- Διαφήμιση -

Από τη μέρα που γεννήθηκε, εκείνη την 16η Οκτωβρίου του 1854, ο Όσκαρ Ουάιλντ έμελλε να αφήσει μια σπουδαία και ποικιλόμορφη κληρονομιά στο χώρο της Τέχνης. Δεν πρόλαβε μάλιστα να κλείσει μισό αιώνα ζωής. «Έφυγε» στα 46 του χρόνια, πάμφτωχος στο Παρίσι, χάνοντας την μάχη με την ασθένεια της μηνιγγίτιδας.

Ποιητής, θεατρικός συγγραφέας, υπέρμαχος του ασθητισμού και … σελέμπριτι

Όσο βρισκόταν στη Γη, ο Όσκαρ Ουάιλντ υιοθέτησε πολλούς τίτλους και ιδιότητες που τον συντροφεύουν σε διαχρονικό επίπεδο. Ήταν από ποιητής με μεγάλες ποιητκές συλλογές έως και θεατρικός συγγραφέας με έργα όπως το μνημειώδες «Η Σημασία του να είναι κανείς Σοβαρός».

Ήταν Συγγραφέας; Ναι, αν αναλογιστεί κανείς πως το μοναδικό του μυθιστόρημα, «Το Πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέι» θεωρείται κλασικό σήμερα. Είναι ένα από τα βιβλία που συχνά φιγουράρουν σε λίστες τύπου «100 μυθιστορήματα που πρέπει να διαβάσετε πριν πεθάνετε».

Ήταν ο απόλυτος υπέρμαχος του κινήματος του αισθητισμού. Υπερασπιζόταν το περίφημο «Η Τέχνη για την Τέχνη». Ορμώμενος από τις φιλοσοφικές θεωρίες του Εμμανουήλ Κάντ, ο Ουάιλντ και οι ομοϊδεάτες του απέρριπταν την Βικτωριανή ιδέα πως η Τέχνη μπορεί να λειτουργήσει ως εργαλείο κοινωνικής επιμόρφωσης και ηθικού διαφωτισμού. Αποκλειστικό κίνητρο της Τέχνης πρέπει να είναι η ομορφιά.

Ήταν ένας πρώιμος… σελέμπριτι. Αυτό αποδεικνύεται κυρίως από τα διαβόητα σατιρικά και σαρκαστικά επιγράμματα που απήγγειλε στα αριστοκρατικά γεύματα που παρευρισκόταν. Δεν επιδίωκε να ήταν το επίκεντρο της προσοχής, όμως με κάποιο τρόπο πάντα το κατάφερνε.

Ο μοιραίος ερωτικός δεσμός με τον Άλφρεντ Ντάγκλας

Ήταν Μάρτυρας. Μέσα από τα βιώματά του, σε μια εποχή που καταδίκαζε την ομοφυλοφιλία. Μετά την ερωτική απογοήτευση με την Φλόρενς Μπάλκομ, μετέπειτα σύζυγο του Μπράμ Στόκερ και τον έγγαμο βίο με την Κόνστανς Λόιντ, μητέρα των δύο παιδιών του, Σύριλ και Βίβιαν,ο Ουάιλντ άρχισε να γνωστοποιεί όλο και περισσότερο τις σεξουαλικές προτιμήσεις του και να ασπάζεται την κρυφή πλευρά της νυχτερινής ζωής του Λονδίνου, που τον έβρισκε όλο και πιο συχνά στην αγκαλιά ενός νεαρού άντρα. Η σχέση του όμως με τον 21χρονο λόρδο Άλφρεντ Ντάγκλας θα αποβεί μοιραία και ταυτόχτονα το έναυσμα της «πτώσης» του.

Ο Όσκαρ Ουάιλντ έγραφε σε γράμματα πως δεν μπορεί να ζήσει χωρίς τον Ντάγκλας, ωστόσο αυτή την εκδήλωση αγάπης δεν αποδεχόταν ο πατέρας του νεαρού Λόρδου, Τζον Ντάγκλας. Με αποτέλεσμα, έπειτα από μια σειρά εκβιασμών να φτάσουμε στην σύλληψη και την καταδίκη του σπουδαίου ποιητή με την κατηγορία του σοδομισμού.

Oscar Wilde Facebook Page

Ήταν ευρηματικός. Απρόσμενα, ο Ουάιλντ βρήκε έμπνευση στο τελευταίο μέρος που θα περίμενε κανείς: Τις φυλακές του Reading Gaol, εκεί οπού έκτεισε την δύο ετών καταναγκαστικής εργασίας ποινή του. Παρά την απομόνωση στο κελί, την αδιάκοπη εργασία και την απαγόρευση συγγραφή ποιημάτων και πρόζας, θα καταφέρει να γράψει το περίφημο De Profundis, ένα γράμμα στον αγαπημένο του Άλφρεντ Ντάγκλας.

Ο Όσκαρ Ουάιλντ μέσα από τα γνωμικά του

Είναι ιδιαίτερα δύσκολο να συνοψίσει κανείς ικανοποιητικά σε ένα άρθρο την θυελλώδη ζωή του Όσκαρ Ουάιλντ. Ίσως μια καλύτερη ενδοσκόπηση μπορεί να προσφέρει μια βιογραφία, όπως η πρόσφατη κυκλοφορία με τίτλο «Oscar Wilde: A Life». Το βιβλίο του Matthew Sturgis έχει αναγνωριστεί ως μια από τις πιο εξονυχιστικές και αποκαλυπτικές βιογραφίες γύρω από το πρόσωπο του Όσκαρ Ουάιλντ, βασισμένη σε νέες έρευνες και νέο ανακαλυφθέν υλικό από γράμματα, χειρόγραφα και μαρτυρίες από την δίκη του ποιητή.

- Διαφήμιση -
Oscar Wilde Facebook Page

Άλλοτε πάλι, μερικές φράσεις και γνωμικά μπορούν να ξετυλίξουν ευκολότερα το κουβάρι μιας πολυσχιδούς και σπουδαίας προσωπικότητας των Τεχνών. Σε αυτό το κομμάτι, ο Όσκαρ Ουάιλντ δεν υστέρησε ποτέ:

«Δεν θέλω να πάω στον Παράδεισο, κανένας από τους φίλους μου δεν είναι εκεί»

«Δεν αγαπάς κάποιον για την εμφάνισή του, τα ρούχα του ή για το πολυτελές αυτοκίνητό τους, αλλά επειδή τραγουδούν ένα τραγούδι που μόνο εσύ μπορείς να ακούσεις»

«Μπορώ να αντισταθώ στα πάντα εκτός από τον πειρασμό»

«Η Τέχνη είναι το πιο έντονο μέσο ατομικότητας που έχει γνωρίσει ο κόσμος»

«Να είσαι ο εαυτός σου. Όλοι οι υπόλοιποι είναι πιασμένοι»

«Πάντα να συγχωρείς τους εχθρούς σου. Τίποτε δεν τους εκνευρίζει περισσότερο»

«Η μόνη διαφορά μεταξύ ενός αγίου και ενός αμαρτωλού είναι πως κάθε άγιος έχει ένα παρελθόν, ενώ κάθε αμαρτωλός ένα μέλλον»

«Δεν είμαι νέος αρκετά για να ξέρω τα πάντα»

«Τα βιβλία που αποκαλεί ο κόσμος ανήθικα είναι τα βιβλία που δείχνουν στο κόσμο την ίδια του την ντροπή»

«Ναι, είμαι ονειροπόλος. Γιατί ένας ονειροπόλος μπορεί να βρει το δρόμο του με τη βοήθεια του σεληνόφωτος και η τιμωρία του είνα πως βλέπει την αυγή πριν τη δει ο υπόλοιπος κόσμος»

- Διαφήμιση -