- Διαφήμιση -

Στη σήμερον ημέρα και ψηφιακή εποχή, η προοπτική του να επισκεφθείς μια γκαλερί που απαρτίζεται κατα κόρον από έργα ψηφιακής τέχνης είναι όλο και πιο συχνή. Αν η εισαγωγική πρόταση του άρθρου μου στερείται πρωτοτυπίας, αυτό δεν συμβαίνει και με την έκθεση «Digital Art, A New World» που φιλοξενείται στο EUROPEAN CENTRE/Contemporary Space Athens (Μητροπόλεως 74), στο κέντρο της Αθήνας.

Μέσα από την εν λόγω έκθεση είχαμε την δυνατότητα να παρακολουθήσουμε την μετάβαση από την συμβατική τέχνη σε ένα πλαίσιο όπου τα ψηφιακά πολυμέσα μπορούν με πολυάριθμους τρόπους να δώσουν μια νέα διάσταση και οπτικοακουστική προσέγγιση σε ένα καλλιτεχνικό έργο. Τη θέση ενός πίνακα, μιας φωτογραφίας, ενός γλυπτού παίρνουν το ψηφιακό κολάζ, το βίντεο, το animation, η επαυξημένη πραγματικότητα και πολλές ακόμα τεχνικές που συνθέτουν το ψηφιακό σκηνικό της έκθεσης.

Με τη ματιά του Project 2 Athens

Για να προσανατολιστούμε και να κατανοήσουμε καλύτερα τα όσα είδαμε γύρω μας, ζητήσαμε την βοήθεια της Φιόνας Μουζακίτη. Τόσο η ιστορικός τέχνης και εικαστικός όσο και η Δέσποινα Σταύρου αποτελούν τις δύο επιμελήτριες της έκθεσης και συγκροτούν το Project 2 Athens. Το τελευταίο έχει αναλάβει την επιμέλεια της έκθεσης σε συνεργασία με το Chicago Athenaeum: Μuseum of Architecture and Design και το European Centre for Architecture, Art, Design and Urban Studies.

Μιχάλης Αντωνόπουλος

«Έχουμε ξεκινήσει το Project 2 Athens εδώ και περίπου 6 χρόνια, συμμετέχοντας σε μια μεγάλη έκθεση στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών (Platforms Project), ενώ παράλληλα έχουμε πραγματοποιήσει εκθέσεις με εικαστικά βιβλία αλλά και την έκθεση αφιερωμένη στα διοράματα με τίτλο “Το Διόραμα στην Τέχνη”. Στόχος μας είναι μεν να διατηρούμε επαφές με καλλιτέχνες που γνωρίζουμε ανα τα χρόνια, όμως φροντίζουμε να κάνουμε συχνά open calls στις εκθέσεις μας, έτσι ώστε να ανανεώνονται τα άτομα που φιλοξενούνται στις εκθέσεις μας» ανέφερε η εικαστικός.

Η κ.Μουζακίτη ανέλαβε να μας ξεναγήσει στα διάφορα έργα που συνθέτουν την έκθεση και να μας δώσει μια μικρή γεύση από τις διάφορες τεχνικές που χρησιμοποιούνται και καθιστούν ένα έργο ως ψηφιακό.

H τέχνη σε ψηφιακό φόντο και οι εκπρόσωποί της

Μέσα από τα έργα των 27 καλλιτεχνών, είδαμε πως σχεδιαστές σαν την Αντωνία Ηρωίδου δημιουργούν γυναικεία πορτρέτα μέσω της τέχνης του illustration ή πως η Σούλα Πέτρου παρουσιάζει μια ιστορία οικολογικής ευαισθησίας, μέσω της κατασκευής ενός οπτικοακουστικού διοράματος. Παρατηρήσαμε το εντυπωσιακό αποτέλεσμα του ψηφιακού κολάζ μέσα από τα έργα των Νίκου Κρυωνίδη και Θόδωρου Μπρουσκομάτη, με τον τελευταίο να χρησιμοποιεί ως βάση του έργα σπουδαίων ζωγράφων, όπως ο Καραβάτζιο. Ακόμα, μέσα από τα ίδια τα έργα της Φιόνας Μουζακίτη, ανακαλύψαμε την αλλαγή που συντελείται σε ένα στατικό έργο με τη βοήθεια του animation. Να σημειωθεί πως το Project 2 Athens φιλοξενεί στις εκθέσεις του και άτομα που δεν θεωρούνται καλλιτέχνες με τη κλασική έννοια της λέξης, όπως βιβλιοδέτες και μοντελιστές και παρουσιάζει την καλλιτεχνική υπόσταση των έργων τους.

Αντωνία Ηρωίδου

Διάδραση και πολυμέσα ενισχύουν τα έργα

Αναμφίβολα ενδιαφέρον προξένησε και η ψηφιακή επεξεργασία μιας φωτογραφίας, μέσα από τα έργα της Πηνελόπης Συρογιάννη και της Άννας Γερολυμάτου. Σίγουρα την προσοχή όμως τραβάνε και τα βίντεο των Σοφία Λιαρού (Artificial Gravity, Recall) , Μαρία Μπούρμπου (Backbone, μαι ιστορία για τη σημασία της Φύσης στη ζωή μας) και Βασιλική Σπύρου (A poem for the walker). Ωστόσο το επίκεντρο της προσοχής αποτελεί το έργο της Άννας Μελή «Μετά τη Φωτιά», το οποίο εκμεταλλεύεται στο έπακρο τις δυνατότητες της επαυξημένης πραγματικότητας. Με τη βοήθεια ενός QR Code, οι σελίδες ενός βιβλίου ζωντανεύουν μπροστά στα μάτια του επισκέπτη.

Μαρία Μπούρμπου

Αλλαγή προσέγγισης από τους καλλιτέχνες

Η Φιόνα Μουζακίτη, κατά την παραμονή μας στην γκαλερί, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην καταλυτική αλλαγή του τρόπου με τον οποίο πλέον βιώνουμε την τέχνη και την δημιουργική έμπνευση σε ένα ψηφιακό επίπεδο : «Όλο και περισσότεροι συμβατικοί καλλιτέχνες αρχίζουν σιγά σιγά να δημιουργούν ψηφιακά έργα τα οποία έχουν μια διαφορετική αισθητική και που καθιστούν πολύ πιο εύκολη τη μέθοδο της επεξεργασίας και διανομής τους στις γκαλερί και το κοινό. Ένας καλλιτέχνης, σε αντίθεση με έναν πίνακα, μπορεί να κάνει πολλές περισσότερες δοκιμές και διορθώσεις σε ένα ψηφιακό έργο, ενώ παράλληλα μπορεί να δημιουργήσει απίστευτα κολάζ και να κάνει άπειρους συνδυασμούς με τρόπο γρήγορο, σύνθετο και περισσότερο τρισδιάστατο. Ακόμα ένας φωτογράφος επεμβαίνει διαφορετικά στις φωτογραφίες του και προσθέτει στοιχεία που δεν υπάρχουν στο περιβάλλον και διαφέρουν από το κλασικό».

Θόδωρος Μπρουσκομάτης

Η ιστορικός τέχνης μίλησε και για τα ωφέλη και τις δυνατότητες που μπορεί να έχει μια ψηφιακή έκθεση για το αγοραστικό και φιλότεχνο κοινό: «Η συγκεκριμένη έκθεση, επειδή ακριβώς είναι digital, διευκολύνει την μετακίνηση και αγοραπωλησία των έργων. Ο ενδιαφερόμενος, επί παραδείγματι, μπορεί να παραγγείλει ένα έργο σε μικρότερο μέγεθος, το οποίο είναι και πιο οικονομικό γενικότερα για τον αγοραστή».

Η εισχώρηση της ψηφιακής εποχής στον καλλιτεχνικό κόσμο διαταράσσει τυχόν… ισορροπίες;

«Πιστεύω πως οι συμβατικές μορφές τέχνης θα συνεχίσουν να υπάρχουν, καθώς τα κλασικά έργα έχουν τη μοναδκή ομορφιά και χειρονομία του εκάστοτε καλλιτέχνη», αναφέρει η Φιόνα Μουζακίτη και συνεχίζει: «Το ψηφιακό όμως υπάρχει στη ζωή μας και σίγουρα κάνει πιο εύκολη την πρόσβαση και διανομή ενός έργου, γιατί έχει περισσότερους αποδέκτες ταυτόχρονα. Εμείς παράλληλα, μέσα από την έκθεση, θέλαμε να δείξουμε πως αλλάζει αισθητικά η εικόνα και τον αντισυμβατικό τρόπο με τον οποίο τυπώνεται και επεξεργάζεται».

- Διαφήμιση -

Λίγα λόγια για την έκθεση «Digital Art, A New World»

Η έκθεση «Digital Art, A New World» που  παρουσιάζει την δουλειά 28 καλλιτεχνών και πάνω από 80 έργα τέχνης  είναι αφιερωμένη στην ψηφιακή τέχνη και περιλαμβάνει ψηφιακά κολλάζ, βίντεο, animation, έργα επαυξημένης πραγματικότητας, φωτογραφία, εγκαταστάσεις και ψηφιακή μουσική.

Σκοπός της έκθεσης είναι να προβάλλει την ευρεία χρήση ψηφιακών μέσων στην τέχνη σήμερα, την μεταβολή στην αισθητική και παρουσίαση που επιτελείται από την χρήση ψηφιακών τεχνολογιών, καθώς και τις δυνατότητες που παρουσιάζονται με την ψηφιακή τεχνολογία στην διάδοση, χρήση και απόκτηση της τέχνης σήμερα.

Κατά την διάρκεια της έκθεσης θα παρουσιαστούν  δυο διαλέξεις με θέμα την ψηφιακή τέχνη και τις νευροεπιστήμες και την χρήση της τεχνολογίας των NFTs στην τέχνη σήμερα.
Περισσότερες πληροφορίες για τις διαλέξεις θα ανακοινωθούν σύντομα.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες:

Αντωνόπουλος Μιχάλης, Γερολυμάτου Άννα, Γρυλλάκη Νίκη, Ηρωίδου Αντωνία, Katsiaficas Diane, Κούρτη Μαγδαληνή, Κρυωνίδης Νίκος, Λιαρού Σοφία, Μελή Άννα, Μουζακίτη Γιολάντα, Μουζακίτη Φιόνα, Μπαραμπούτης Άρης, Μπούρμπου Μαρία, Μπρισνόβαλη Αγγελική, Μπρουσκομάτης Θόδωρος, Πανταζή Δέσποινα, Πέτρου Σούλα, Πιτσιρή Γιώτα, Σπύρου Βασιλική, Συρογιάννη Πηνελόπη, Σχετάκη Ελένη, Τσεκούρα Αιμιλία, Τσιάρα Μάρθα, Τσιστράκη Στέλλα, Τσίτσελα Κατερίνα, Φερεντίνου Βούλα, Χατζηστεφάνου Άννα Μαρία.

Ομιλητές: Δρ. Πωλίνα Ζιώγα, Ανδρέας Σταματίου

Επιμελήτριες: Δέσποινα Σταύρου,  Φιόνα Μουζακίτη, Ιστορικός Τέχνης

Πληροφορίες

THE EUROPEAN CENTRE/Contemporary Space Athens: Μητροπόλεως 74, Αθήνα,

Τηλέφωνο: 210 3428511, 6944637697

Εγκαίνια: Πέμπτη 5 Μαΐου από 18.00  έως 22.00

Διάρκεια έκθεσης: 5/5/2022 – 15/5/2022

Ημέρες & Ώρες: Τετάρτη έως Κυριακή, 12.00 – 19.00

Facebook event:

Επικοινωνία : Project 2 Athens:Δέσποινα Σταύρου: 6937281839, 
Φιόνα Μουζακίτη: 6944637697, e-mail: [email protected]Σημείωση: Κατά την διάρκεια της έκθεσης θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας για τον covid-19.


- Διαφήμιση -