Συναυλίες, θέατρο, μουσικοθεατρικές παραστάσεις, πολλά χαμόγελα και ένα πρόγραμμα γεμάτο δράσεις για το “παιδί στο νησί”. Η Μαριάννα Κρητικού, Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Φεστιβάλ Τήνου, μας μιλάει για την προετοιμασία του φεστιβάλ, τους στόχους της, τις αναμνήσεις, τους ανθρώπους, την τέχνη και τη ζωή!
Η αίσθηση μας μετά την συζήτηση; Καλοκαιρινό αεράκι, ανοιχτές αυλές με τον ίσκιο της κληματαριάς πάνω από τις καρέκλες μας, γέλια παιδιών, ελπίδα για το μέλλον, σεβασμός στο περιβάλλον και όλα αυτά με φόντο ένα νησί, που όπως χαρακτηριστικά μας είπε η ίδια, έχει τον πολιτισμό στο “είναι” του.

–Μιλήστε μας για το Φεστιβάλ Τήνου, πότε ξεκίνησε και τι διαφορετικό βλέπουμε φέτος;
Το Φεστιβάλ Τήνου έγινε 18! Συνεχίζουμε, λοιπόν, την ιδιαίτερα πετυχημένη οργάνωση των προηγούμενων χρόνων γεμίζοντας τις νύχτες του καλοκαιριού με μουσική, θέατρο, χορό, προβολές, ομιλίες, παρουσιάσεις, συζητήσεις. Τί διαφορετικό βλέπουμε φέτος; Μικρά σχήματα και καλλιτέχνες από την Τήνο σε ένα πρόγραμμα πλούσιο, με διάφορες δράσεις και εκδηλώσεις, σαν να μας υποδέχεται κάποιος στην αυλή του σπιτιού του.
Αφού ακόμα δεν μπορούμε να αγκαλιαστούμε με άνεση, ας βρεθούμε μια μεγάλη παρέα σε ανοιχτούς χώρους, φιλικά, οικογενειακά. “Χειροκροτούμε” τους μικρούς μας ήρωες τα παιδιά που για ένα πολύ μεγάλο διάστημα έμειναν υπάκουα στο σπίτι, ξεπερνώντας τις όποιες δυσκολίες καθώς έπρεπε να στερηθούν τους φίλους, το σχολείο, την κοινωνική συναναστροφή. Τους προσφέρουμε το πρόγραμμα “παιδί στο νησί” και περιμένουμε τη στιγμή που πλατείες και χώροι εκδηλώσεων θα γεμίσουν με τα γέλια και τις φωνές τους.
Φεστιβάλ Τήνου 12/07-31/10: Δείτε όλο το πρόγραμμα με ένα κλικ ΕΔΏ.

–Είναι ένα Φεστιβάλ για μικρούς και μεγάλους;
Είναι ένα Φεστιβάλ για όλους. Εργαστήρια, κατασκευές, φεστιβάλ παιδικού βιβλίου, θέατρο για παιδιά, κουκλοθέατρο, πρωινό εξερεύνησης και τον αγαπημένο σε όλους Καραγκιόζη για τους πιο μικρούς που συνοδεύονται πάντα από τους μεγάλους ή αλλιώς “παιδί στο νησί” όπως αποφασίσαμε να ονομάσουμε αυτές τις δράσεις. Συναυλίες, θέατρο, μουσικοθεατρικές παραστάσεις, προβολή ντοκυμαντέρ και ταινιών, ομιλίες, παρουσιάσεις βιβλίων, oπτικοακουστικό installation για τους μεγάλους που κάποιες φορές συνοδεύονται από παιδιά.
–Ποιες είναι οι πηγές έμπνευσης για τις δράσεις που επιλέγετε να πραγματοποιηθούν και ποιος είναι ο στόχος τους;
Πρώτη πηγή έμπνευσης είναι η επιθυμία του ντόπιου πληθυσμού να παρακολουθεί δράσεις και να μετέχει σε εκδηλώσεις. Δεύτερη, είναι η διάθεση του θέρους, να βρισκόμαστε σε εξωτερικούς χώρους. Τρίτη, είναι τα διάφορα φεστιβάλ σε Ελλάδα και εξωτερικό, μικρά και μεγάλα, ο τρόπος που στήνονται, αυτά που παρουσιάζουν. Δύο είναι οι κύριοι στόχοι του Φεστιβάλ Τήνου, ψυχαγωγικός, δημιουργικός και βέβαια, εκπαιδευτικός. Όχι μόνο για τους θεατές αλλά και για όσους δουλεύουν σε αυτό.

«Λατρεύω την τέχνη της ζωής και αγαπώ να παρακολουθώ τις ζωές των άλλων, να ακούω ιστορίες, να χάνομαι μέσα σε όμορφες εικόνες.»
–Μαζί με τις νέες δράσεις του Φεστιβάλ έρχεστε και εσείς, πρώτη χρονιά ως καλλιτεχνική διευθύντρια. Ποιο είναι το όραμα σας, οι σκέψεις, οι προσδοκίες;
Τα ανοιχτά παράθυρα. Ο φρέσκος αέρας. Το καθαρό. Ως εκεί που φτάνει το μάτι και ακόμα παραπέρα. Δεν τα λέω εγώ. Τα λέει το εικαστικό της αφίσας που σχεδιάσε με ενθουσιασμό και μεγάλη αγάπη ο Δημήτρης Καραΐσκος. Θα δουλέψουμε αρκετά με σεβασμό και αγάπη για να έχει το Φεστιβάλ δράσεις όλο το χρόνο. Στόχος είναι να συνεργαστούμε με άλλα νησιά και με άλλα φεστιβάλ. Να γίνει το Φεστιβάλ Τήνου μια γιορτή που θα περιμένουν όλοι ανυπόμονα και χαρούμενα. Να γίνει το Φεστιβάλ άλλος ένας λόγος να επισκεφθεί κάποιος την Τήνο. Να μη σταματάμε να λαμβάνουμε από τους καλλιτέχνες τις προτάσεις και τις ιδέες τους.
Αφίσα by Δημήτρης Καραΐσκος Αφίσα by Δημήτρης Καραΐσκος
–Ποια είναι η Μαριάννα Κρητικού που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Τήνο, αλλά έκανε τον γύρω του κόσμου σπουδάζοντας πολιτισμό; Δύο λόγια για εσάς και τον ρόλο που έχει η τέχνη στη ζωή σας.
Σπούδασα και ακόμα σπουδάζω πολιτισμό στην Τήνο. Η λεπτομέρεια στο αζούρ, η τσιμπιά στην πασχαλινή τυρόπιτα, οι πεζούλες που χωρίζουν τα χωράφια, το να καλέσεις κάποιον για τραπέζι το δεκαπενταύγουστο ή να φτιάξεις ένα καλαθάκι το Πάσχα για τους μόνους ή τους πενθούντες ή σε όσους χρωστάς ευγνωμοσύνη, το κρυσταλένιο πιατάκι με μια κουταλιά γλυκό, μια γυαλισμένη κορνίζα με τον μπαμπά του παππού, ένα ποτήρι, από τα καλά, κρύο νερό. Λατρεύω την τέχνη της ζωής και αγαπώ να παρακολουθώ τις ζωές των άλλων, να ακούω ιστορίες, να χάνομαι μέσα σε όμορφες εικόνες. Τέχνη είναι ό,τι καταλαβαίνει κανείς.
–Το Φεστιβάλ Τήνου απευθύνετε αποκλειστικά στους μόνιμους κατοίκους ή και στους τουρίστες που θα ήθελαν να συνδυάσουν τις διακοπές τους με τα πολιτιστικά δρώμενα του νησιού;
Για όλους. Περισσότερο κερδισμένος είναι ο τουρίστας ή καλύτερα ο παραθεριστής. Η αλήθεια είναι ότι αρκετοί ντόπιοι κάνουν εποχικές δουλειές και είναι δύσκολο να παρακολουθούν. Αυτός είναι και ο στόχος ή καλύτερα το στοίχημα του Φεστιβάλ. Να έχει διάρκεια όλο το χρόνο. Και έτσι οι ντόπιοι να μπορούν να διακόψουν την καθημερινότητά τους παρακολουθώντας τα πολιτιστικά δρώμενα.
«Ο κόσμος της Τήνου έχει μια ιδιαίτερη σχέση με τον πολιτισμό. Είναι στο “είναι” του.»
–Ποια είναι η ανταπόκριση του κόσμου στο νησί μπροστά σε όλες αυτές τις δράσεις που ετοιμάζετε;
Υποδέχτηκαν και εμένα και το πρόγραμμα με ενθουσιασμό και αγάπη. Οι συμμαθητές μου και άνθρωποι που με γνωρίζουν από παιδί ήταν οι πρώτοι που με αγκάλιασαν με κουβέντες που με συγκίνησαν. Ο κόσμος της Τήνου έχει μια ιδιαίτερη σχέση με τον πολιτισμό. Είναι στο “είναι” του.

–Η υλοποίηση όσων οραματίζεστε, αλλά και των δράσεων που έχετε ήδη πραγματοποιήσει, βρίσκουν την υποστήριξη που οφείλουν να λάβουν, δεδομένου ότι βρίσκεστε σε ένα νησί – και όχι στην Αθήνα για παράδειγμα – όπου πιθανότατα να υπήρχαν περισσότεροι φορείς ενίσχυσης;
Σίγουρα το οικονομικό παίζει τον πρωταρχικό ρόλο για την υλοποίηση ενός τέτοιου εγχειρήματος. Αλλά, πιστέψτε με, πιο σημαντικός είναι ο καλός λόγος, το μπράβο, η θετική ανταπόκριση σε προτάσεις και ιδέες. Το θέμα είναι να μπορείς να περάσεις τα εμπόδια και τα εμπόδια ξεπερνιούνται με καθαρό μυαλό και καλούς συνεργάτες. Στην Αθήνα είναι αρκετές οι δράσεις και θα έπρεπε να “προλάβουμε” τους φορείς.
Είναι μεγάλη η στήριξη του Δήμου Τήνου, της Κοινωφελούς Επιχείρησης των Υπηρεσιών του Δήμου Τήνου, της μαμάς του Φεστιβάλ δηλαδή, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου καθώς και των χορηγών Cosmote, Fast Ferries και ξενοδοχείο Tinos beach. Σε αυτό συμβάλλουν αρκετά οι χορηγοί επικοινωνίας, τηνοςtoday, tinosecret, cyclades24.gr, τα likes και τα shares στα social media. Πολύτιμοι λίθοι, η Ιωάννα Κουλοχέρη που έχει αναλάβει την επικοινωνία του Φεστιβάλ εθελοντικά και ο Βερνάρδος Βίλλας που είναι το συνώνυμο της εξυπηρέτησης στο γραφείο.
Μένουμε ασφαλείς. Κρατάμε αποστάσεις. Δεν κρατάμε αποστάσεις από τον πολιτισμό.
–Μιλήστε μας για την ομάδα του Φεστιβάλ, πόσα άτομα την απαρτίζουν και ποια είναι η καθημερινότητα σας όταν οι δράσεις ξεκινάνε.
Είμαστε μια μικρή βασική ομάδα μπάσκετ. Ο Γιάννης Μαρκουΐζος, πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης και ο Νέστορας Βιδάλης, αναπληρωτής προϊστάμενος του τμήματος προγραμματισμού και πληροφορική, ή καλύτερα play maker, καθώς και εξωτερικοί συνεργάτες από τυπογραφεία μέχρι αφισοκολλητή δουλεύουν με μεράκι και δίνουν βάση στη λεπτομέρεια και στη σωστή προβολή του Φεστιβάλ. Να πω ένα ευχαριστώ στον Παναγιώτη, τον Βαγγέλη, τη Μαρία, τον Νίκο, τον Ιωσήφ, τον Σταμάτη, τη Βαλεντίνα. Όλοι δουλεύουμε όσο περισσότερο και όσο καλύτερα μπορούμε για να πετύχουμε το βασικό στόχο. Χαμόγελο στα χείλη.
Για μένα η μέρα ξεκινάει νωρίς το πρωί, περίπου στις 7.30 και τελειώνει λίγο μετά τα μεσάνυχτα, όταν κομπιούτερ και εαυτός αναβοσβήνουν σε χαμηλή μπαταρία. Η μέρα έχει πολλά τηλεφωνήματα, πολλά μέηλ, πολλά ποστ και σχόλια, διορθώσεις, κείμενα και ένα μπλοκάκι στο πλάι που πρέπει να σβήνονται οι εκκρεμότητες. Όταν οι δράσεις ξεκινάνε είμαστε πανέτοιμοι και ψάχνουμε μόνο τι ρούχα να βάλουμε για να υποδεχτούμε τους καλλιτέχνες και τον κόσμο.

–Στο μότο σας πολύ εύστοχα αναφέρετε: Μένουμε ασφαλείς. Κρατάμε αποστάσεις. Δεν κρατάμε αποστάσεις από τον πολιτισμό. Ποιες ήταν οι προκλήσεις με τις οποίες ήρθατε αντιμέτωποι κατά τη διάρκεια σχεδιασμού του Φεστιβάλ εξαιτίας της κατάστασης που αντιμετωπίζουμε λόγω της πανδημίας;
Σχεδιάσαμε το Φεστιβάλ σαν να μην υπάρχει κορονοϊός. Με την έννοια ότι δεν κάναμε εκπτώσεις στον αριθμό των δράσεων και των εκδηλώσεων. Το Φεστιβάλ υπακούει και σέβεται τα επίσημα πρωτόκολλα για την υγεία. Κάθε μέρα διαβάζουμε νέες ανακοινώσεις και είμαστε προσεκτικοί σε όσα παρουσιάζονται. Προσωπικά, δε θα ήθελα η πανδημία να γίνει εμπόδιο και φόβος σε ό,τι γίνεται. Συνεχίζουμε να ζούμε και να απολαμβάνουμε ό,τι μας ευχαριστεί με σεβασμό στον εαυτό μας και τους γύρω μας. Με σεβασμό στο περιβάλλον.
–Η Μαριάννα Κρητικού, που βρίσκεται σήμερα στην Τήνο ως Καλλιτεχνική Διευθύντρια ενός Φεστιβάλ πολιτισμού, τι εύχεται για το μέλλον αλλά και το σήμερα;
Να κολυμπάμε ελεύθερα στο χρόνο. Αυτή είναι η ευχή μου. Η ελευθερία είναι η δυνατότητά του ανθρώπου να δρα κατά βούληση, δηλαδή να θέτει στόχους και να αποφασίζει να τους πραγματοποιεί. Αυτό προϋποθέτει αγάπη για τη ζωή και τον συνάνθρωπο, σεβασμό στο περιβάλλον και τις αξίες και διασφαλίζει ποιότητα στην καθημερινότητα. Με άλλα λόγια, αυτό για μένα είναι υγεία. Το μέγιστο και βασικό αγαθό. Αυτό εύχομαι. Από τα βάθη της καρδιάς μου.

*Η είσοδος στα εργαστήρια, τις προβολές, τις ομιλίες, τις παρουσιάσεις βιβλίων καθώς και στις εκθέσεις είναι δωρεάν. Το φεστιβάλ θα ακολουθήσει τα επίσημα πρωτόκολλα για την υγεία. Για κρατήσεις θέσεων και πληροφορίες των εκδηλώσεων T.: 6937 177 254 email: [email protected] Facebook: festivaltinou / Instagram : tinosfestival