη. Μεταφέρουμε το αλεύρι βρώμης σε ένα μπολ και προσθέτουμε τις ολόκληρες νιφάδες βρώμης Quaker (150 γρ.), την κανέλα, το μοσχοκάρυδο τη μαγειρική σόδα και το αλάτι και ανακατεύουμε καλά.
2) Σε άλλο μπολ βάζουμε το βούτυρο και τις 2 ζάχαρες και χτυπάμε καλά με μίξερ χειρός για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε το αυγό και τη βανίλια και χτυπάμε για ακόμα 1-2 λεπτά. Για την vegan εκδοχή των μπισκότων με λιναρόσπορο, βλέπε παραπάνω το veganize it! tip.
3) Προσθέτουμε στο υγρό μείγμα το μείγμα με τα στερεά και ανακατεύουμε με μία σπάτουλα ζαχαροπλαστικής μέχρι να ομογενοποιηθεί.
4) Ξεφλουδίζουμε το μήλο (δεν το κόβουμε νωρίτερα για να μην μαυρίσει). Τρίβουμε το μισό μήλο στο λεπτό τρίφτη και κόβουμε το άλλο μισό σε πολύ μικρά κομματάκια. Ενσωματώνουμε το τριμμένο μήλο και τα μισά κοματάκια μήλου στο μείγμα μας ανακατεύοντας με ένα κουτάλι ή με το χέρι. Κρατάμε τα υπόλοιπα κομματάκια στην άκρη.
5) Πλάθουμε ισομεγέθεις μπαλίτσες (περίπου των 35 γρ.), τις τοποθετούμε σε ταψί φούρνου περασμένο με λαδόκολλα και τις πατάμε ελαφρώς με το χέρι. Μοιράζουμε τα υπόλοιπα κομματάκια μήλου στα μπισκότα και πιέζουμε ελαφρώς να μπουν μέσα στη ζύμη.
6) Ψήνουμε σε πολύ καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα για 16-17 λεπτά. Βγάζουμε από τον φούρνο, αφήνουμε να κρυώσουν για 5 λεπτά και μεταφέρουμε σε σχάρα έως να κρυώσουν τελείως.

Καλή απόλαυση!
*Η φωτογραφία του θέματος είναι του Stefan Vladimirov.
**Οι συνταγές αλιεύτηκαν από το site της καταπληκτικής Madame Ginger.