- Διαφήμιση -

Τα σχολεία και μαθητές θα πρέπει να αρχίζουν να συνηθίζουν την ιδέα της online εκπαίδευσης, έπειτα και από το ολικό lockdown που εφαρμόζει η κυβέρνηση από σήμερα για να ανακόψει την καλπάζουσα πορεία της πανδημίας. Αυτό σημαίνει πως τα παιδιά απομακρύνονται ολοένα και περισσότερο από την δυνατότητα να έρθουν σε μια πιο άμεση επαφή με τις τέχνες και τους χώρους πολιτισμού σε όλες του τις εκφάνσεις, με τη μορφή εκπαιδευτικών εκδρομών που αποτελούσαν μια εναλλακτική διαπαιδαγωγική ανάσα.

Ωστόσο ένα καταφύγιο παραμένει ακέραιο στο να υποδεχτεί αυτή την παραπάνω ανάγκη: Οι online δραστηριότητες. Οι Παναγιώτης Τσιρίδης και Κατερίνα Ρογκάκου, παιδαγωγοί και μέλη της ομάδας Thea-Tree, είναι δημιουργοί και σχεδιαστές των εκπαιδευτικών προγραμμάτων «Λόγω Τέχνης» και «Παίζω με τις Τέχνες με αφορμή μια έκθεση» που φιλοξενούνται στο Ίδρυμα Β&Μ Θεοχαράκη. Μοιράζονται μαζί μας τις σκέψεις τους για τις προκλήσεις που προκύπτουν κατά τη δημιουργία ενός εκπαιδευτικού προγράμματος σε ένα διαδικτυακό πλαίσιο και την φιλοδοξία τους να παρουσιάσουν στο κόσμο τις τέχνες με ένα ψυχαγωγικό και διαδραστικό τρόπο.

Ποιες είναι οι ιδιαιτερότητες που συναντάει κανείς για τη δημιουργία ή/και προσαρμογή ενός εκπαιδευτικού προγράμματος σε ένα διαδικτυακό πλαίσιο;

Παναγιώτης Τσιρίδης – Κατερίνα Ρογκάκου: Κατά αρχάς θα πρέπει να βρει τρόπο να αντιμετωπίσει αφενός την επιπλέον απόσταση που θέτει η ψηφιακή επικοινωνία και αφετέρου να διαμορφώσει την κατάλληλη συνθήκη ασφαλείας, ώστε οι συμμετέχοντες σε ένα διαδραστικό πρόγραμμα να μην αισθανθούν εκτεθειμένοι. Σε ότι αφορά στο υλικό του προγράμματος, θα πρέπει να χρησιμοποιήσει όλα τα απαραίτητα μέσα και εργαλεία που θα βοηθήσουν το κοινό να παρακολουθήσει και να συμμετάσχει αβίαστα στο πρόγραμμα. Τέλος, το χιούμορ, ο βαθύς σεβασμός προς τον άλλον και η πάρα πολύ καλή προετοιμασία συμβάλουν καθοριστικά στην επιτυχία ενός εκπαιδευτικού προγράμματος.

Ένα βασικό κομμάτι των εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε μουσεία, ιδρύματα κτλ. ήταν η δια ζώσης εμπειρία και αλληλεπίδραση με τα παιδιά και γενικότερα τους συμμετέχοντες. Πώς έχει επηρεαστεί αυτό το κομμάτι από την πανδημία και πώς μπορεί να επανέλθει σε μια κανονικότητα;

Π.Τ.-Κ.Ρ. – Αυτή ακριβώς την αλληλεπίδραση προσπαθούμε να καλύψουμε με όσα αναφέρονται παραπάνω. Η δια ζώσης, βέβαια, εμπειρία ενός εκπαιδευτικού προγράμματος μέσα στο μουσειακό χώρο δεν μπορεί να συγκριθεί με τη διαδικτυακή συνθήκη. Εντούτοις, από τις αξιολογήσεις των συμμετεχόντων βλέπουμε πως ευχαριστιούνται σε μεγάλο βαθμό αυτό που τους προσφέρουμε και συχνά επανέρχονται για να παρακολουθήσουν ακόμα και το ίδιο πρόγραμμα που επαναλαμβάνεται.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, στην επιστροφή στην κανονικότητα, όταν με το καλό τελειώσει η περιπέτεια της πανδημίας, πιστεύουμε πως για εμάς τους εμψυχωτές, η διαδικτυακή εμπειρία θα λειτουργήσει ενισχυτικά στο σχεδιασμό των νέων μας εκπαιδευτικών προγραμμάτων. 

Με βάση την εμπειρία σας, σε τι επίπεδο πιστεύετε είναι η επαφή των παιδιών με τις τέχνες και τον πολιτισμό; Πως μπορεί να βελτιωθεί- αλλάξει;

Π.Τ.- Κ.Ρ.Δυστυχώς σε χαμηλό επίπεδο. Ωστόσο η επαφή των παιδιών και τους οικογενειών τους με ενδιαφέροντα εκπαιδευτικά προγράμματα μπορεί να βελτιώσει σημαντικά αυτή τη συνθήκη. Είναι θετικό πως τα προγράμματα που σχεδιάζονται τα τελευταία χρόνια είναι όλο και πιο θελκτικά και ψυχαγωγικά για τα παιδιά χωρίς να χάνουν από την επιστημονικότητα, τη βαρύτητα και το σκοπό τους. Είναι σημαντικό όσοι εμπλεκόμαστε στην υλοποίησή τους να δίνουμε τον καλύτερο εαυτό μας, ενώ όσοι εμπλέκονται στη διοίκηση να διαμορφώσουν το πλαίσιο εκείνο που θα διευκολύνουν την επαφή του κοινού με εμάς.

Θα ήθελα να μιλήσουμε για τα προγράμματα που τρέχετε στο Ίδρυμα Β&Μ Θεοχαράκη. Ποιά ήταν η διαδικασία και τα στάδια που ακολουθήσατε για την υλοποίησή τους; 

Π.Τ. – Κ.Ρ – Καταρχήν βασιστήκαμε στην εμπειρία μας από τα αντίστοιχα δια ζώσης προγράμματα. Σε αυτά τα προγράμματα συνηθίζαμε να μετακινούμαστε από τη μία τέχνη στην άλλη μέσα από δράσεις και παιχνίδια που οδηγούν το κοινό σε μία δημιουργική επαφή με τις τέχνες. Με αφορμή δηλαδή ένα εικαστικό έργο συναντάμε την ποίηση και τη μουσική με έναν τρόπο που είναι ψυχαγωγικός ενώ συμβάλει παράλληλα  στον στοχασμό και τις προσωπικές ερμηνείες. Στη συνέχεια έπρεπε να εμπλουτίσουμε αυτά τα προγράμματα με πολλές και διαφορετικές δράσεις, ώστε να κρατάμε αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού. Καταφέραμε να διατηρήσουμε επίσης τις ομαδοσυνεργατικές μεθόδους μέσω της δυνατότητας που μας δίνουν οι πλατφόρμες για δημιουργία «δωματίων», στα οποία οι συμμετέχοντες μπορούν να συνεργάζονται σε μικρότερες υπο-ομάδες παράλληλα και ανεξάρτητα. Τέλος, όταν έχουμε διαμορφωμένη την ακριβή δομή και περιεχόμενο του προγράμματος, προχωράμε σε πιλοτική εφαρμογή όπου το ρόλο του κοινού έχουν φίλοι και συνεργάτες.

Τι φιλοδοξείτε να αποκομίσουν από το πρόγραμμα «Λόγω Τέχνης» οι ενήλικες και από το πρόγραμμα «Παίζω με τις τέχνες με αφορμή μια έκθεση» τα παιδιά;

Π.Τ. – Κ.Ρ. – Σε ό,τι αφορά στα παιδιά και τις οικογένειές τους η βασική φιλοδοξία είναι να αποκτήσουν μία θετική στάση απέναντι στις τέχνες και κατά συνέπεια να εμπνευστούν και να εκφραστούν οι ίδιοι οι συμμετέχοντες καλλιτεχνικά.

Σε σχέση με τους ενήλικες, αυτό που επιδιώκουμε είναι να έρθουν σε επαφή με τις τέχνες  με έναν ψυχαγωγικό τρόπο συμβάλλοντας στη μεταξύ τους ανθρώπινη επαφή και ανταλλαγή ιδεών καθώς και στην ανάπτυξη νέων στοχασμών και σκέψεων. Θα θέλαμε δηλαδή το πρόγραμμα να λειτουργήσει ως ένα καταφύγιο φτιαγμένο από τέχνη, το οποίο θα προσφέρει ξεκούραση από τα τρέχοντα και τα καθημερινά. Όπως έλεγε και ο Πικάσο σε μία φράση που έρχεται και μέσα στο πρόγραμμα, «Η τέχνη ξεπλένει από την ψυχή τη σκόνη της καθημερινότητας».

Μερικά λόγια για τα εκπαιδευτικά προγράμματα στο Ίδρυμα Β&Μ Θεοχαράκη

«Λόγω τέχνης». Η τέχνη ως ψυχική και πνευματική τόνωση (Για Ενήλικες)

Το Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη αναβιώνει δέκα από τις σπουδαιότερες εκθέσεις τέχνης που διοργανώθηκαν στους εκθεσιακούς του χώρους τα τελευταία χρόνια, μέσα από τη νέα εκπαιδευτική δράση ««Λόγω τέχνης». Η τέχνη ως ψυχική και πνευματική τόνωση». Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την παρουσίαση εμβληματικών έργων τέχνης από παλαιότερες εκθέσεις του Ιδρύματος, και την αλληλεπίδραση αυτών με άλλες τέχνες, όπως τα εικαστικά, η λογοτεχνία και η μουσική, με σκοπό την ψυχαγωγία και την ανθρώπινη επαφή σε μια περίοδο παγκόσμιας κρίσεως, όπου η τέχνη μπορεί να αποτελέσει καταφύγιο.

Κάθε συνάντηση αποτελεί και έναν διαφορετικό εικαστικό σταθμό, όπου οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να ξαναδούν αγαπημένα τους έργα ή να τα δουν για πρώτη φορά και να τα προσεγγίσουν με έναν πρωτότυπο τρόπο, αναπτύσσοντας τελικά μια δημιουργική και βαθιά επαφή με την τέχνη.

Παραστατικά τοπία καλλιτεχνών που συναντούν μουσικούς τόπους, ποίηση που συνδυαλέγεται με τη φωτογραφία και τη ζωγραφική και πολυπράγμονες καλλιτέχνες, κύριοι εκπρόσωποι μεγάλων καλλιτεχνικών ρευμάτων, όλα, λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία και μας δείχνουν το δρόμο για την αναζήτηση νέων συνδέσεων με την τέχνη.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ενήλικες και πραγματοποιείται με μικρό αριθμό συμμετεχόντων, μέσω Zoom, προκειμένου να διασφαλίζεται η καλύτερη διάδραση και επικοινωνία.

- Διαφήμιση -

Οι υπόλοιπες ημερομηνίες και θεματικές του προγράμματος:

17, 24 Φεβρουαρίου 2021  

3, 10, 17, 24, 31 Mαρτίου 2021

Ώρα: 20:00-21:30

  • 17 Φεβρουαρίου «Οδυσσέας Ελύτης: Ποίηση και ζωγραφική»
  • 24 Φεβρουαρίου «Παναγιώτης Τέτσης: Η αποθέωση του τοπίου. Ζωγραφική 2010-2014»
  • 3 Μαρτίου «Κωνσταντίνος Βολανάκης: Ο πατέρας της ελληνικής θαλασσογραφίας»
  • 10 Μαρτίου «Picasso – Cocteau. Οι καινοτόμοι του μοντερνισμού – Pioneers of Modernism»
  • 17 Μαρτίου «Γιώργος Σεφέρης: Όταν το φως χορεύει, μιλώ δίκαια»
  • 24 Μαρτίου «Σωτήρης Σόρογκας: Θαλάσσια ξύλα 2010-2016»
  • 31 Μαρτίου «Άρωμα Γυναίκας στην ελληνική ζωγραφική»

Πραγματοποιείται μέσω Zoom

Τελική ημερομηνία εγγραφών: Τις ημέρες διεξαγωγής του προγράμματος στις 15:00

Αποστολή κωδικών Ζoom: Τις ημέρες διεξαγωγής του προγράμματος στις 16:00

Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 10€

Κλείστε το εισιτήριό σας εδώ

«Παίζω με τις τέχνες με αφορμή μια έκθεση» (Για παιδιά 8-12 ετών & γονείς)

Picasso-Cocteau: Τέχνη και φιλία, κοινωνία και ανατροπή»

Μετά από δέκα χρόνια συνεχόμενης παρουσίας, το επιτυχημένο πρόγραμμα στο Ίδρυμα Θεοχαράκη, προσαρμόζεται στη νέα εποχή, και πραγματοποιείται πλέον και μέσω διαδικτύου. Οι συμμετέχοντες είναι και πάλι παιδιά με τους γονείς τους ή νέοι ή ενήλικες, οι οποίοι συναντώνται διαδικτυακά και διασκεδάζουν παίζοντας σε ομάδες.
Μέσα από διαδραστικές δραστηριότητες, οι συμμετέχοντες μετακινούνται από τη μία τέχνη στην άλλη, προκειμένου αφενός να ανακαλύψουν με έναν ψυχαγωγικό τρόπο την τρέχουσα έκθεση και αφετέρου να καλλιεργήσουν τη σχέση τους με τις τέχνες και τη δημιουργία.

14, 21, 28 Φεβρουαρίου 2021  
ώρα: 11:00-12:00

Πραγματοποιείται μέσω Zoom

Τελική ημερομηνία εγγραφών: Κάθε τελευταία Παρασκευή πριν την ημέρα διεξαγωγής του προγράμματος ως τις 15:00

Αποστολή κωδικών Zoom: Κάθε τελευταία Παρασκευή πριν την ημέρα διεξαγωγής του προγράμματος στις 16:00

Κόστος συμμετοχής: 10€ η κάθε σύνδεση

Κλείστε το εισιτήριό σας εδώ

Μπορείτε να ενημερωθείτε για τις δράσεις της ομάδας Thea-Tree στον παρακάτω σύνδεσμο

https://www.thea-tree.gr/

και στη σελίδα στο facebook

https://www.facebook.com/theatreemfotaki/

- Διαφήμιση -