Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου (2 Απριλίου) είναι συνδεδεμένη με τον σπουδαίο δανό παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Ένας λογοτέχνης που μας έχει χαρίσει αμέτρητα αγαπημένα παραμύθια, από τον Ασχημόπαπο και την συγκινητική ιστορία του, μέχρι και το μελαγχολικό Κοριτσάκι με τα Σπίρτα που μας φέρνει αυθόρμητα στο νου τα Χριστούγεννα.
Η συνεισφορά του στην παγκόσμια και παιδική λογοτεχνία παραμένει σημαντική και καθοριστική ακόμα και σήμερα και στο CalendArt δεν μπορούμε παρά να αφιερώσουμε ένα κομμάτι της σημερινής ημέρας στον άνθρωπο που μας έμαθε αυτό το το τόσο τρυφερό και νοσταλγικό «Μια φορά και έναν καιρό…»…
1. Γεννήθηκε στο Οντένσε της Δανίας στις 2 Απριλίου του 1805
Ήταν γιός ενός φτωχού τσαγκάρη και μίας πλύστρας.
2. Το 1812, σε ηλικία 7 ετών παρακολούθησε την πρώτη του παράσταση
Ήταν η όπερα του Φέρντιναντ Κάουερ με τίτλο «Η Γοργόνα του Δούναβη» και αποτέλεσε καθοριστική στιγμή στην ενασχόλησή του με τις τέχνες και τα γράμματα.
3. Στα 14 του χρόνια κάνει το πρώτο του μεγάλο ταξίδι, στην Κοπεγχάγη
Εκεί προσπαθεί να γίνει τραγουδιστής, ηθοποιός και χορευτής χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία. Ο διευθυντής και οικονομικός διαχειριστής του Βασιλικού Θεάτρου, Jonas Collin, τρέφει ιδιαίτερη συμπάθεια για τον Άντερσεν και φροντίζει να λάβει τη σωστή εκπαίδευση σε ένα σχολείο στο Slagelse.

4. Το 1835 καταφέρνει να γράψει το πρώτο του ολοκληρωμένο βιβλίο για παιδιά
Ήταν μια συλλογή από 9 παραμύθια για παιδιά, σε τέσσερις τόμους. Ανάμεσά τους είναι και τα παραμύθια «Η Πριγκίπισσα και το Μπιζέλι», «Η Τοσοδούλα» και «Τα Νέα Ρούχα του Αυτοκράτορα». Θα αποτελέσει μεγάλη επιτυχία στους λογοτεχνικούς κύκλους.
5. Θα γράψει συνολικά 168 παιδικά παραμύθια!
Χαρακτηριστικό των παραμυθιών του ήταν πως τα διέκρινε η μελαγχολία, η σάτιρα και το χιούμορ, ενώ οι ήρωες των παραμυθιών του είναι φτωχοί και αδικημένοι άνθρωποι, που όμως έχουν ανυπέρβλητα χαρίσματα όπως ευγένεια, ταλέντο και μεγαλοψυχία.
6. Αν και συγγραφέας παραμυθιών, δε θα καταφέρει να κάνει ποτέ οικογένεια
Ο μεγάλος του έρωτας ήταν η σουηδή σοπράνο Τζένι Λίντ, η οποία δεν συμμερίστηκε ποτέ τα συναισθήματά του για εκείνη.

7. Του αρέσουν πολύ τα ταξίδια και μεγάλο μέρος των έργων του ανήκει στην ταξιδιωτική λογοτεχνία
Στις 15 Μαρτίου 1841 θα καταφέρει να έρθει και στην Ελλάδα. Μαγεύεται τρομερά από τον Παρθενώνα, τον οποίο και επισκέπτεται σχεδόν κάθε μέρα κατά την παραμονή του στην χώρα μας.
8. Το 1847 θα συναντηθεί με τον μεγάλο λογοτέχνη Τσάρλς Ντίκενς
Ήταν στο πρώτο του ταξίδι στην Αγγλία, καλεσμένος σε ένα από τα πάρτι της κοντέσσας του Μπλέσινγκτον, όπου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον κορυφαίο άγγλο συγγραφέα τον οποίο και αγαπούσε περισσότερο από όλους.
9. Το 1867 η Οντένσε του χαρίζει το «κλειδί της πόλης»
Παραμένει, στα 62 του χρόνια, δραστήριος στον χώρο της λογοτεχνίας και γράφει παραμύθια που συνεχίζουν να γίνονται ανάρπαστα στις παιδικές ηλικίες.
10. Στις 4 Αυγούστου του 1875 θα «φύγει» από τη ζωή έπειτα από ασθένεια
Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου τιμάει την ημερομηνία της γέννησής του (2 Απριλίου) και καθιερώθηκε από τη Διεθνή Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα το 1966.
