- Διαφήμιση -

Είναι πολύ σημαντικό και συγκινητικό όταν νέα παιδιά αγαπούν την παραδοσιακή μουσική και ασχολούνται με μεράκι και πολλή αγάπη με αυτήν τη μορφή τέχνης, τα ίχνη της οποίας ταξιδεύουν πίσω στον χρόνο. Ένα από αυτά τα παιδιά είναι και ο Χρήστος Μυλωνόπουλος, με το ταλέντο του στο ακορντεόν.

Ο Χρήστος Μυλωνόπουλος κατάγεται από το χωριό Πέλλα του Νομού Πέλλας. Από πολύ μικρή ηλικία ασχολήθηκε με την ελληνική παραδοσιακή μουσική, σημαντική ήταν και η ενασχόλησή του με τους πολιτιστικούς συλλόγους του χωριού.

Μεγαλώνοντας ανακάλυψε και την αγάπη του για το ακορντεόν μέσω του οποίου εξέφρασε όλα τα μουσικά του βιώματα πάνω στο χώρο της παραδοσιακής μουσικής και όχι μόνο.

Έχει συνεργαστεί με πάρα πολλούς συλλόγους σε ολόκληρη την Ελλάδα, καθώς επίσης και με εμφανίσεις σε διάφορα φεστιβάλ στο εξωτερικό. Σημαντική ήταν η γνωριμία του με την ακορντεονίστα Ζωή Τηγανούρια, όπως και με τον σπουδαίο Λάζαρο Κουλαξίζη.

Ο Χρήστος Μυλωνόπουλος μιλά στο CalendArt για την αγάπη του για τη μουσική, τα ερεθίσματα που τον έκαναν να πιάσει το ακορντεόν, αλλά και για τα μουσικά όνειρά του.

Τι σε ώθησε να ασχοληθείς με την παραδοσιακή μουσική;

Δεν με ώθησε κάτι, πιστεύω ότι γεννιέσαι με αυτό, ή το έχεις ή δεν το έχεις. Κατάγομαι, όμως, από ένα χωριό στο οποίο υπήρχαν δύο πολιτιστικοί σύλλογοι, ο λαογραφικός περιβαντολλογικός όμιλος Πέλλας «Η αρχαία Πέλλα» και ο λαογραφικός πολιτιστικός όμιλος Πέλλας «Η Ανατολική Ρωμυλία», καθώς επίσης και παλιοί παραδοσιακοί μουσικοί, όπως ο αείμνηστος Αναστάσιος Μπρατσούδης που έπαιζε γκάιντα. Όπως και ο αείμνηστος αδερφός του, Χρήστος, που έπαιζε ακορντεόν. Και ο Ισίδωρος Μπιχλικούδης, επαγγελματίας μουσικός στο ακορντεόν. Αυτοί οι άνθρωποι με επηρέασαν πάρα πολύ στο να ασχοληθώ με την παραδοσιακή μουσική καθώς επίσης με βοήθησαν στο πώς να συμπεριφερθώ σωστά σε αυτό το χώρο.

Ποια ήταν τα ερεθίσματα που σε έκαναν να πιάσεις το ακορντεόν και να το αγαπήσεις;

- Διαφήμιση -

Θυμάμαι χαρακτηριστικά τον εαυτό μου σε έναν γάμο που έπαιζε ο αείμνηστος Χρήστος Μπρατσούδης με το ακορντεόν να κάθομαι από δίπλα του, να τον κοιτάω όπως παίζει και να μη φεύγω καθόλου από δίπλα του. Με επηρέασε πάρα πολύ και θυμάμαι χαρακτηριστικά τον πατέρα μου που του έλεγα συνέχεια να μου αγοράσει ένα ακορντεόν. Όλα αυτά συνέβαιναν πριν πάω ακόμα σχολείο, ύστερα σιγά-σιγά με πάρα πολλή αγάπη και πάρα πολύ μεράκι άρχισα να παίζω και να εξελίσσομαι. Αυτό που με έκανε να αγαπήσω το ακορντεόν είναι ότι είναι ένα ολοκληρωμένο όργανο, με το οποίο μπορείς να παίξεις τα πάντα.

Τι σημαίνει για σένα μουσική και ακορντεόν;

Η μουσική για μένα σημαίνει πάρα πολλά. Είναι πολιτισμός, ένα πολύτιμο αγαθό που έχει απομείνει στις μέρες μας το οποίο πρέπει να το εξελίξουμε ώστε να το πάρουν με τον καλύτερο τρόπο οι νεότερες γενιές. Το ακορντεόν, εκτός ότι λύνει τις μουσικές μου ανησυχίες, είναι και το μέσον με το οποίο θέλω να μεταφέρω όλη μου την ενέργεια στον κόσμο που με ακούει.

Τι αποκόμισες από τη γνωριμία σου με την ακορντεονίστα Ζωή Τηγανούρια και με τον σπουδαίο Λάζαρο Κουλαξίζη;

Για τη Ζωή Τηγανούρια δεν χρειάζεται να πω πολλά λόγια γιατί η διαδρομή της και η πορεία της δείχνουν ποια είναι και τι έχει κάνει. Το μόνο που ήθελα να πω είναι ότι είναι ένας πολύ καλός άνθρωπος, μία εξαιρετική μουσικός και μία γυναίκα η οποία βοηθάει πάρα πολύ νέους μουσικούς. Για τον σπουδαίο Λάζαρο Κουλαξίζη τα λόγια είναι περιττά. Είναι ιστορία στον χώρο της ελληνικής μουσικής και μεγάλο κεφάλαιο, ένας σπουδαίος μουσικός, σπουδαίος καλλιτέχνης και πάνω απ’ όλα ένας εξαιρετικός και πολύ καλός άνθρωπος.

Ποιες συνεργασίες που έχεις κάνει ξεχωρίζεις περισσότερο και γιατί;

Σημαντική ήταν η συνεργασία μου με τη σχολή παραδοσιακής μουσικής του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας και με τον διευθυντή της σχολής κ. Γιώργο Δεληγιάννη, με την οποία κάναμε δύο παραστάσεις: μία στην αίθουσα του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας και μία σε συνεργασία με τον Θεσσαλικό Θέατρο Λάρισας, καθώς και τρία video clip.

Ποιο είναι το μεγάλο όνειρό σου για τη μουσική;

Το όνειρό μου για τη μουσική είναι να μπορέσω να κυκλοφορήσω ένα CD με παραδοσιακά κομμάτια από την περιοχή της Ανατολικής Ρωμυλίας, και συγκεκριμένα από το μοναστήρι της Ανατολικής Ρωμυλίας, καθώς επίσης και ένα CD με κομμάτια από το διεθνές ρεπερτόριο και κάποιες δικές μου συνθέσεις.

Μίλησέ μας για τα μελλοντικά σου σχέδια.

Τα μελλοντικά μου σχέδια αυτή τη στιγμή είναι να ηχογραφήσω μία δικιά μου σύνθεση, ένα δικό μου κομμάτι που είναι βασισμένο σε μουσική του εξωτερικού, καθώς επίσης και διάφορες χορευτικές και παραστάσεις που συμμετέχω το καλοκαίρι.

- Διαφήμιση -