- Διαφήμιση -

Η σειρά Το Κόκκινο Ποτάμι είναι αναμφίβολα μια από τις πιο φιλόδοξες και μεγαλεπήβολες τηλεοπτικές παραγωγές των τελευταίων ετών στην Ελλάδα. Μια σειρά η οποία αγαπήθηκε από το κοινό και προβάλλεται στο OPEN, ήταν δεδομένο πως θα έπαιρνε το «πράσινο φως» για μια πολυαναμενόμενη συνέχεια. Έτσι φέτος, μέσα από Το Κόκκινο Ποτάμι : Η Συνέχεια, η βασισμένη στο βιβλίο του Χάρη Τσιρκινίδη σειρά διανύει τη δεύτερη σεζόν της και συνεχίζει την ιστορία της Ιφιγένειας και πολλών άλλων χαρακτήρων του πρώτου κύκλο.

Μέσα από τα επεισόδια του δεύτερου κύκλου βλέπουμε να ξετυλίγεται ακόμα περισσότερο το κουβάρι της ιστορίας των μικρασιατών και ποντίων προσφύγων, της Σμύρνης, των πολιτικών εξελίξεων της εποχής και το προσωπικό δράμα γνώριμων και νέων προσώπων. Πέραν των παραπάνω όμως, βλέπουμε να ανθίζει και ένα αναπάντεχο ειδύλλιο, ανάμεσα σε έναν τούρκο αξιωματικό, τον Ισμαήλ και μια νεαρή αρμένισσα, τη Χασμίκ. Αν και τα συναισθήματα μεταξύ τους είναι κάτι παραπάνω από έντονα, οι πολιτικοκοινωνικές συνθήκες της εποχής είναι μόνο ένα από τα εμπόδια που οι δύο χαρακτήρες πρέπει να ξεπεράσουν για να δουν τον έρωτά τους να ευδοκιμήσει.

Κάπου εδώ μπαίνουν στην εξίσωση ο Βαγγέλης Σαλευρής και η Μανταλένα Παπαδάτου, που στο Κόκκινο Ποτάμι : Η Συνέχεια υποδύονται τον Ισμαήλ και την Χασμίκ αντίστοιχα. Οι δύο νεαροί ηθοποιοί μίλησαν στο CalendArt για την συμμετοχή και τους ρόλους τους στην δημοφιλή σειρά εποχής του OPEN, τα απαιτητικά γυρίσματα των επεισοδίων, της συνεργασία τους με τον Μανούσο Μανουσάκη και την σύνδεση της σειράς με τα ιστορικά γεγονότα της Μικρασιατικής Καταστροφής

Η σειρά Κόκκινο Ποτάμι είναι βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Χάρη Τσιρκινίδη και μια από τις ακριβότερες παραγωγές στην ελληνική τηλεόραση. Ποιά ήταν η πρώτη σας αντίδραση στο άκουσμα της διασκευής του μυθιστορήματος;

Μανταλένα Παπαδάτου : Η αλήθεια είναι πως δεν είχα παρακολουθήσει την πρώτη σεζόν, καθώς όταν προβλήθηκε εγώ βρισκόμουν ακόμη στις ΗΠΑ. Θυμάμαι όμως πως ήμουν ιδιαίτερα ενθουσιασμένη όταν έμαθα πως θα γίνει μια σειρά εποχής, βασισμένη σε αληθινά γεγονότα της εποχής εκείνης.

Βαγγέλης Σαλευρής : Ομολογώ πως δεν έχω καταφέρει να διαβάσω το βιβλίο, ωστόσο είχα παρακολουθήσει την πρώτη σεζόν της σειράς. Αυτό που βρήκα πολύ ενδιαφέρον βέβαια είναι πως ένα βιβλίο για ιστορικά γεγονότα έγινε σήριαλ, διότι έτσι απευθύνεται σε περισσότερο κόσμο και είναι πιο εύκολο κάποιος να παρακολουθήσει μια ιστορία παράλληλη με τα ιστορικά γεγονότα.

Είναι η  δεύτερη φορά που συνεργάζεστε με τον Μανούσο Μανουσάκη. Πως θα περιγράφατε τη συνεργασία σας μαζί του;

Μ.Π. : Με τον κύριο Μανουσάκη είχαμε συνεργαστεί για πρώτη φορά στη σειρά «Ποίος Ήτον ο Φονεύς του Αδελφού μου». Είναι ένας άνθρωπος που δίνει την ψυχή του σε ό,τι επιλέγει να σκηνοθετεί και ξέρει να σε κατευθύνει, να σου δείχνει το δρόμο. Είναι τόσα χρόνια στο χώρο άλλα δεν έχει «κουραστεί». Είναι πανέτοιμος για όλα.

Β.Σ. : Με τον κύριο Μανουσάκη είχαμε συνεργαστεί παλαιότερα στη μίνι σειρά Κρίσιμες Στιγμές. Είναι φανταστικό να βλέπεις έναν άνθρωπο με τόση ενέργεια, τόση γνώση και πάθος μέσα στο σετ.  Βλέπεις τον κ.Μανουσάκη με τόση ένταση απέναντί σου που, σαν ηθοποιός, μόνο έμπνευση μπορεί να σου δώσει.

Μπορείτε να μου πείτε μερικά λόγια για τους ρόλους που υποδύεστε στην σειρά;

Μ.Π. : Εγώ υποδύομαι την αρμένισα Χασμίκ, η οποία από την μια στιγμή στην άλλη εκδιώχνεται από τον τόπο της. Βρίσκει καταφύγιο στην Σμύρνη, όπου εκεί εκτυλίσσεται η ιστορία της και το ειδύλλιό της με τον Ισμαήλ.

Β.Σ. : Εγώ υποδύομαι τον Ισμαήλ, αξιωματικό του τουρκικού τακτικού στρατού. Ο Ισμαήλ βρίσκεται μπροστά σε ένα μεγάλο δίλημμα, καθώς είναι πατριώτης και πιστεύει στον Κεμάλ. Παράλληλα όμως πιστεύει και στον έρωτά του για την Χασμίκ, μια χριστιανή αρμένισα, την περίοδο που ο τουρκικός στρατός επιχειρεί να κάνει εκκαθάριση όλων των εθνικών μειονοτήτων (πλην των τούρκων) της περιοχής της Σμύρνης.

Ποιό είναι εκείνο ή εκείνα τα στοιχεία που ξεχωρίζετε από τους χαρακτήρες σας και τη μεταξύ τους σχέση στην πλοκή της σειράς ;

Μ.Π. : Στη Χασμίκ ξεχωρίζω την παιδική της αθωότητα. Είναι μια γυναίκα που λειτουργεί περισσότερο με το ένστικτο. Οδηγός της είναι ο έρωτας και το συναίσθημά της. Η σχέση της με τον Ισμαήλ είναι το άλφα και το ωμέγα της.

Β.Σ. : Θα συμφωνήσω με την Μανταλένα πως ενώ η Χασμίκ λειτουργεί περισσότερο με το συναίσθημα, ο Ισμαήλ είναι ένας άνθρωπος που ισορροπεί ανάμεσα στην ευθύνη που έχει απέναντι στην κοινωνία, λόγω της θέσης του και στο συναίσθημα του έρωτα που έχει για την Χασμίκ. Αυτό είναι και το ενδιαφέρον των δύο χαρακτήρων. Και οι δύο προχωράνε μαζί, είναι συναισθηματικά φορτισμένοι, αλλά ο Ισμαήλ πρέπει να βάλει «φρένο» και να επιλέξει ανάμεσα σε δύο δρόμους.

Είναι γεγονός πως το Κόκκινο Ποτάμι : Η Συνέχεια προχωράει σε κάποιες σεναριακές ελευθερίες. Ποιες «παγίδες» υπάρχουν σε κάτι τέτοιο και πως επιτυγχάνεται η επαφή με το μυθιστόρημα και το ιστορικό πλαίσιο;

Μ.Π. : Η σειρά αφήνει κατά μέρος τα στερεότυπα. Οι καλοί Έλληνες, οι κακοί Τούρκοι, οι καλοί χριστιανοί και οι κακοί μουσουλμάνοι. Οι χαρακτήρες είναι ανθρώπινοι, με τα θετικά και τα αρνητικά τους, ενώ η σειρά προσπαθεί να αναδείξει τα γεγονότα όσο πιο αντικειμενικά γίνεται.

- Διαφήμιση -

Β.Σ. : Η  σειρά έχει κάποιες ελευθερίες, στα πλαίσια των ιστορικών γεγονότων πάντα. Δεν ξέρω τι παγίδες μπορεί να υπάρχουν, όμως σίγουρα δεν υπάρχουν τα στερεότυπα που συναντάμε συνήθως. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως εκείνη την εποχή έλληνες, χριστιανοί, μουσουλμάνοι, αρμένιοι, τούρκοι είχαν κατορθώσει να συνυπάρχουν στην ίδια κοινότητα. Δε θα πω πως δεν έγιναν τραγικά γεγονότα και από τις δύο πλευρές, αλλά  υπήρχε η δυνατότητα να ζουν όλοι μαζί. Πιστεύω πως ο κόσμος δεν έχει να χωρίσει κάτι, όμως οι κυβερνήσεις εντείνουν αυτά τα προβλήματα και τα χρησιμοποιούν για το συμφέρον τους.

Το Κόκκινο Ποτάμι : Η Συνέχεια είναι η πρώτη δουλειά στην οποία συνεργάζεστε; Ποιά ήταν η πρώτη εντύπωση που είχατε ο ένας για τον άλλον;

Μ.Π. : Με τον Βαγγέλη «δέσαμε» από την πρώτη στιγμή που βρεθήκαμε στην οντισιόν. Από το πρώτο διάβασμα ένιωσα πως μου απευθύνεται, δεν λέει απλά τις ατάκες του και έτσι με βοήθησε να μπω γρήγορα στη συνθήκη και να αποβάλλω το άγχος μου. Υπήρξε ουσιαστική επικοινωνία μεταξύ μας.

Β.Σ. : Η Μανταλένα με βοήθησε πολύ από την πλευρά της, καθώς σε μια σκηνή δίνει και ο ένας και ο άλλος. Βλέπεις πως και από τις δύο πλευρές υπήρχε μια κατανόηση. Είναι πολύ σημαντικό αυτό καθώς στην ουσία συναντιέσαι με έναν άγνωστο και πρέπει να δημιουργηθεί γρήγορα μια χημεία μεταξύ σας. 

Υπάρχουν καποια σχόλια που σας έχουν πει για τη σειρά και σας έχουν κάνει εντύπωση;

Μ.Π. : Μου έχει κάνει εντύπωση πως αρκετοί άνθρωποι μου έχουν πει πως δεν μπορούν να παρακολουθήσουν τη σειρά γιατί δεν μπορούν να σταματήσουν να κλαίνε. Αυτό είναι βαθιά συγκινητικό.

Β.Σ. : Θεωρώ πως αυτό που είναι ενδιαφέρον από τα όσα μου έχουν πει είναι πως η σειρά βαδίζει παράλληλα με τα ιστορικά γεγονότα της εποχής και ο τηλεθεατής έρχεται αντιμέτωπος με τα όσα έχουν γίνει, πέραν των ιστοριών που υπάρχουν μέσα στην πλοκή της σειράς.

Η σειρά διαπραγματεύεται μια ταραχώδη εποχή που κορυφώθηκε με την Μικρασιατική Καταστροφή. Ποιά είναι η εξοικείωσή σας με τα γεγονότα της εποχής και πόσο επίκαιρη παραμένει η πολιτιστική κληρονομιά του μικρασιατικού πολιτισμού;

Μ.Π. : Όλοι μας γνωρίζουμε για την Μικρασιατική Καταστροφή. Η προγιαγιά μου την έζησε. Είναι πολλές οι ιστορίες που μου έχει αφηγηθεί η οικογένειά μου. Είναι κάτι που είναι στο αίμα μας, ανατριχιάζω που το λέω. Οι Μικρασιάτες ήταν προχωρημένοι άνθρωποι, με αξίες και κουλτούρα. Δεν ξέρω κατά πόσο είμαστε σήμερα στο ίδιο επίπεδο πολιτισμικά.

Β.Σ. : Επειδή αυτό το καιρό σπουδάζω και στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο, έχω διαβάσει για αυτή την εποχή. Ακόμα και εγώ που δεν έχω ρίζες από την Μικρά Ασία, όταν ακούω για τη Σμύρνη κάτι νιώθω μέσα μου. Είναι πραγματικά στο dna μας αυτή η καταστροφή. Δεν μπορείς να εκλογικεύσεις αυτό που έγινε. Άνθρωποι να χάνουν τα σπίτια τους, τις περιουσίες τους, από τη μια στιγμή στην άλλη. Οι Μικρασιάτες μας έμαθαν πολλά και δεν τους φερθήκαμε σωστά όταν ήρθαν εδώ. Πάντα υπάρχει η αντίσταση στο νέο να αντικαταστήσει το παλιό. 

Αναμφίβολα τα γυρίσματα της σειράς είναι απαιτητικά. Ποιές αντικειμενικές δυσκολίες συναντάτε εντός του πλατώ και κατά τη διάρκεια του γυρίσματος μιας σκηνής;

Μ.Π. : Σίγουρα υπάρχουν δυσκολίες, όπως σε κάθε δουλειά. Τα άλογα, το κάρο, οι καιρικές συνθήκες, τα Αρμένικα, το γύρισμα στη φύση. Όταν όμως ο σκηνοθέτης, η παραγωγή, το συνεργείο και οι ηθοποιοί αγαπάνε αυτό που κάνουν, τότε τα εμπόδια ξεπερνιούνται.

Β.Σ. : Τα γυρίσματα είναι όντως πολύ απαιτητικά, γιατί γυρίζονται σε φυσικούς χώρους και όχι σε στούντιο. Έπειτα υπάρχουν πολυπληθείς σκηνές, η μετακίνηση στην ύπαιθρο , η δυσκολία με της γλώσσες. Εγώ προσωπικά δεν το βλέπω σαν δουλειά γιατί είμαι «εκεί» εκείνη τη στιγμή. Βέβαια σε όλο αυτό υπάρχει μια μεγάλη ευθύνη, γιατί η σειρά πραγματεύεται ιστορικά γεγονότα, πράγματα που έχουν γίνει. Δεν είναι απλά ένα σενάριο μυθοπλασίας.

Έχετε ασχοληθεί και με το θέατρο αλλά και με τη μικρή οθόνη. Προτιμάτε κάτι ανάμεσα στα δύο;

Μ.Π. : Θέατρο και τηλεόραση είναι δύο διαφορετικοί κόσμοι. Οι τεχνικές, τα εργαλεία και η προσέγγιση είναι διαφορετικά. Δεν υπερέχει για μένα κάτι από τα δύο. Έχουν εξίσου γοητεία αλλά και δυσκολίες. Θεωρώ πως πρέπει να απενοχοποιήσουμε την τηλεόραση, ήταν και είναι ένα εξαιρετικό μέσο, που βρίσκεται σε κάθε σπίτι. Η μυθοπλασία εξάλλου στην τηλεόραση, ειδικά τα τελευταία χρόνια στο εξωτερικό αλλά και στην Ελλάδα, έχει να επιδείξει δουλειές που αξίζουν την προσοχή τη δική μας και του κοινού.

Β.Σ. : Στο θέατρο έχεις δουλέψει μέσα από τις πρόβες το υλικό σου τουλάχιστον ένα μήνα πριν και το παρουσιάζεις στο κοινό, ενώ στην τηλεόραση οι ρυθμοί των γυρισμάτων είναι τελείως διαφορετικοί. Για να στο πω και διαφορετικά είναι σαν να λες σε έναν μουσικό αν προτιμάει το λαιβ ή την ηχογράφηση στο στούντιο. Και τα δύο είναι πολύ ωραία και η διαδικασία τους όμορφη.

Λίγα λόγια για τη δεύτερη σεζόν της σειράς Το Κόκκινο Ποτάμι

Το κόκκινο ποτάμι του Μανούσου Μανουσάκη, η σειρά που αγαπήθηκε και συγκίνησε όσο λίγες τα τελευταία χρόνια, κερδίζοντας εκατομμύρια τηλεθεατές, επέστρεψε στο OPEN δυο χρόνια μετά, ακόμα πιο συγκλονιστική.

Η ιστορία συνεχίζεται, οι μνήμες μένουν ζωντανές και οι ξεριζωμένοι ήρωες ακολουθούν νέους δρόμους. Η Ιφιγένεια με το παιδί της φτάνουν πρόσφυγες στη Θεσσαλονίκη. Εκεί, η Ιφιγένεια θα βάλει σκοπό να βρει τον τρόπο να επιστρέψει στην Τουρκία για να βρει τον άντρα της, χωρίς να γνωρίζει ότι είναι νεκρός. Ένας μαχητικός γιατρός από τη Θεσσαλονίκη, ο Δημοσθένης Μαντάς, θα σταθεί στήριγμά της και κόντρα σε κάθε κίνδυνο θα τη συνοδεύσει στο παράτολμο ταξίδι πίσω στην Τουρκία, όπου το δόγμα του Κεμάλ «η Τουρκία ανήκει στους Τούρκους» φανατίζει τον κόσμο και οι σφαγές των χριστιανικών πληθυσμών κορυφώνονται.

Το ταξίδι θα οδηγήσει τους ήρωές μας στη Σμύρνη, όπου θα γίνουν μάρτυρες των εξελίξεων. Μέσα από τα μάτια της Ιφιγένειας και του Δημοσθένη κορυφώνεται η τραγική, ιστορική κατάληξη καθώς αναπτύσσεται όλο και πιο δυνατά ο έρωτας ανάμεσά τους.

Το όνειρο της Mεγάλης Ελλάδας, ο διχασμός, η Μικρασιατική εκστρατεία και η καταστροφή στη συνέχεια, η διεθνής πολιτική των Μεγάλων Δυνάμεων, είναι το πολιτικό-κοινωνικό πλαίσιο στο οποίο κινείται η ιστορία, πάντα μέσα από τα μάτια των αγαπημένων μας ηρώων, αλλά και πολλών νέων χαρακτήρων που μπαίνουν στο κάδρο, καθώς η ιστορία αγκαλιάζει οικογένειες Ποντίων και Μικρασιατών προσφύγων, τις περιπέτειές τους, αλλά και την καινούργια τους ζωή στην Ελλάδα που με δύναμη κατακτούν.

Σκηνοθεσία: Μανούσος Μανουσάκης

Σενάριο: Σταύρος Αβδούλος- Ειρήνη Ριτσώνη
Παραγωγή: Τηλεκίνηση Α.Ε.

Πρωταγωνιστούν: Αναστασία Παντούση, Όμηρος Πουλάκης, Κωνσταντίνος Καζάκος, Σωτήρης Χατζάκης, Φίλιππος Σοφιανός, Βασίλης Χαλακατεβάκης, Άννα Μάγκου, Φωτεινή Ντεμίρη, Μαριάνθη Σοντάκη, Χριστίνα Αλεξανιάν, Λάμπρος Κτεναβός, Πέρης Μιχαηλίδης,Μιχάλης Μαρκάτης, Μαρία Παπαφωτίου, Ηρώ Μουκίου, Τάσος Σωτηράκης, Πέτρος Ξεκούκης, Εύα Σιμάτου, Μανταλένα Παπαδάτου, Σταμάτης Τζελέπης, Ευθύμης Γεωργόπουλος, Βαγγέλης Σαλευρής, Χρήστος Φωτίδης, Δήμητρα Σιγάλα, Μανώλης Κλωνάρης, Τάκης Σακελλαρίου, Παυλίνα Ζάχρα, Παύλος Κουρτίδης, Μαριάννα Κιμούλη, Γιώργος Χαλεπλής, Μαίρη Χήναρη, Γιώργος Ματαράγκας, Γιάννης Ίτσιος κ.α.

Η σειρά προβάλλεται από το OPEN TV

- Διαφήμιση -