- Διαφήμιση -
Print Friendly, PDF & Email

Αυτό που έχουμε ανάγκη στην εποχή μας είναι περισσότερες Λευκές Νύχτες. Ένα έργο ύμνος στην ανθρώπινη φιλία, τη συνύπαρξη και την αγάπη. Γραμμένο από τον Φιόντορ Ντοστογιέφσκι που με την απαράμιλλη γλώσσα και την διεισδυτικότητα του στον ανθρώπινο ψυχισμό καταφέρνει να αναδείξει όλες εκείνες τις πλευρές και τις αξίες της ύπαρξής μας. Οι Λευκές Νύχτες αποτελούν ένα αυτοτελές διήγημα από το Ημερολόγιο ενός ονειροπόλου που γράφτηκε το 1848 και παραμένει ανεξάντλητα επίκαιρο.

Αυτό το άκρως ποιητικό έργο του Ρώσου μυθιστοριογράφου ανέλαβε -και τα κατάφερε επάξια- να εικονοποιήσει σκηνοθετικά και ερμηνευτικά ο Κωνσταντίνος Ασπιώτης, έχοντας στο πλευρό του την πάντοτε εξαιρετική Αλεξάνδρα Αϊδίνη. Μια άρτια προσέγγιση που υπογραμμίζει δημιουργικά την ονειρική διάσταση της νουβέλας ενώ ταυτόχρονα συλλαμβάνει την διαχρονική και ουμανιστική της αύρα, μέσα από τις υποδειγματικές ερμηνείες των δύο ηθοποιών.

Εκλάμψεις επικοινωνίας μέσα στη μοναξιά

Ένα απροσδιόριστο βράδυ στην Αγία Πετρούπολη, στο πάλαι ποτέ Λένινγκραντ, ένας νεαρός μοναχικός άντρας, που δεν κατονομάζεται ποτέ, συναντά μετά από ένα τυχαίο γεγονός μια γυναίκα. Αυτός είναι ένας ξένος, ονειροπόλος και ρομαντικός νέος που παρατηρεί διαρκώς τους ανθρώπους, τις λεπτομέρειες που συνθέτουν το σκηνικό της ζωής αλλά και τις νύχτες που δεν προλαβαίνουν να σκεπάσουν το παγωμένο τοπίο τα καλοκαίρια.

Δίπλα από τον ποταμό Νέβα θα εκτυλιχθεί μια απροσδόκητη γνωριμία που θα οδηγήσει τον Ονειροπόλο και τη Νάστιενκα να ζήσουν μαζί μια ιστορία ενηλικίωσης και τρυφερότητας, περνώντας από τη φιλία στον έρωτα κι από κει στην ανιδιοτελή αγάπη. Μέχρι εκείνη τη στιγμή είναι άγνωστοι κι όμως παρόλα αυτά οδηγούνται στο να ανταλλάξουν τα πιο βαθιά και ανείπωτα μυστικά τους, ανάμεσα σε στιγμές μελαγχολίας, απελπισίας αλλά και πραγματικής ευτυχίας.

Οι Λευκές Νύχτες στην Αγία Πετρούπολη όπου διαδραματίζεται το έργο

Μια παράσταση που αξίζει να δούμε

Η παράσταση που παρακολουθήσαμε στο Μικρό Άνεσις ήταν δύσκολη και απαιτητική, διότι για να καταφέρει να σε συνεπάρει με την ποιητική της γλώσσα και την ατμοσφαιρική της διάσταση, χρειάζεται πέρα από το αδιαμφισβήτητο ταλέντο των δύο πρωταγωνιστών και εξαιρετικά ψυχικά αποθέματα. Για ενενήντα λεπτά θαυμάσαμε δύο αριστοτεχνικές ερμηνείες που σεβάστηκαν το κείμενο και απέφυγαν περιττές ενθέσεις και «νεωτερισμούς». Η δυναμική των Λευκών Νυχτών είναι τέτοια που συμπαρασέρνει σε ένα ταξίδι στα βάθη της ανθρώπινης ύπαρξης, σε ένα ποιητικό ψυχογράφημα που διαρρηγνύει τα στεγανά των αρνήσεων μας.

Ο ίδιος ο Ντοστογιέφσκι άλλωστε δήλωνε χαρακτηριστικά για το έργο του: «Με αποκαλούν ψυχολόγο. Δεν είναι αλήθεια. Δεν είμαι παρά ένας ρεαλιστής με την πιο βαθιά σημασία. Περιγράφω δηλαδή τα βάθη της ανθρώπινης ψυχής». Αυτό ακριβώς επιτυγχάνει και μέσα από τις Λευκές Νύχτες, μια καταβύθιση στον ωκεανό των συναισθημάτων και των ιδεών του ανθρώπου, μετερχόμενος δεξιοτεχνικά και γλαφυρά την πάλλουσα γλώσσα μικρών και θραυσματικών στιγμών της ζωής δύο ανθρώπων που διψάνε για ζωή και αγάπη.

Στο τέλος του έργου και μετά από τέσσερις λευκές νύχτες που γέμισαν τη ζωή του ο πρωταγωνιστής θα αναρωτηθεί με σπαρακτική ειλικρίνεια για τη γνωριμία και την επαφή του με τη Νάστιενκα: «Μια ολόκληρη στιγμή απόλυτης ευτυχίας. Λίγο είναι αυτό, έστω και για ολόκληρη τη ζωή ενός ανθρώπου;».

Σε εκείνο το σημείο το κοινό ξέσπασε σε χειροκροτήματα κι έτσι τελείωσε μια εξαιρετικά άρτια παράσταση, νοηματοφόρος και επίκαιρη, για τη φιλία και την αγάπη μεταξύ ανθρώπων αλλά και κατ’ επέκταση λαών.

- Διαφήμιση -

Πληροφορίες παράστασης

Εισιτήρια: Viva.gr

«Λευκές Νύχτες» του Φίοντορ Ντοστογιέφσκι 

Θεατρική διασκευή – Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Ασπιώτης 

Πρωτότυπη μουσική: Στάμος Σέμσης

Σκηνικά – Σχεδιασμός φωτισμών: Ζωή Μολυβδά – Φαμέλη 

Κοστούμια: Ηλένια Δουλαδίρη 

Βοηθός Σκηνοθέτη: Νατάσα Πετροπούλου

Παίζουν: Αλεξάνδρα Αϊδίνη – Κωνσταντίνος Ασπιώτης 

Μουσική: Στάμος Σέμσης

Θέατρο Ανεσις – Μικρή Σκηνή

Λεωφόρος Κηφισίας 14, Αθήνα, 2107718943

19/2-31/3

Παραστάσεις: Τετ. 19:00, Πέμ. 20:00, Σάβ. & Κυρ. 18:30

- Διαφήμιση -