- Διαφήμιση -
Print Friendly, PDF & Email

Πως μπορούμε να διαχειριστούμε ένα κομμάτι γης; Είμαστε πλέον σε θέση να υπερβούμε τον διαχωρισμό μεταξύ ανθρώπινης κοινωνίας και περιβάλλοντος;

Πώς η επικαιροποίηση και η επικοινωνία ζητημάτων αισθητικής και λειτουργίας μπορεί να εκδημοκρατίσει τον δημόσιο χώρο και την όψη των σύγχρονων νησιωτικών κτιρίων/μνημείων;

© Αλεξάνδρα Γρυπάρη/NWMW

Fe26

Το Fe26 είναι ένα πρόγραμμα που επιδιώκει να αναδείξει της σχέσης του ανθρώπου με την ύλη. Με άξονα το μέταλλο και τους μηχανισμούς που το καθιστούν πολιτιστικό απόθεμα η τέχνη με την επιστήμη και την τεχνολογία πλέκονται σε ένα γαϊτανάκι δράσεων και δημιουργίας.

Tο έργο οργανώνει ο φορέας ΝΩΜΩ ΑμΚε με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, του Δήμου Τήνου και του Ινστιτούτου Βάσκικης Κουλτούρας, την αιγίδα της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, τη συνεργασία και αιγίδα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, της Σχολής Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουργών, του Δήμου της Τήνου, το Πνευματικό Κέντρο Πανόρμου Τήνου, τη συνεργασία του Μουσείου Chillida-Leku, του Εξωραϊστικού Συλλόγου «Υψούντας» Στεμνίτσας, καθώς και μίας σειράς άλλων οργανισμών, ερευνητών και φορέων.

© Αλεξάνδρα Γρυπάρη/NWMW

Στο πλαίσιο του Fe26, διοργανώνεται το residency με τίτλο “the inherited earth”, το οποίο αποτελεί ένα εγχείρημα εφήμερης επανακατοίκησης στο λατομείο του Αγ. Ελευθερίου, στο νησί της Τήνου, που θα πραγματοποιηθεί τέλος Απριλίου με μέσα Μαίου 2023. Oι συμμετέχοντες που θα επιλέγουν θα επιλέξουν ένα εδαφικό τμήμα του και χρησιμοποιώντας υλικά/τεχνικές του τότε και του τώρα, δημιουργούν εικαστικά, περιβαλλοντικά, κοινωνικά έργα/παραγωγές.

- Διαφήμιση -

Οι δράσεις του #Fe26 εκκίνησαν το 2022, πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία και τη θερμή υποδοχή κοινού και καλλιτεχνών. Ενδεικτικά:

• Για την γνωριμία του Ελληνικού κοινού με τον καταξιωμένο γλύπτη Eduardo Chillida στην επέτειο των 20 χρόνων από το θάνατο του και σε συνεργασία με το μουσείο Chillida Leku διοργανώθηκαν και υλοποιήθηκαν οι πρώτες δράσεις που εντάχθηκαν στη σειρά Focus του έργου Fe26 στις 10-11-12 Οκτωβρίου του 2022 στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης με την συμμετοχή εκπροσώπων πολλών φορέων και οργανισμών όπως Υπουργείο Πολιτισμού, Ακαδημία Αθηνών, Ίδρυμα έρευνας και τεχνολογίας κ.λπ.

© Αλεξάνδρα Γρυπάρη/NWMW


• Δράση γνωριμίας με το νησί της Τήνου, με τον τίτλο Focus on Residency, διοργάνωσε η ΝΩΜΩ ΑμΚε το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου στον Πύργο και την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2022 στο Λατομείο του Αγ. Ελευθερίου. Τον ίδιο μήνα έλαβαν χώρα σειρά δράσεων Focus (ομιλίες, συζητήσεις, παρουσιάσεις) στο πλαίσιο του έργου Fe26, μία διατομεακή προσέγγιση με άξονα την χειρονομία και την σχέση της τόσο ως εικαστική δημιουργία όσο και ως πολιτιστική κληρονομιά στην πορεία του ανθρώπινου πολιτισμού.

• Μέσα στο πλαίσιο του έργου Fe26 έχουν αναπτυχθεί δύο εκπαιδευτικές δράσεις: ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο “Από την πρώτη Ύλη στο εργαλείο”, καθώς και μία εναλλακτική πολιτιστική διαδρομή με τίτλο “Από τον Ήφαιστο στην Ηφαίστου”. Έως το τέλος του έργου προγραμματίζεται η ανάπτυξη δύο ακόμα εκπαιδευτικών δράσεων.

Οι δράσεις που θα ακολουθήσουν το προσεχές διάστημα βρίσκονται υπό πυρετώδεις προετοιμασίες!

Μείνετε ενημερωμένοι για τις επερχόμενες δραστηριότητες μέσω των Social media και του site του έργου.

Facebook: facebook.com/nwmw.gr
Instagram: @nwmw.gr
Site: fe26.nwmw.gr

- Διαφήμιση -