- Διαφήμιση -

Η Τέχνη του Δρόμου είναι πλέον αρκετά διαδεδομένη σε όλο τον κόσμο, με καλλιτέχνες να εκθέτουν δωρεάν και αβίαστα τις δημιουργίες τους σε όλους τους περαστικούς, χωρίς διακρίσεις και αντίτιμο.

Ένας από αυτούς είναι και ο Βραζιλιάνος καλλιτέχνης δρόμου Fábio Gomes Trindade, ο οποίος αξιοποιεί ολάνθιστα δέντρα ως «φυσικά μαλλιά» για να ολοκληρώσει πορτρέτα κοριτσιών και γυναικών. Οι τοιχογραφίες του κάνουν τον γύρο του κόσμου και είναι μια γλυκιά ανάμνηση από τον δύσκολο χρόνο που πέρασε και ταυτόχρονα μια νότα αισιοδοξίας για τη χρονιά που ξεκίνησε.

«Όντας εργάτης σε οικοδομές με βοήθησε να αναπτύξω την αίσθηση του χώρου και της αναλογίας. Συνήθιζα να δείχνω την τέχνη μου σε συναδέλφους μου και πάντα μου έλεγαν “Γεια σου, ρε Φάμπιο, είσαι ένας γεννημένος καλλιτέχνης», έχει πει ο ίδιος.

Ο Trindade συνδυάζει ζωγραφική και φύση για να δημιουργήσει ιδιαίτερα έργα τα οποία είναι ολοκληρωμένα όταν ο περαστικός βλέπει και τα δύο συστατικά μαζί. Με τη βοήθεια κλαδιών δέντρων που βρίσκονται πάνω από τις ζωηρόχρωμες τοιχογραφίες του, δημιουργεί πορτρέτα στα οποία μόνο ένα τμήμα του κεφαλιού είναι παρόν· το πρόσωπο και μέρος των μαλλιών. Ζευγαρωμένο, ωστόσο, με τα πολύχρωμα ολάνθιστα δέντρα και πράσινα φύλλα, το πορτρέτο αποκτά μια όμορφη κόμμωση.

Αναντίρρητα, είναι έξυπνος και γοητευτικός ο τρόπος που ο Βραζιλιάνος καλλιτέχνης συνδυάζει στοιχεία του αστικού περιβάλλοντος με το φυσικό περιβάλλον. Η γοητεία που ασκούν πάνω του οι μαύρες γυναίκες και η εξωτική ομορφιά τους φαίνεται ξεκάθαρα μέσα από τις δημιουργίες του, ενώ χαρακτηριστικά είναι και τα λόγια θαυμασμού του ίδιου: «Αν και δεν θεωρώ τον εαυτό μου μαύρο ακτιβιστή, πάντα ήθελα να απεικονίσω τις μαύρες γυναίκες με τη φυσική τους ομορφιά με έναν μεγαλοπρεπή τρόπο. Η ομορφιά των μαύρων γυναικών πάντα με μάγευε και δουλεύω σκληρά για να αποτίσω ένα όμορφο φόρο τιμής σε όλες τους». 

- Διαφήμιση -

Σε ένα από τα πρόσφατα έργα του που ολοκλήρωσε τον περασμένο Σεπτέμβριο, στην πόλη Γκοϊάς της Βραζιλίας, ο Trindade εμπνεύστηκε από το πολύ νεαρής ηλικίας μοντέλο Egypt Sarai. Με τη βοήθεια ροζ λουλουδιών, ζωγράφισε το νεαρό κορίτσι με afro look, αιχμαλωτίζοντας τα γλυκά, αδρά χαρακτηριστικά του προσώπου της με βαφές σπρέι και εξυψώνοντας με το δέντρο την ομορφιά της.

«Το να είσαι καλλιτέχνης στη Βραζιλία δεν είναι εύκολο, και είναι ακόμα πιο δύσκολο για τους καλλιτέχνες του δρόμου. Δεν έχουμε υποστήριξη από επενδυτές και χορηγούς και η αγορά υλικών για τη δημιουργία αυτών των έργων τέχνης είναι δυσβάσταχτη οικονομικά. Αλλά είμαι βέβαιος ότι η τέχνη μου θα ευχαριστήσει πολλούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο», λέει ο Trindade.

Η τέχνη του σύντομα κατέκλυσε το Διαδίκτυο στη Βραζιλία και ραγδαία ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο. Εικόνες της δουλειάς του κοινοποίησε στα social media ακόμη και η διάσημη ηθοποιός του Χόλιγουντ Viola Davis, αλλά και η μητέρα της Beyoncé, Tina Knowles.

Στον λογαριασμό του στο Instagram, ο Βραζιλιάνος καλλιτέχνης είπε ότι τον κυρίευσε η έμπνευση τη στιγμή που είδε ένα δέντρο acerola φυτεμένο πριν από 20 χρόνια στην πίσω αυλή ενός ταπεινού σπιτιού. Τώρα, το εν λόγω δέντρο είναι επίσης μέρος της πιο γνωστής δημιουργίας του.

«Είμαι πραγματικά χαρούμενος και έκπληκτος με την απήχηση που έχουν τα έργα μου. Αυτό με εμπνέει να συνεχίσω να κάνω αυτό που μου αρέσει να κάνω και να ζω από αυτό», αναφέρει ο Fábio Gomes Trindade.

- Διαφήμιση -