- Διαφήμιση -

Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Γερμανία… Ποιά στρατηγική και νέα μέτρα έχουν υιοθετήσει τα ευρωπαϊκά κράτη ενόψει του τρίτου κύματος Covid-19;

Η επιδρομή του τρίτου κύματος της πανδημίας του Covid-19, ειδικά στην Ευρώπη, παραμερίζει την προοπτική χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων σε αρκετές χώρες, όπως η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία. Συνολικά, περίπου είκοσι χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, του Βελγίου, της Ολλανδίας και της Ιταλίας εμφανίζονται με κόκκινο χρώμα λόγω της κατάστασής τους στην υγεία. Μόνο η Ισλανδία εμφανίζεται με πράσινο χρώμα από τις αρχές Μαρτίου. Η Νορβηγία, η Φινλανδία, η Σικελία, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και ορισμένες ισπανικές περιοχές είναι πορτοκαλί.

Βλέπουμε έτσι δυστυχώς τα λοκντάουν ανά τον κόσμο να επικρατούν και την ανάγκη των ανθρώπων για τέχνη και αναψυχή να εντείνεται και να είναι σε αναμονή. Ας δούμε την εικόνα δέκα μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών σήμερα· αφήνει κάποια περιθώρια αισιοδοξίας για την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2021;

Στην Ισπανία, υποχρεωτικό PCR τέστ και άνοιγμα μουσείων, μπαρ και εστιατορίων

Η ισπανική κυβέρνηση αποφάσισε για ολόκληρη την εθνική της επικράτεια εκτός από τα Κανάρια νησιά, μια νέα καραντίνα έως τις 9 Μαΐου 2021. Η απαγόρευση της κυκλοφορίας ισχύει κάθε βράδυ από τις 10 μ.μ., ανάλογα με την περιοχή. Στην Ισπανία όπου παρατηρείται μεγάλο κύμα μετακινήσεων την εβδομάδα του Πάσχα, οι αρχές αποφάσισαν να απαγορεύσουν τις μετακινήσεις μεταξύ διαφορετικών περιοχών. Να σημειώσουμε εδώ ότι το καθολικό πάσχα φέτος πέφτει στις 4 Απριλίου.

Παρότι η χώρα εξακολουθεί να βρίσκεται υπό περιοριστικά μέτρα λόγω της πανδημίας, την Κυριακή 28 Μαρτίου έγινε η πρώτη “πειραματική” συναυλία με 5000 άτομα, τα οποία υποβλήθηκαν πρώτα σε κόβιντ τέστ και φορούσαν υποχρεωτικά μάσκα. Οι φωτογραφίες από την ροκ συναυλία στη Βαρκελώνη ταξίδεψαν ανά τον κόσμο.

Φωτογραφία από την “δοκιμαστική” συναυλία στην Βαρκελώνη την εποχή της πανδημίας

Παρότι δεν υπάρχει καραντίνα κατά την είσοδο στην ισπανική επικράτεια, η Ισπανία υποχρεώνει τους ταξιδιώτες από 65 “χώρες που βρίσκονται στο κόκκινο”, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, να παρουσιάσουν αρνητικό τεστ PCR εντός 72 ωρών, κατά την άφιξή τους. Στη Μαδρίτη, όλα είναι ανοιχτά: μπαρ, εστιατόρια, πολιτιστικά μέρη και μουσεία. Ωστόσο, όλα κλείνουν στις 9 μ.μ. το βράδυ και η απαγόρευση της κυκλοφορίας ξεκινάει στις 10 μ.μ.

Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική για οποιονδήποτε άνω των 6 ετών, στις δημόσιες συγκοινωνίες, σε δημόσιους χώρους ή σε χώρους ανοιχτούς στο κοινό, συμπεριλαμβανομένων ξενοδοχείων και καταστημάτων, όταν δεν μπορεί να τηρηθεί απόσταση ενάμισι μέτρου μεταξύ δύο ατόμων.

Στην Ιταλία, καραντίνα σε μεγάλο μέρος της χώρας

Η Ιταλία, η οποία ξεπέρασε τους 106.000 θανάτους από τον Covid-19 στα τέλη Μαρτίου, έλαβε τη σκληρή απόφαση να τεθεί και πάλι σε αυστηρή καραντίνα. Έντεκα από τις είκοσι περιφέρειες και επαρχίες έχουν περάσει αυτόματα στην «κόκκινη ζώνη» με νέους περιορισμούς: κλείσιμο σχολείων, κολλεγίων, γυμνασίων και πανεπιστημίων, καθώς και μπαρ και εστιατορίων. Επηρεάζονται σχεδόν 40 εκατομμύρια Ιταλοί.

Οι άλλες περιοχές της χερσονήσου βρίσκονται στην «πορτοκαλί ζώνη»: τα σχολεία παραμένουν ανοιχτά και οι μετακινήσεις επιτρέπονται μόνο εντός του δήμου, αλλά τα εστιατόρια και τα μπαρ είναι κλειστά εκτός από την παραλαβή «take away» και τις παραδόσεις κατ’οίκον, σύμφωνα με τη La Repubblica. Μόνο η Σαρδηνία έχει καταφέρει να ξεφύγει απ’αυτούς τους περιορισμούς. Η ιταλική κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης ότι ολόκληρη η χώρα θα τεθεί σε “κόκκινο συναγερμό” από τις 3 έως τις 5 Απριλίου, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου του Πάσχα, προκειμένου να αποφευχθούν οι συνωστισμοί και η περαιτέρω μετάδοση του κορωναϊού.

Η Γαλλία ξανά σε «μερική» καραντίνα

Με τα κρούσματα να αυξάνονται ανησυχητικά στη Γαλλία, με σχεδόν 15.000 νέα στις 23 Μαρτίου (σε σύγκριση με περίπου 5.400 στο Ηνωμένο Βασίλειο), η χώρα είναι εκ νέου σε αυστηρή καραντίνα.

Η Γαλλία κατέγραψε χθές, Κυριακή 28 Μαρτίου, 37.014 νέα κρούσματα κορωνοϊού, από 42.619 που ήταν το Σάββατο. Ο αριθμός αυτός ανεβάζει το σύνολο των κρουσμάτων στα 4.545, από την αρχή της πανδημίας στη χώρα, ο πέμπτος υψηλότερος απολογισμός παγκοσμίως.

Κατάληψη θεάτρων με αίτημα το άνοιγμα των πολιτιστικών χώρων

Το κίνημα της κατάληψης των θεάτρων με αίτημα το άνοιγμα των πολιτιστικών χώρων στη Γαλλία, που είναι κλειστοί από τα τέλη Οκτωβρίου λόγω της πανδημίας ξεκίνησε στις αρχές του Μαρτίου, από το θέατρο Odeon στο Παρίσι. Ακολούθησαν το Théâtre de la Colline, στο ανατολικό Παρίσι, και το Θεάτρο του Στρασβούργου (TNS). Πρόκειται για τρία από τα τέσσερα εθνικά θέατρα (εξαιρουμένης της όπερας και του χορού), το τέταρτο είναι η Comédie-Française.

Κατάληψη του Θεάτρου Odéon στο Παρίσι

Ταυτόχρονα, μερικές δεκάδες φοιτητές θεάτρου μπήκαν στο Théâtre de la Colline στο Παρίσι, κρατώντας πινακίδες που έγραφαν “Απαραίτητο άνοιγμα”, “ζωή χωρίς πολιτισμό, δεν υπάρχει”.

- Διαφήμιση -

Εκτός από το άνοιγμα των πολιτιστικών χώρων, σύμφωνα με όλα τα απαραίτητα μέτρα, οι διαδηλωτές ζητούν, μεταξύ άλλων, παράταση της οικονομικής στήριξης για όλους τους επισφαλείς και εποχιακούς εργαζόμενους.

Συναυλία έξω από το θέατρο Odéon

Το περασμένο Σάββατο (27 Μαρτίου), εκατό μουσικοί διοργάνωσαν συναυλία στην μικρή πλατεία έξω από τον θέατρο Odéon. Μια συναυλία διαμαρτυρίας προς ευαισθητοποίηση των αρμόδιων αρχών για την επισφαλή κατάσταση των καλλιτεχνών και των επαγγελματιών στον πολιτιστικό τομέα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αστυνομία προσπάθησε να διαλύσει τη συναυλία, χωρίς επιτυχία.

Συναυλία στην εξωτερική πλατεία του θεάτρου Odéon στο Παρίσι, Σάββατο 27 Μαρτίου 2021

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι το μέτρο της μερικής καραντίνας που υιοθετεί η κυβέρνηση, το οποίο στοχεύει τις περιοχές με επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο όπως το Παρίσι, αποδεικνύεται ανεπαρκές απέναντι στις ταχέως μεταδιδόμενες παραλλάξεις του κορονοϊού. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν χαρακτηρίζει την κατάσταση «κρίσιμη», ωστόσο αυτή την εβδομάδα υπερασπίστηκε την απόφασή του να μην επιβάλει μια τρίτη πλήρη καραντίνα και να κρατήσει ανοιχτά τα σχολεία. Ωστόσο δήλωσε ότι πιθανόν να χρειαστούν περαιτέρω περιοριστικά μέτρα.

Παρατεταμένοι περιορισμοί στη Γερμανία

Η Γερμανία θα χαρακτηρίσει επίσης τη Γαλλία ως «ζώνη υψηλού κινδύνου», κάτι που αναμένεται να οδηγήσει σε περιορισμούς εισόδου στην επικράτειά της, όπως ανέφερε η Άνγκελα Μέρκελ το βράδυ της 25ης Μαρτίου.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ, ΓΕΡΜΑΝΙΑ – 14 ΙΟΥΝΊΟΥ 20′: Διαδηλώτρια μπροστά από την Πύλη του Βρανδεμβούργου φορά μάσκα καθώς συμμετέχει στην πορεία διαδήλωσης Unteilbar (Αδιαίρετη) ενάντια στον ρατσισμό, τον αποκλεισμό και την εκμετάλλευση και για μια ανοιχτή κοινωνία. (Φωτογραφία από τον Adam Berry / Getty Images)

Η χώρα έχει σκληρύνει τα περιοριστικά μέτρα με το κλείσιμο των σχολείων και επιχειρήσεων, όπως τα κομμωτήρια. Οι Γερμανοί πολίτες πρέπει να φοράνε ιατρικές μάσκες όταν βρίσκονται εντός καταστημάτων και στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Επίσης τους έχει επιβληθεί απαγόρευση μετακίνησης σε απόσταση μεγαλύτερη των 15 χλμ από το σπίτι, σε πόλεις που έχουν ξεπεράσει τα 200 νέα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους σε μία εβδομάδα.

Καραντίνα στο Βέλγιο και μια νέα μετάλλαξη

Μια νέα μετάλλαξη του Covid-19, που ονομάστηκε “B.1.214”, εντοπίστηκε πρόσφατα στο Βέλγιο. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, εντοπίζεται στην χώρα στον ίδιο βαθμό με τις μεταλλάξεις της Νότιας Αφρικής και της Βραζιλίας. Έτσι, το Βέλγιο επέστρεψε σε καραντίνα. Από την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου και μέχρι την 1η Απριλίου 2021, η χώρα απαγόρευσε στον πληθυσμό της να ταξιδεύει στο εξωτερικό – συμπεριλαμβανομένων και των ταξιδιών εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έλεγχοι με πρόστιμα τέθηκαν σε εφαρμογή στα σύνορα.

Πλάνο «εξόδου» στο Ηνωμένο Βασίλειο

Θρηνώντας περισσότερους από 126.000, τον χειρότερο αριθμό θανάτων στην Ευρώπη, το Ηνωμένο Βασίλειο βασίζεται στον μαζικό εμβολιασμό των πολιτών του, προκειμένου να βγει από τον περιορισμό που είχε τεθεί σε ισχύ από τον Ιανουάριο για να αναχαιρίσει ένα νέο ακόμα πιο επιθετικό κύμα του κοροναϊού, που αποδίδεται σε μια πιο μεταδοτική μετάλλαξη που έχει εμφανιστεί στα νότια της Αγγλίας. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, περίπου 28 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν λάβει μια πρώτη δόση του εμβολίου στη χώρα και 2,3 εκατομμύρια έλαβαν δύο δόσεις. Ο ημερήσιος αριθμός θανάτων από κοροναϊό στο Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκε την περασμένη Δευτέρα στους 17, το χαμηλότερο ποσοστό σε περίπου έξι μήνες.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, δήλωσε ότι ελπίζει η χώρα να επιστρέψει στην κανονικότητα το καλοκαίρι, παρουσιάζοντας μια στρατηγική αποκλιμάκωσης των περιοριστικών μέτρων. Οι μαθητές ηλικίας 5 έως 11 ετών επέστρεψαν στο σχολείο τη Δευτέρα 8 Μαρτίου. Από τις 29 Μαρτίου, η καραντίνα αναμένεται να αρθεί και οι υπαίθριες συγκεντρώσεις, που περιορίζονται στα έξι άτομα ή σε δύο διαφορετικά σπίτια, θα επιτρέπονται. Επιχειρήσεις όπως τα κομμωτήρια και οι παμπ ανοίγουν- αλλά μόνο σε εξωτερικούς χώρους – και τα μουσεία θα πρέπει να περιμένουν μέχρι τις 12 Απριλίου.

Οι κινηματογράφοι, τα ξενοδοχεία, τα στάδια (με 10.000 άτομα κατ ‘ανώτατο όριο), τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια (σε εσωτερικούς χώρους) θα ακολουθήσουν στις 17 Μαΐου, την ημερομηνία κατά την οποία μέλη διαφορετικών σπιτιών θα μπορούν να συγκεντρώνονται σε εσωτερικούς χώρους. Εφόσον το επιτρέψει η υγειονομική κατάσταση, οι περιορισμοί αναφορικά με τις κοινωνικές επαφές θα αρθούν στις 21 Ιουνίου, στο πιο αισιόδοξο σενάριο.

Η Ολλανδία εφαρμόζει απαγόρευση κυκλοφορίας

Η ολλανδική κυβέρνηση συνιστά έντονα να μην ταξιδέψουν οι πολίτες στο εξωτερικό πριν τις 16 Απριλίου, ιδιαίτερα σε περιοχές που πλήττονται από τον Covid-19 (περιοχές που ταξινομούνται ως “πορτοκαλί” ή “κόκκινες”) και είναι απαραίτητη η καραντίνα στο σπίτι για δέκα ημέρες μετά την άφιξή τους. Η Ολλανδία αποφάσισε να ανοίξει εκ νέου σχολεία και ορισμένες επιχειρήσεις στα τέλη Φεβρουαρίου παρά την αύξηση των κρουσμάτων, αλλά η απαγόρευση κυκλοφορίας παραμένει σε ισχύ μέχρι και το τέλος Μαρτίου.

Η Πορτογαλία ξεκίνησε το προοδευτικό πλάνο αποκλιμάκωσης

Η πορτογαλική κυβέρνηση ανακοίνωσε την επαναλειτουργία βρεφικών σταθμών, δημοτικών σχολείων και ορισμένων επιχειρήσεων όπως κομμωτήρια, βιβλιοπωλεία, βιβλιοθήκες, από τις 15 Μαρτίου. Πρόκειται για το πρώτο στάδιο αποκλιμάκωσης των περιοριστικών μέτρων κατά του Covid-19. Στις αρχές Απριλίου, σειρά να ανοίξουν έχουν τα γυμνάσια, οι εξωτερικοί χώροι καφέ και εστιατορίων, καθώς και μνημείων και μουσείων. Τα λύκεια, τα πανεπιστήμια, τα θέατρα και οι εσωτερικοί χώροι εστίασης (με όριο τα τέσσερα άτομα ανά τραπέζι), θα ανοίξουν ξανά στα μέσα Απριλίου, ενώ μεγάλες εκδηλώσεις θα επιτρέπονται από τις 3 Μαΐου, με ορισμένους περιορισμούς.

Ο περιορισμός – δηλαδή η υποχρέωση διαμονής στο σπίτι, εκτός από την αγορά βασικών προϊόντων και ορισμένες άλλες εξαιρέσεις-, η τηλεργασία και οι περιορισμοί κυκλοφορίας μεταξύ δήμων τα σαββατοκύριακα θα ισχύουν μέχρι και την Κυριακή του Πάσχα (4 Απριλίου). Οι συνοριακοί έλεγχοι με την Ισπανία παραμένουν σε ισχύ μέχρι τις αρχές Απριλίου.

Σκανδιναβικές χώρες στο πράσινο

Στη Δανία, ο περιορισμός έληξε την 1η Μαρτίου και οι μικρές επιχειρήσεις (με επιφάνεια μικρότερη των 5.000 τετραγωνικών μέτρων) άνοιξαν . Από την άλλη πλευρά, η πώληση φαγητού σε πακέτο εξακολουθεί να παραμένει υψηλή σε ολόκληρη τη χώρα. Στη Νορβηγία, τα μπαρ και τα εστιατόρια πρέπει να κλείνουν στις 10 μ.μ. και οι υπαίθριες συγκεντρώσεις περιορίζονται στα 20 άτομα. Η χρήση μάσκας συνιστάται και είναι υποχρεωτική σε ορισμένες περιπτώσεις. Στη Σουηδία, το επίπεδο των περιορισμών είναι επίσης χαμηλό. Ωστόσο, τα θέατρα και τα σινεμά είναι ακόμα κλειστά και προτιμάται η εξ ’αποστάσεως εκπαίδευση. Τέλος, στη Φινλανδία, μόνο οι συγκεντρώσεις παραμένουν υπό έλεγχο.

Διαπιστώνουμε ότι η εικόνα της κατάστασης μεταξύ χωρών όπως η Ελλάδα ή η Ιταλία και των Σκανδιναβικών χωρών είναι έντονη. Το κατά πόσο οι λόγοι αφορούν την εκάστοτε πολιτική των κρατών, την νοοτροπία των πολιτιών ή τους τακτικούς εμβολιασμούς είναι ένα θέμα που αξίζει περαιτέρω έρευνας αναφορικά με την ευρωπαϊκή και παγκόσμια διαχείριση της πανδημίας.

Πληροφορίες: BBC News / Les Echos / L’internaute

- Διαφήμιση -