- Διαφήμιση -

Μέσα από την ταινία «Αγία Έμυ», η Αρασέλη Λαιμού κατόρθωσε να δημιουργήσει μια ιστορία με πολλά θεματικά υποστρώματα, τα οποία καταλήγουν να έχουν το ίδιο συγκλονιστικό αντίκτυπο στον θεατή. Αυτό από μόνο του την καθιστά επάξια ως μια από τις ανερχόμενες εκπροσώπους του ελληνικού κινηματογράφου.

Η σκηνοθέτιδα και σεναριογράφος μένει και δραστηριοποιείται στο Λος Άντζελες, ενώ έχει εργαστεί εκτενώς ως μοντέρ και σκηνογράφος σε σημαντικές και βραβευμένες παραγωγές, όπως το Irving Park το 2019. Έχει σπουδάσει οικονομικά στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, αλλά η μεγαλή οθόνη την κέρδισε περισσότερο από τους αριθμούς και το 2011 αποφοίτησε με μεταπτυχιακό στη σκηνοθεσία από το California Institute of the Arts.

Όταν αποφάσισε να κάνει την πρώτη της μεγάλου μήκους ταινία, δεν θέλησε να βαδίσει σε κάποιο συμβατικό και «ασφαλές» σεναριακό πλαίσιο, αλλά να μας δώσει μια πλοκή που αγγίζει τα όρια του μεταφυσικού και παράλληλα δεν κρύβει τις κοινωνικές προεκτάσεις της. Στην «Αγία Έμυ», η ιστορία ενηλικίωσης δύο αδελφών και ένα καλά κρυμμένο μυστικό λειτουργούν ως ένας οδηγός στην κλειστή και μικρή φιλιππινέζικη κοινότητα του Πειραιά, με την οποία η Αρασέλη Λαιμού απέκτησε μια βαθειά και θερμή σχέση αλληλοκατανόησης και αγάπης.

Θερμή αγάπη και υποδοχή όμως επεφύλασσε και το ελληνικό κοινό στις κινηματογραφικές αίθουσες, που «αγκάλιασε» την ταινία, ενώ το ελληνικό σινεμά επιβράβευσε την πολυεπίπεδη σκηνοθετική οπτική της νεαρής δημιουργού με το Βραβείο Ίρις Καλύτερης Σκηνοθεσίας.

https://scontent.fath6-1.fna.fbcdn.net/v/t39.30808-6/286655305_5621388901213864_2336476076135007564_n.jpg?_nc_cat=107&ccb=1-7&_nc_sid=730e14&_nc_ohc=_NBqaicCJ3MAX8JAFkk&_nc_ht=scontent.fath6-1.fna&oh=00_AT86fl2GZqki-uAvKo0gmJmNtcWK9yEMu0tBR7pFG3hlVg&oe=62BA32BF

Η Αρασέλη Λαιμού μίλησε στο CalendArt για την επιτυχημένη πρώτη της μεγάλου μήκους ταινία, για την ιδιαίτερη σχέση που απέκτησε με την φιλιππινέζικη κοινότητα, την πρόσφατη διάκριση στα Βραβεία Ίρις και την πορεία της στον χώρο του κινηματογράφου.

Ενώ έχετε μια σημαντική προϋπηρεσία ως μοντέρ και σκηνογράφος, η Αγία Έμυ αποτελεί την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία σας ως σκηνοθέτιδα. Κάνοντας μια μικρή ανασκόπηση , από την σύλληψη της ιδέας μέχρι την κυκλοφορία της ταινίας, τι κρατάτε περισσότερο από το όλο εγχείρημα ;

Κρατάω την στιγμή που συμφωνήσαμε με την Άμπιγκειλ (Λομά) πως αυτή θα ενσαρκώσει την Έμυ, που ήμασταν και οι δύο πολύ συγκινημένες. Κρατάω ένα βράδυ που άκουσα  τη μελωδία « I‘ve got spirit in my body that is keeping me alive» που μου κόλλησε και κατέληξε σε μία από τις αγαπημένες μου σκηνές στην ταινία. Κρατάω τις μακριές συζητήσεις για τον Θεό, τον διάβολο, την αρρώστια, φαντάσματα, σχέσεις. Σίγουρα κρατάω και τις δυσκολίες που τελικά ξεπεράστηκαν, τις καθυστερήσεις που καλλιέργησαν την επιμονή, τις συνεργασίες που είχαν την απόσταση ως εμπόδιο αλλά και ως πρόκληση.

Τι ήταν αυτό που σας παρακίνησε να εστιάσετε, μέσα από το φιλμ, στην φιλιππινέζικη κοινότητα;

Η ταινία είναι για δυο αδερφές που κρατάνε ένα μυστικό. Μου ταίριαζε να είναι τα κορίτσια σε μια κοινότητα μικρή και κλειστή, που το μυστικό θα ήταν καλά θαμμένο. Όταν αποφάσισα να πάω να δω από κοντά πώς ζει αυτή η μικρο-κοινωνία βρήκα πράγματα που έδωσαν άλλη διάσταση στο μυστικό των κοριτσιών. Την παράδοση των healers, μία κοινότητα πολύ δεμένη, με μια διευρυμένη αίσθηση του ποιοι είναι η οικογένεια σου, βρήκα ανθρώπους που με αγκάλιασαν κι έτσι κάναμε την ταινία μαζί.

Οι πρωταγωνίστριες της ταινίας Αγία Έμυ (Ασμίν Κιλίπ, Αμπιγκέιλ Λομά)

Η Αγία Έμυ είναι τελικά μια ταινία που μιλάει για την οικογένεια, το φόβο του ανεξήγητου, την ανάγκη του να ανήκουμε κάπου, όλα τα παραπάνω ή κάτι τελείως διαφορετικό;

Η Αγία Εμυ μιλάει σίγουρα για την ανάγκη να ανήκουμε κάπου και τη δυσκολία που κουβαλάει αυτό, όταν είμαστε ή αισθανόμαστε διαφορετικοί. Αν δε θέλουμε να θυσιάσουμε κάτι που είναι δυνατό μέσα μας που μας κάνει αυτό που είμαστε, αλλά πρέπει, για να υπάρξουμε, να υποστούμε τη ματιά των άλλων που τους ξεβολεύουμε. Και να αντέξουμε το δικό τους φόβο μπροστά στο ανεξήγητο.

Αναμφίβολα μια πολύ σημαντική στιγμή στην μέχρι τώρα καριέρα σας αποτελεί το Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας στα φετινά Βραβεία Ίρις. Ποιά ήταν τα πρώτα συναισθήματα και σκέψεις σας στον απόηχο αυτής της διάκρισης;

Είναι μεγάλη τιμή η αναγνώριση από την Ακαδημία, που απαρτίζουν οι Έλληνες κινηματογραφιστές. Όντας η πρώτη μου μεγάλου μήκους ταινία, με τιμά που αγκαλιάστηκε από τους άλλους καλλιτέχνες που κάνουν σινεμά στην Ελλάδα. Είμαστε ένας μικρός χώρος που αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες και ο τρόπος που καταφέρνουμε να γίνονται όλες αυτές οι ελληνικές ταινίες είναι με αλληλοϋποστήριξη και αλληλοεκτίμηση. Οπότε, με τιμά πως οι άνθρωποι που κάνουμε ταινίες μαζί μου δώσανε αυτό το σημαντικό βραβείο.

Υπάρχουν συγκεκριμένοι σκηνοθέτες-σκηνοθέτιδες ή/και ταινίες που αποτέλεσαν σημαντικά ερεθίσματα για να ασχοληθείτε με τον κινηματογράφο;

Θυμάμαι να βλέπω το Κραυγές και Ψίθυροι του Μπέργκμαν στον εξώστη του Αττικόν, πολλά χρόνια πριν και να μην έχω βιώσει ποτέ κάτι τέτοιο. Με συγκλόνισε αυτή η εμπειρία. Με έκανε να θέλω να κάνω ταινίες.

Ποιά είναι η υποδοχή που εισπράττει η Αγία Έμυ από το ελληνικό κοινό;

Να πούμε πως η ταινία θα παίζεται το καλοκαίρι σε κάποιες θερινές αίθουσες στην Αθήνα από το διανομέα μας τη Weird Wave ως εβδομαδιαία ειδική προβολή. Οπότε όποιος δεν την έχει ακόμα δει υπάρχει ακόμα ευκαιρία να τη δει στο σινεμά. Η υποδοχή που έζησε η δική μας ταινία ήταν θερμή παρόλο που ήταν ένας δύσκολος χειμώνας και νομίζω ο περισσότερος κόσμος προτιμούσε να δει ταινίες online παρά σε μια κλειστή αίθουσα. Οπότε το καλοκαίρι είναι ιδανικός χρόνος για να δει το κοινό τις ελληνικές ταινίες της χρονιάς.

- Διαφήμιση -

Λίγα ακόμα λόγια για την Αρασέλη Λαιμού

Η Αρασέλη Λαιμού γεννήθηκε στο Παρίσι και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε Διεθνή Οικονομικά στην ΑΣΟΕΕ ενώ παράλληλα παρακολούθησε μαθήματα κινηματογράφου και έκανε τη πρώτη της ταινία μικρού μήκους, «Παρασκευή». Το 2008 μετακόμισε στο Λος Άντζελες για να σπουδάσει σκηνοθεσία στο California Institute of the Arts ως υπότροφος των ιδρυμάτων Fulbright και Ωνάση. Το 2012 δημιούργησε την μικρού μήκους ταινία «Miguel Alvarez Lleva Peluca», η οποία προβλήθηκε σε πολλά διεθνή φεστιβάλ. Το 2013 συμμετείχε στο Talent Campus του Φεστιβάλ Βερολίνου και τo 2019 έλαβε καλλιτεχνική υποτροφία από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Από το 2013, είναι η ιδρύτρια και διευθύντρια του τμήματος International Project Discovery του φεστιβάλ ελληνικών ταινιών στο Λος Άντζελες. Η ίδια έχει εργαστεί ως μοντέρ και σκηνογράφος για ταινίες που έχουν βραβευτεί σε διεθνή φεστιβάλ, ενώ η Αγία Έμυ είναι η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της.

Πληροφορίες για την ταινία Αγία Έμυ

Δραματική ταινία ελληνογαλλικής παραγωγής 2021

Διάρκεια 113′

Σκηνοθεσία: Αρασέλη Λαιμού

Σενάριο: Αρασέλη Λαιμού, Τζούλια Καρούσο

Πρωταγωνιστούν: Αμπιγκέιλ Λομά, Ασμίν Κίλιπ, Μιχάλης Συριόπουλος, Ειρήνη Ιγγλέση

Υπόθεση : H Εμυ νιώθει ξένη μέσα στη κλειστή κοινότητα των Φιλιππινέζων Χαρισματικών Καθολικών του Πειραιά, που τόσο έχει αγκαλιάσει την αδερφή της την Τερέζα. Όταν η Τερέζα μένει έγκυος, η Έμυ θα νιώσει ότι έλκεται από μυστηριώδεις εσωτερικές δυνάμεις, τις οποίες δεν μπορεί να ελέγξει.

Η ταινία έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο το 2021, όπου και απέσπασε την ειδική μνεία καλύτερης πρώτης ταινίας. Παράλληλα διακρίθηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (Βραβείο WIFT και Βραβείο Ιωάννου Φ. Κωστόπουλου εξ ημισείας) και στο 7o Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Βερολίνου (βραβείο «Emerging Greeks Award»). Στα φετινά Βραβεία Ίρις ήταν υποψήφια σε 15 κατηγορίες και κέρδισε το Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας (Αρασέλη Λαιμού) και το Βραβείο Β’ Γυναικείου Ρόλου (Ασμίν Κίλιπ).

Η Αγία Εμυ θα προβληθεί την Δευτέρα 27/6 και την Τρίτη 28/6 στο Cine Μάρθα Καραγιάννη (Βύρωνος και Χιλής)

Ώρα προβολής 21.00

Εισιτήριο : € 4,00.

Η επίσημη σελίδα της ταινίας στο Facebook

Η σελίδα της ταινίας στο IMDB

- Διαφήμιση -