- Διαφήμιση -

Το πιο αμφιλεγόμενο Μουντιάλ στην Ιστορία του ποδοσφαίρου είναι σε εξέλιξη και την τέταρτη ημέρα του, η Γερμανία αντιμετωπίζει την Ιαπωνία, σε ένα από τα εντυπωσιακά γήπεδα που χτίστηκαν στο Κατάρ σε χρόνο ρεκόρ και με βαρύ τίμημα σε απώλειες ζωές εργατών.

Λίγο πριν τη σέντρα, οι Γερμανοί ποδοσφαιριστές παρατάχθηκαν για την αναμνηστική ομαδική φωτογραφία. Όμως αυτό το κλικ δεν ήταν αυτό που είχαμε συνηθίσει να βλέπουμε πριν από κάθε ποδοσφαιρικό αγώνα.

Κοιτώντας προς την κάμερα, οι διεθνείς παίκτες κάλυψαν με το δεξί χέρι τους το στόμα τους, γράφοντας μια από τις πιο ιστορικές στιγμές στην Ιστορία των Μουντιάλ και του ποδοσφαίρου. «Μας φιμώνετε» θέλησαν να πουν, στέλνοντας μήνυμα με πολλούς αποδέκτες, αλλά με κυριότερο τη διοργανώτρια FIFA.

Η Διεθνής Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία παραχώρησε τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ, το οποίο έγινε η πρώτη χώρα της Μέσης Ανατολής που φιλοξενεί τη σπουδαιότερη διοργάνωση. Μια χώρα με τη μισή έκταση της Πελοποννήσου και τον μισό πληθυσμό της Αθήνας, όμως ζάπλουτη και με ιδιαίτερη καταφρόνηση στα ανθρώπινα δικαιώματα. Οι φωνές για τη συμφωνία αυτή της FIFA ήταν πολλές όλα αυτά τα χρόνια και εντάθηκαν ακόμα περισσότερο όσο πλησίαζε η ώρα του μεγάλου ραντεβού.

- Διαφήμιση -

Στο Κατάρ, ανάμεσα σε όλες τις άλλες πρωτοφανείς εν έτει 2022 απαγορεύσεις, είναι παράνομη και η ομοφυλοφιλία. Ναι, η FIFA που υποτίθεται προάγει τη διαφορετικότητα, την ισότητα και τον αλτρουισμό στο ποδόσφαιρο, η FIFA του «Kick racism out of football» επέλεξε μια τέτοια χώρα για να φιλοξενήσει τη μεγαλύτερη γιορτή του ποδοσφαίρου.

Ποδοσφαιριστές, προπονητές και παράγοντες εναντιώθηκαν σε αυτή την επιλογή. Πολλές ομοσπονδίες χωρών ζήτησαν να αγωνιστούν με το περιβραχιόνιο One Love, με τα χρώματα του ουράνιου τόξου, στέλνοντας μήνυμα στήριξης στη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα. Ωστόσο, η Διεθνής Ομοσπονδία αρνήθηκε και απαγόρευσε μια τέτοια διαμαρτυρία, με τη δικαιολογία ότι απαγορεύονται τα… πολιτικά μηνύματα. Απείλησε μάλιστα τους «παραβάτες» με αυστηρές κυρώσεις.

Όμως, οι Γερμανοί βρήκαν τον τρόπο να εκθέσουν τη FIFA με τον καλύτερο τρόπο. Με μια ιστορική διαμαρτυρία, μια εικόνα που θα μνημονεύεται ως ένα μήνυμα ανυπακοής και αντίδρασης στις ιταμές επιταγές μιας ομοσπονδίας που περιφρονεί τις ανθρώπινες αξίες για τα εκατομμύρια του Κατάρ.

Μπορεί στο γήπεδο η εθνική Γερμανίας να έχασε 2-1 από την Ιαπωνία, όμως εκείνη την ημέρα κατέκτησε το Μουντιάλ με μια απλή κίνηση των ποδοσφαιριστών της…

- Διαφήμιση -