- Διαφήμιση -

Το εμβληματικό βιβλιοπωλείο Gibert Jeune φαίνεται πως σύντομα θα τεθεί εκτός λειτουργίας σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες. Πρόκειται για το μεγαλύτερο βιβλιοπωλείο στο Παρίσι και βρίσκεται στο 5ο διαμέρισμα, δίπλα στις όχθες του Σηκουάνα και τη Νοτρ-Νταμ, στην καρδιά της λατινικής συνοικίας. Για πάνω από έναν αιώνα, το βιβλιοπωλείο βρίσκεται στην πλατεία του Saint-Michel, στον αριθμό 5. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο τοπόσημο, ένα κεντρικό σημείο συνάντησης που απειλείται με οριστική εξαφάνιση.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Le Parisien”, το κτίριο που στεγάζει το θρυλικό βιβλιοπωλείο, ένα από τα μεγαλύτερα στη Γαλλία, πωλήθηκε πρόσφατα σε «μυστηριώδη» επενδυτή. Δυστυχώς ένας κολοσσός της λογοτεχνίας φαίνεται να καταρρέει, μην καταφέρνοντας να ξεφύγει από την οικονομική κρίση που προκάλεσε η πανδημία. Το βιβλιοπωλείο Gibert Jeune θα τεθεί σε παύση δραστηριότητας στα τέλη Μαρτίου 2021, σύμφωνα με πληροφορίες της Parisien.

Στα βιβλιοπωλεία Gibert βρίσκει κανείς μια ευρεία γκάμα βιβλίων: σχολικά, λογοτεχνικά, επιστημονικά και μεταχειρισμένα βιβλία. Ωστόσο, παρά το ότι τα τελευταία χρόνια, το μεταχειρισμένο βιβλίο παρουσίασε σημαντική αύξηση στις πωλήσεις, η πλειοψηφία της αγοράς φαίνεται να προσελκύεται πλέον κυρίως από διαδικτυακές πλατφόρμες όπως η Amazon. Γεγονός που λειτουργεί εις βάρος των φυσικών βιβλιοπωλείων, ειδικά στις ιδιόμορφες σημερινές συνθήκες.

Το βιβλιοπωλείο Gibert Jeune στο Παρίσι

«Η οικονομία του βιβλίου είναι εξαιρετικά εύθραυστη»

Έκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι, ακόμα και στο Παρίσι, τα περιοριστικά μέτρα κατέληξαν να καταστρέψουν αυτόν τον «τιτάνα» του βιβλίου, όπου οι Παριζιάνοι έκαναν την βόλτα τους και περιπλανιόντουσαν στους μεγάλους διαδρόμους του, αναζητώντας ένα βιβλίο μέσα στα χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα. «Αυτό καταδεικνύει ότι η οικονομία του βιβλίου είναι εξαιρετικά εύθραυστη. Και η κρίση της υγείας την καθιστά ακόμη πιο επισφαλή», όπως υπογραμμίζει η Florence Berthout, δήμαρχος του 5ου διαμερίσματος Παρισιού.

Το βιβλιοπωλείο Gibert αποτελεί πολιτιστικό μνημείο της πρωτεύουσας

Τα βιβλιοπωλεία Gibert δεν περνούν απαρατήρητα όταν περπατάει κανείς κατά μήκος της λεωφόρου Saint-Michel. Ξεκίνησαν από ένα μικρό βιβλιοπωλείο στα τέλη του 19ου αιώνα στο Παρίσι και στη συνέχεια επεκτάθηκαν και έγιναν το μεγαλύτερο βιβλιοπωλείο της Γαλλίας και μια πολύτιμη πολιτιστική κληρονομιά. Φαντάζει επομένως αδιανόητο να φανταστούμε την συγκεκριμένη περιοχή χωρίς την παρουσία τους.

- Διαφήμιση -
Βιβλιοπωλείο “Gibert”, λεωφόρος Saint-Michel. Παρίσι, 1938-1939

Η Σορβόννη, τα παλιά σινεμά, τα βιβλία και οι υπαίθριοι βιβλιοπώλες

Η αγάπη για τα βιβλία ήταν πάντα κάτι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ψυχή του Saint-Michel αλλά και της Λατινικής Συνοικίας. Ο υπαίθριος χώρος του βιβλιοπωλείου Gibert με τις κίτρινες τέντες προσέλκυε πάντα τους βιβλιόφιλους που έκαναν μια σίγουρη στάση στους πάγκους με τα βιβλία του. Βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τις όχθες του Σηκουάνα με τους υπαίθριους πωλητές μεταχειρισμένων βιβλίων, αλλά και το αγαπημένο αγγλόφωνο βιβλιοπωλείο Shakespeare & Company.

Les bouquinistes de Paris – Οι υπαίθριοι βιβλιοπώλες του Παρισιού

Αυτά τα τρία αυτά πολιτιστικά σημεία εμφανίζουν σήμερα ένα κοινό στοιχείο: περνούν μια πολύ δύσκολη περίοδο. Ήδη από την πρώτη καραντίνα, οι υπαίθριοι βιβλιοπώλες ζητούσαν βοήθεια για να σώσουν το επάγγελμά τους, το οποίο και αποτελεί μέρος της άυλης κληρονομιάς της UNESCO. Παράλληλα είδαμε δυστυχώς και το θρυλικό βιβλιοπωλείο Shakespeare & Co να εκπέμπει SOS.

Το αγγλόφωνο βιβλιοπωλείο Shakespeare & Co

Δύσκολες στιγμές και για το αγγλόφωνο βιβλιοπωλείο Shakespeare & Co

Με ιστoρία ενός αιώνα και ενός έτους, το Shakespeare and Company, το διάσημο βιβλιοπωλείο στην αριστερή όχθη του Σηκουάνα, απέναντι από την Παναγία των Παρισίων, βιώνει σοβαρές στιγμές, μετά τα συνεχόμενα lockdown. Έτσι, το είδαμε να κάνει έκκληση στους πελάτες του, ζητώντας βοήθεια καθώς οι πωλήσεις του μειώθηκαν σχεδόν κατά 80% από τον Μάρτιο του 2020.

Το βιβλιοπωλείο Shakespeare and Company ιδρύθηκε το 1919 από τη Σύλβια Μπιτς. Ανάμεσα στους θαμώνες του συγκαταλέγονταν διάσημοι συγγραφείς, όπως ο Σκοτ Φιτζέραλντ, ο Ερνστ Χέμινγουεϊ, ο Τ. Σ. Έλιοτ, ο Τζέιμς Τζόυς κ.ά. Το 1951 τα ηνία ανέλαβε ο Τζορτζ Ουίτμαν και το βιβλιοπωλείο μεταφέρθηκε στη σημερινή του θέση, στον αριθμό 37 της Rue de la Bûcherie, στις όχθες του Σηκουάνα. 

«Όπως και πολλές άλλες μικρές επιχειρήσεις, αγωνιζόμαστε, προσπαθώντας να τα βγάλουμε πέρα, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου που λειτουργούμε με ζημία», δήλωσε με email προς τους πελάτες του, προσθέτοντας επίσης ότι θα ήταν «ιδιαίτερα ευγνώμων για ηλεκτρονικές παραγγελίες από όσους έχετε τα μέσα και το ενδιαφέρον να το κάνετε».

- Διαφήμιση -
Προηγούμενο άρθροΟι Εργάτες της Θάλασσας (1866) του Βίκτωρ Ουγκώ
Επόμενο άρθροΠέθανε η ηθοποιός Μαργαρίτα Παπαγεωργίου
Ονειροπόλα και ονειροπαρμένη. Παριζιάνα στην ψυχή, με αδυναμία στην nouvelle vague και την Άννα Καρίνα, τα ταξίδια, την υποκριτική και τον χορό. Στο Παρίσι κάποτε έκανε ζωή μποέμ, έτρωγε μακαρόν ενώ έκοβε βόλτες στα στενά της Μονμάρτης και μυήθηκε στα μυστικά της οινογνωσίας... Μεταξύ άλλων συνέχισε τις σπουδές της με μάστερ στην πολιτική επικοινωνία στο Πανεπιστήμιο Sorbonne Paris I και με διδακτορική διατριβή που ακόμα καλά κρατεί... Η επιστροφή στην Αθήνα έγινε με μεγάλες προσδοκίες και μια πολύ-αναμενόμενη συνεργασία. Μέσα από τα πολιτιστικά δρώμενα και τους καλούς φίλους, αγάπησε εκ νέου το κλεινόν άστυ. Γιατί η ομορφιά βρίσκεται παντού... Φτάνει ένα καλό βιβλίο, όμορφες μουσικές στο πικαπ και ένα μπουκάλι κρασί.