Ακόμα και για όσους δεν υπήρξαν ποτέ φαν των μεγάλων σίκουελ (sequel) σειρών η «Οικογένεια Γκίλμορ», αλλιώς “Gilmore Girls” όπως είναι ο πρωτότυπος τίτλος, δεν μπορεί παρά να κατακτήσει μία θέση στην καρδιά όλων όσων τύχει να την παρακολουθήσουν.
Γυρισμένη είκοσι χρόνια πριν, στη μικρή πόλη του Σταρς Χάλοου (fiction κατασκευή για τις ανάγκες της σειράς), που τοποθετείται στο Κονέκτικατ, η σειρά παρουσιάζει τον μικρόκοσμο μίας σχεδόν εξωπραγματικά ξέγνοιαστης πόλης. Μέσα από τα μάτια των δύο πρωταγωνιστριών, της Lauren Graham, στον απολαυστικό ρόλο της Λόρελαι Γκίλμορ που ενσαρκώνει μία single μητέρα και της Ρόρι Γκίλμορ (Alexis Bledel) που υποδύεται την κόρη της, ξεδιπλώνονται εφτά σεζόν που ποτέ δεν βαριέσαι να δεις και να ξαναδείς!
Η επιτυχημένη σειρά με τους χιουμοριστικούς, έξυπνους και -ίσως- τους πιο γρήγορους διαλόγους που έχουν τόσο εύστοχα αναπτυχθεί on-camera, καταπιάνεται με μία ευρεία γκάμα θεμάτων. Από τους εφηβικούς έρωτες, τους προβληματισμούς και τις απογοητεύσεις, στην ενήλικη πραγματικότητα, στα διλήμματα, στα οικογενειακά κατάλοιπα, ακόμα και σε ταξικά ζητήματα, έως ενός σημείου βέβαια.

Η σειρά που αναδεικνύει την ιδιαίτερη σχέση μητέρας – κόρης, με το πλαίσιο της πόλης να συντροφεύει άρρηκτα την καθημερινότητά τους, έχει απ’ όλα. Αναφορές στην ποπ κουλτούρα, σοφιστικέ πινελιές όπου βλέπουμε τη Ρόρι να διαβάζει απορροφημένη από Τζέημς Τζόυς και Βιρτζίνια Γουλφ, μέχρι New Yorker. Μία πληθώρα από καλοσχηματισμένους δευτερεύοντες χαρακτήρες – περσόνες όπου ο καθένας έχει τη δική του ιστορία, τα προσωπικά του στερεότυπα, τις εκκεντρικότητες, αλλά τις πάντα αξιαγάπητες εμμονές του. Το σήμα κατατεθέν της κάθε ημέρας, ανεξαρτήτως πλοκής, είναι αδιαμφισβήτητα η άπειρη ποσότητα καφέ και -ας το παραδεχτούμε επιτέλους!- οι απαράδεκτες διατροφικές συνήθειες του πρωταγωνιστικού διδύμου.
Εδώ να σημειωθεί πως η τελευταία σεζόν χάνει λίγη από την έμπνευση των προηγούμενων ετών, λόγω της αποχώρησης της βασικής σεναριογράφου Έιμυ Σέρμαν Παλλαντίνο, η οποία -υπό μία έννοια- βάζει τα πράγματα στη θέση τους στην μίνι σειρά 4 κεφαλαίων “Gilmore Girls: A year in Life” (2016). Παράλληλα, αποτίνει φόρο τιμής στον αξέχαστο Έντουαρντ Χέρμαν (τον παππού της σειράς Ρίτσαρντ Γκίλμορ) που έφυγε από τη ζωή το 2014.
Γιατί, όμως, μας απασχολεί ξανά το Σταρς Χάλοου και τα αγαπημένα κορίτσια Gilmore; Γιατί η Guardian και οι New York Times τούς αφιερώνουν δημοσιογραφικό χώρο ακόμα και σήμερα;
Ίσως η επιτυχημένη σειρά των ’00ς που φέτος κλείνει είκοσι χρόνια (το πρώτο επεισόδιο έκανε πρεμιέρα στις 5 Οκτωβριου του 2000), να μας κάνει να νοσταλγούμε λίγο περισσότερο την παλιά ζωή… Το εμβληματικό καφέ του Λουκ που ήταν πάντα γεμάτο, τα γραφικά συμβούλια της πόλης, το υποτιθέμενο σινεμά που χώραγε έναν καναπέ και μερικές καρέκλες, μας φέρνουν στη μνήμη όλα όσα θα επιθυμούσαμε να βιώσουμε και πάλι σύντομα! Την αίσθηση της γειτονιάς και της συνύπαρξης…
Καθώς χειμωνιάζει, δεν μπορούμε παρά να θυμηθούμε το ένστικτο της Λόρελαι που… μυρίζει το χιόνι όταν πλησιάζει. Και κάπως έτσι, τα κορίτσια του Σταρς Χάλοου μας καλούν να βρεθούμε κι εμείς μια μέρα με κρύο, κάτω από ζεστές κουβέρτες και απαραιτήτως μαζί με ένα μεγάλο φλυτζάνι καφέ, να πατάμε το play για το επόμενο επεισόδιο.
Info: Η δημιουργία των Έιμυ Σέρμαν – Παλλαντίνο (Amy Sherman – Palladino) & Ντάνιελ Παλλαντίνο (Daniel Palladino) προβλήθηκε στις μικρές οθόνες από το 2000 έως το 2007. Στην Ελλάδα η σειρά προβλήθηκε από το Star, ενώ τα τελευταία χρόνια, οι νοσταλγοί της σειράς έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν στην πλατφόρμα του Νέτφλιξ όλες τις σεζόν, αλλά και την επετειακή ταινία Gilmore Girls: A Year In Life.