- Διαφήμιση -

Ο Μάρκ Ζούκερμπεργκ, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του Facebook σχεδιάζει να αλλάξει το όνομα της εταιρείας, ώστε να αντικατοπτρίζει το όραμά του για τη δημιουργία του «metaverse», ενός εικονικού σύμπαντος μεταξύ πραγματικού κόσμου και επαυξημένης πραγματικότητας.

Το “metaverse” του Ζούκερμπεργκ

Τον περασμένο Ιούλιο, ο δημιουργός του Facebook έδωσε μια μεγάλη συνέντευξη στο μέσο ενημέρωσης “The Verge” που ειδικεύεται στην τεχνολογία και τα μέσα. Εξήγησε ότι ήθελε το Facebook να γίνει «επιχείρηση του metaverse». Η ιδέα πρωτοεμφανίστηκε στο The Virtual Samurai, ένα μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας του Neal Stephenson το 1992, στο οποίο το metaverse αναφέρεται στη σύζευξη φυσικής, επαυξημένης και εικονικής πραγματικότητας σε έναν κοινό διαδικτυακό χώρο.

Το μετασύμπαν, ένας επαυξημένος εικονικός κόσμος

Γιατί μας ενδιαφέρει σήμερα; Ο Mark Zuckerberg σχεδιάζει να μεταμορφώσει βαθιά το Facebook ενσωματώνοντας τους κώδικες εκείνου του σύμπαντος που αποτελείται από άβαταρ, που μπορούν να μετακινούν και να μεταφέρουν τα αγαθά τους από το ένα μέρος στο άλλο στο μετασύμπαν. «Ένα ενσαρκωμένο Διαδίκτυο» που, σύμφωνα με τον ίδιο, θα επέτρεπε σε δημιουργούς και καλλιτέχνες να πειραματιστούν με νέους χώρους δημιουργίας και στους ανθρώπους που ζουν μακριά από τα σημερινά αστικά κέντρα να έχουν πρόσβαση σε μεγαλύτερες ευκαιρίες εκπαίδευσης και αναψυχής.

- Διαφήμιση -

Σου ακούγεται πολύ αφηρημένο; Η ανάγνωση μερικών βιβλίων επιστημονικής φαντασίας θα μπορούσε να βοηθήσει να δούμε πιο καθαρά, ξεκινώντας από αυτό του Stephenson που απεικονίζει αυτόν τον εικονικό κόσμο ως το μέλλον του Διαδικτύου, με κοινόχρηστους χώρους αλληλεπίδρασης και ιδιαίτερα προσβάσιμους σε 3D.

«Μπορείτε να σκεφτείτε το metaverse ως ένα «ενσωματωμένο Διαδίκτυο», όπου αντί να παρακολουθείτε μόνο περιεχόμενο, είστε εκεί. Και αισθάνεστε παρόντες με άλλους ανθρώπους σαν να βρίσκεστε σε άλλα μέρη, έχοντας διαφορετικές εμπειρίες. Που δεν θα μπορούσατε απαραίτητα να κάνετε μια δισδιάστατη ιστοσελίδα ή μια εφαρμογή, όπως ο χορός, για παράδειγμα, ή διαφορετικοί τύποι γυμναστικής », όπως εξήγησε ο Zuckerberg στο The Verge. Θα μπορούσατε ποτέ να φανταστείτε ότι σε λίγα χρόνια, με ένα ακουστικό εικονικής πραγματικότητας στο κεφάλι μας, θα πάμε να χορέψουμε σε ένα κλαμπ, θα διαγωνιστούμε σε έναν διαγωνισμό πολεμικής τέχνης ή θα δοκιμάσουμε τις ικανότητές μας στη ζωγραφική από το σπίτι; Στο μετασύμπαν του Ζούκερμπεργκ όλα μοιάζουν δυνατά!

10000 προσλήψεις στην Ευρώπη για το metaverse

Υπάρχουν ήδη πολλές αμφιβολίες στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς το metaverse εγείρει ερωτήματα σχετικά με την τεχνολογική ρύθμιση: πώς θα κυβερνάται και θα ρυθμίζεται αυτό το εικονικό σύμπαν; Όταν συγκρίνουμε αυτά τα ακόμα εικονικά ζητήματα με αυτά που αφορούν τον περιορισμό ορισμένου περιεχομένου (βίαιο, για παράδειγμα), οι νόμοι εξακολουθούν να είναι πολύ περιορισμένοι σήμερα και ελάχιστα προσαρμοσμένοι σε αυτές τις εξελίξεις που θα μπορούσαν να αναστατώσουν την κοινωνία στο σύνολό της μέσα στα επόμενα χρόνια. Αυτές οι ερωτήσεις θα επανεμφανιστούν από τη στιγμή που το Facebook θα αλλάξει το όνομά του, ας ξεκινήσουμε από εκεί. Ο Ζούκερμπεργκ έχει ήδη ανακοινώσει την πρόσληψη 10.000 ατόμων στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την κατασκευή του “metaverse”.

Ο Mr. Facebook δεν παρέλειψε να σχολιάσει τις σημερινές συσκευές εικονικής πραγματικότητας, αποκαλώντας τις «ογκώδεις», επισημαίνοντας πως θα πρέπει να βελτιωθούν. Σχολίασε επίσης πως το metaverse θα μπορεί να είναι προσβάσιμο από διαφορετικές πλατφόρμες, συμπεριλαμβανομένων των VR, AR, PC, κινητές συσκευές και gaming κονσόλες.

- Διαφήμιση -