- Διαφήμιση -
Print Friendly, PDF & Email

Ένας είναι ο «αιώνιος έφηβος» και μια «αιώνια» εξάχρονη: η δεύτερη είναι η Μαφάλντα, για τον πρώτο βρείτε το μόνοι σας. Το κοριτσάκι με το μεγάλο κεφάλι και την ακόμα μεγαλύτερη αντίληψη των πραγμάτων εξακολουθεί να παραμένει επίκαιρη ανεξαρτήτως εποχών.

Η «κόρη» του εξαιρετικά ταλαντούχου σκιτσογράφου Quino αποτέλεσε μια εμβληματική μορφή της ένατης τέχνης και όχι μόνο. Η ιδιαίτερα κοφτερή ματιά της Μαφάλντα και η ουσιαστικά ενήλικη αντίληψή της έρχονταν σε απόλυτη αντίθεση με την παιδική της ηλικία. Γι αυτό και μπορούσε να αναρωτηθεί με απόλυτη ειλικρίνεια και ενάργεια για όλα εκείνα τα πράγματα που θα έπρεπε να μιλάνε σωστά οι…ενήλικοι.

Made in Argentina, affected all over the world

Η Μαφάλντα «γεννήθηκε» στην Αργεντινή ξεπηδώντας μέσα από το κεφάλι, σαν άλλη Θεά Αθηνά, και την πένα του Quino. Μπορεί στην αρχή να προοριζόταν για να πρωταγωνιστήσει σε μια…διαφημιστική εκστρατεία πλυντηρίων αλλά -ευτυχώς- κατέληξε να γίνει η ηρωίδα που όλοι αγαπήσαμε για την αφέλεια και την περιέργειά της. Η φήμη της όμως σύντομα ξεπέρασε τα σύνορα της Λατινικής Αμερικής κι έφτασε μέχρι την Ευρώπη αλλά και την Αυστραλία, αποδεικνύοντας ότι το iconic σύμβολο δεν μπορεί να περιοριστεί. Πόσο μάλλον όταν λέει τα αυτονόητα που μάλλον σπανίζουν στον κόσμο των μεγάλων.

- Διαφήμιση -

Ποιος είπε ότι η ματιά ενός παιδιού δεν είναι διεισδυτική; Η γοητεία της Μαφάλντα έγκειται στο γεγονός ότι μίλησε και σχολίασε την πολιτική, την οικονομία, την κοινωνία, τα προβλήματα με τρόπο απλό αλλά όχι απλοϊκό, παιδικό αλλά όχι παιδιάστικο. Σταχυολογήσαμε, ανάμεσα σε πολλές είναι η αλήθεια, πέντε ξεχωριστές στιγμές της Μαφάλντα που μας έκαναν να γελάσουμε, να προβληματιστούμε και να αναπολήσουμε το κοφτερό χιούμορ του Quino και την πηγαιότητα της αγαπημένης μας ηρωίδας. Σίγουρα θα είχε πολλά να πει και σήμερα…

Για το ποιος κυβερνά πραγματικά…

Για τη σημασία του δείκτη

Για την…καλοσύνη της αστυνομίας

Γιατί έτσι είναι φτιαγμένος αυτός ο κόσμος…

Για το μέλλον του κόσμου

Επισκεφτείτε το επίσημο site του Quino.

- Διαφήμιση -