- Διαφήμιση -

Μπορείς άραγε να κάνεις καλή μεινστριμ μουσική ; Πιο συγκεκριμένα, μπορείς να κάνεις καλή μεινστριμ μουσική και παράλληλα να αποδίδεις φόρο τιμής στις punk rock καταβολές σου;

Αυτή την ανορθόδοξη συνταγή φαίνεται πως βρήκαν οι Paramore στο πιο πρόφατο άλμπουμ τους με τίτλο «This is Why» που κυκλοφόρησε στις 10 Φεβρουαρίου. Τουλάχιστον επιχείρησαν να φέρουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα που δικαιώνει τον συνδυασμό της μοντέρνας τους εικόνας με το «ατημέλητο» και επαναστατοειδές ίματζ τους δέκα και βάλε χρόνια πριν.

Καθολική αποδοχή


Αν επιφανειακά ρίξουμε μια ματιά στις κριτικές, που είναι όλες γύρω στα 4 με 5/5 αστεράκια, το άλμπουμ είναι το πιο πλήρες που έχει κυκλοφορήσει το τριο (πια) των Hayley Williams , Taylor York και Zac Farro εδώ και πολύ καιρό. Είναι μόλις δέκα τραγούδια, γύρω στα 36 λεπτά διάρκεια συνολικά και οι ειδήμονες της μουσικής παραδέχονται πως οι Paramore επέστρεψαν με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο από την 6ετή «αποχή» και το After Laughter.
Μπορεί μεν αυτό να ακούγεται υπερβολικό και απλά να λειτουργεί ως τεχνητός αντίλαλος του ήδη διαμορφωμένου hype γύρω από την κυκλοφορία του άλμπουμ και τα πρώτα σινγκλ (This is Why, The News, C’est comme ca), όμως δεν απέχει μακριά από την πραγματικότητα. Ακόμα και με το απαίδευτο αυτί μου, είναι εμφανές πως κάθε κομμάτι είναι προσεγμένο και αποδεδειγμένα δημουργικό και δομημένο
με πάθος, πιστοποιώντας την καλλιτεχνική ωρίμανση της μπάντας.

- Διαφήμιση -

Αλλαγή ρότας

Μιλώντας για σινγκλ, είμαι από τους ιδιότροπους που θέλουν να ακούσουν ολόκληρο το άλμπουμ πριν βγάλω το συμπέρασμά μου για μια κυκλοφορία. Όταν πριν από κάποιους μήνες μήνες οι Paramore παρουσίασαν στο κοινό τα τρια παραπάνω τραγούδια, αν και ήμουν ιδιαίτερα αισιόδοξος για το μονοπάτι που έχει διαλέξει η μπάντα, ήξερα πως ο δίσκος (θα) είχε μεγαλύτερο βάθος και θα αναδείκνυε περισσότερο τις μουσικές δεξιότητες των μελών της. Χαίρομαι που τελικά δικαιώθηκαν οι προσδοκίες μου. Τη στιγμή που έγραφα το άρθρο δεν ήξερα πιο κομμάτι ήθελα να ξαν-ακούω, από το τεχνικά κομψό Running Out of Time μέχρι το ατμοσφαιρικό Big Man, Little Dignity και το άρτια θορυβώδες Figure 8. Μέσα από τον μελωδικό πλουραλισμό των τραγουδιών γίνεται πιο εμφανής η ήδη εγνωσμένη ποιότητα των υπολοίπων . Πλέον δεν είναι μόνο η Williams που κλέβει την παράσταση (χωρίς τις παλαιότερες φωνητικές «εκρήξεις» της όμως) , αλλά τα drum riffs του Farro και η κιθάρα του York που προσδίδουν το κάτιτις παραπάνω στον προαναφερθέντα ώριμο ήχο του συγκροτήματος. Πάνε ανεπιστρεπτί οι μέρες που ξέραμε τους Paramore ως εκείνο το πανκ συγκροτηματάκι που είχε μια κοκκινομάλα ως frontman(ή μάλλον frontwoman).

To be or not to be μεινστριμ

Ίσως, με μια επιφύλαξη, βέβαια, να ταυτιστώ με εκείνους τους φανς που λένε πως το This is Why είναι μια άτυπη σύμπραξη του After Laughter με το παλαιότερο και ακόμα εξαιρετικό Brand New Eyes, δηλαδή πανκ και ποπ σε ένα οικονομικό πακέτο. Αυτό όμως πάλι ίσως να ζημιώσει το γκρουπ που φαίνεται πως με αυτά τα 10 κομμάτια επιχειρεί να βαδίσει σε νέα μονοπάτια, παρά να επιδοθεί σε μια νοσταλγική ξεπατικωτούρα. Πλέον κάνει κοινωνικά σχόλια και θέτει προβληματισμούς μέσα από τους στίχους χωρίς την αφιλτράριστη αγριάδα και απειρία του παρελθόντος, προσπαθώντας βέβαια, χωρίς πολλές δεσμεύσεις, να έχει και το ένα πόδι σε μια μεινστριμ κουλτούρα. Δυστυχώς από αυτό το τελευταίο δεν θα απογαλακτιστούν οι Paramore τόσο εύκολα. Όσο και να υπάρχει ένα φιλότιμο να επιστρέψουν π.χ. στο νεανικό καλοκαιρινό φεστιβάλ της Warped Tour και να παίζουν σε όλη την Αμερική, πάντα θα ακολουθούν τα λαιβ στον Τζίμι Φάλον ή τον Τζίμι Κίμελ μπροστά σε ένα πιο… εξημερωμένο μουσικά κοινό. Όσο νοσταλγικά και να είναι τα άλμπουμ Riot! και Brand New Eyes έχουν πάψει να είναι αντιπροσωπευτικά μουσικά δείγματα του γκρουπ. Τα παλιά μέλη Josh Farro και Jeremy Davis έχουν φύγει , ενώ η Williams έχει και μια σόλο καριέρα να κοιτάξει.

Αυτό όμως δεν σημαίνει πως το This is Why δεν είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να απηχήσει σε δυσκολοκαταφρόνητους λάτρεις της μουσικής στο να δουν από μια άλλη, πιο σοβαρή ματιά ένα συγκρότημα που μέσα από τα δυο τελευταία του άλμπουμ (Self titled, After Laughter) αποφάσισε να δώσει έναν πιο radio friendly ήχο στην δισκογραφία του. Οι Paramore με την τελευταία τους δουλειά καταφέρνουν να παραμείνουν σχετικοί χωρίς να κάνουν εκπτώσεις σε οποιαδήποτε δημιουργική ελευθερία και προσωπική έμπνευση προέκυψε στο στούντιο και στο μυαλό των τριών καλλιτεχνών. Με λίγα λόγια, δεν θα με πείραζε αν αυτή η φόρμουλα κατέληγε να είναι το trademark τους από εδώ και πέρα.

- Διαφήμιση -