- Διαφήμιση -
Print Friendly, PDF & Email

«Το παιδί με τη ριγέ μπλούζα… Η εικόνα του επανήρθε στο μυαλό της. Μικροσκοπικό, αδύνατο. Λεπτά μακριά πόδια, όμορφα μάτια, χέρια παιδικά, κορμί παιδικό. Και δίπλα στο κομματιασμένο σώμα του ένα μπλουτζίν παντελόνι και ένα ριγέ μπλουζάκι. “Το παιδί με τη ριγέ μπλούζα”, είπε και ήξερε ήδη πως ήθελε
να μάθει τα πάντα για αυτό. Στις σκοτεινές γειτονιές ταυ διαδικτύου, η ηλεκτρονική παρανομία στήνει παγίδες στα ανύποπτα ανήλικα θύματά της. Διώκτες και διωκόμενοι, θύτες και θύματα αναμετρώνται σε μια ιστορία στην οποία νικητής πρέπει να είναι η ίδια η ζωή. Μαζί της και η παιδική αθωότητα, θησαυρός που δεν εκποιείται. Το παιδί με την ριγέ μπλούζα στοιχειώνει τη σκέψη της δημοσιογράφου Νάνσυ Καρβούνη. Όσο προχωρά την έρευνά της για τα κυκλώματα παιδικής πορνογραφίας, θα βρίσκεται αντιμέτωπη με τα αδυσώπητα πλοκάμια τους. Όμως, όπως πάντα, υπάρχει το φως που αχνοφέγγει πίσω από τα σκοτάδια. Εγγύηση ότι η μάχη δεν έχει χαθεί… (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Ένα βιβλίο πιο θλιβερά επίκαιρο από ποτέ

Ένα βιβλίο που κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 2017 και φαίνεται τόσο επίκαιρο όσο ποτέ, δυστυχώς, όχι γιατί συνοδεύει κάποια συντονισμένη εκστρατεία ενημέρωσης για την εξάλειψη του trafficking και της παιδικής κακοποίησης, αλλά επειδή οι εξελίξεις των τελευταίων μηνών, από την τραγική υπόθεση της Πάτρας, μέχρι τη διακίνηση σκληρών βίντεο παιδικής πορνογραφίας από άτομα υπεράνω υποψίας, καταδεικνύουν την παρακμή μίας κοινωνίας που χρόνια έκρυβε ελαφρά τη καρδία όλες τις παθογένειές της κάτω από το χαλάκι. Αφετέρου διαφαίνεται η αδυναμία προστασίας των παιδιών, που αποτελούσαν πάντοτε το εύκολο θύμα, απέναντι σε κάθε είδους διαστροφή οποιουδήποτε αρρωστημένου μυαλού.

Η θεματολογία του βιβλίου βαριά, αναμφισβήτητα. Ωστόσο η ενδιαφέρουσα πλοκή μεν, όσο και η γλώσσα της συγγραφέως που ήταν η αρμόζουσα, όπως εξάλλου και ο τρόπος προσέγγισης του θέματος, καθιστούν το «Παιδί με τη ριγέ μπλούζα» απαραίτητο ανάγνωσμα το οποίο πρέπει να βρίσκεται σε κάθε βιβλιοθήκη. Κατά τη γνώμη μου, υπηρετώντας σχεδόν για δύο δεκαετίες στη δημόσια εκπαίδευση, πρόκειται για ένα βιβλίο που αξίζει να κοσμεί τις σχολικές βιβλιοθήκες Γυμνασίων και Λυκείων και να προτείνεται ως ανάγνωσμα σε ενήλικες αλλά και σε εφήβους. Αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει ανάμεσα στα εκατοντάδες βιβλία που βρίσκουν τον δρόμο της έκδοσης είναι η πλήρης απουσία φτηνών εντυπωσιασμών και η εκπληκτική διακριτικότητα και ευαισθησία από την πλευρά της δημιουργού απέναντι σε ένα τόσο σκληρό θέμα.

Μια αχτίδα φωτός στα σκοτεινά δίκτυα της παιδικής εκμετάλλευσης

Η συγγραφέας, καταπιάνεται με την παιδική κακοποίηση και το trafficking έχοντας γνώση από πρωτογενείς πηγές, σε στενή πάντα συνεργασία με επίσημους φορείς. Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος παρείχε στη δημιουργό ουσιαστική βοήθεια ώστε να υπάρξει ένα έργο άρτιο, που όχι μόνο ενημερώνει για την πραγματική διάσταση του προβλήματος αλλά ταρακουνά και αφυπνίζει συνειδήσεις. Και αν παρά τον ζόφο που βασιλεύει στα σκοτεινά δίκτυα της παιδικής εκμετάλλευσης υπάρχει ακόμα μια ελπίδα φωτός, η συγγραφέας μας κλείνει πονηρά το μάτι, αφήνοντάς μας να πάρουμε μια βαθιά ανάσα προς το τέλος, συμβουλεύοντας – χωρίς ηθικολογίες και διδαχές – να επαγρυπνούμε! Να πάρουμε δύναμη ο ένας από τον άλλον και να παλέψουμε για να εξαφανίζουμε τα δεινά που μας κατατρύχουν και μας αρρωσταίνουν. Να παλέψουμε για τις αξίες και ένα μέλλον ικανό ώστε να μεγαλώσουν και να ανθίσουν οι μελλοντικές γενιές.

…Έχε το νου σου στο παιδί, γιατί αν γλιτώσει το παιδί, υπάρχει ελπίδα… (στίχοι Λευτέρης Παπαδόπουλος)

- Διαφήμιση -

Κατερίνα Θεοδώρου

Διαβάστε την πρόταση της Κατερίνας Θεοδώρου για το καλοκαίρι που μας πέρασε ΕΔΩ, καθώς και τη συνέντευξη που έδωσε στο CalendArt με αφορμή το πιο πρόσφατο μυθιστόρημά της.

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα του βιβλίου

Η Έλενα Χουσνή γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πέλλα. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος στις εφημερίδες Έθνος και Έθνος της Κυριακής, ως υπεύθυνη του Γραφείου Τύπου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και ως επικεφαλής του Γραφείου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Βορείου Αιγαίου, ενώ σήμερα εργάζεται στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Σάμου. Διηγήματά της έχουν φιλοξενηθεί σε συλλογικά έργα, ενώ το βιβλίο της Άλικο σαν το …Αίμα έλαβε το Α΄ Βραβείο στον Πανελλήνιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών (2012). Από την ΠΕΛ εξ άλλου έχει βραβευθεί με το Α΄ Βραβείο Θεατρικού έργου (2009) και με το Γ΄ Βραβείο Μυθιστορήματος (2009). Έχει λάβει διακρίσεις και βραβεία σε πολλούς πανελλήνιους διαγωνισμούς. Το 2014 εξέδωσε το πρώτο της βιβλίο Στα άδυτα.. των δυτών από τις εκδόσεις Δίαυλος ενώ τον Ιανουάριο του 2015 έγινε μέλος της ΕΛΣΑΛ (Ελληνική Λέσχη Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας).

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Κύφαντα

Πατήστε ΕΔΩ για τα στοιχεία της έκδοσης

- Διαφήμιση -