- Διαφήμιση -

Η εταιρεία ορχηστρικής τέχνης «Χορευτές», όπως τονίζει στην περιγραφή της, επιδιώκει στο να δίνει πάντα το παρών στην ελληνική χορευτική ζωή. Αυτό σημαίνει πως τη μια μπορεί να προσαρμόζεται στα χορευτικά δεδομένα των εποχών, την άλλη να αγγίζει έννοιες και θεματικούς άξονες σε ένα πρωτότυπο και αντισυμβατικό χορευτικό πλαίσιο. Το τελευταίο ελπίζει να το μεταλαμπαδεύσει στους θεατές μέσα από την παράσταση «Distortion», η οποία θα κάνει πρεμιέρα στις 3 Μαΐου στο θέατρο ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΟύ. Αυτή τη φορά η παραμόρφωση, οι εκφάνσεις της και η συνειρμική επίδρασή της στη κοινωνική σφαίρα αποτελούν το αντικείμενο της μελέτης της ομάδας. Ένας καταλυτικός παράγοντας στην χορευτική απόδοση όλων των παραπάνω είναι φυσικά η Αλίκη Καζούρη.

Η γνωστή χορογράφος και ένα από τα ιδρυτικά μέλη της εταιρείας «Χορευτές» μίλησε στο CalendArt.gr, με αφορμή την πρεμιέρα της παράστασης «Distortion», αναφέρθηκε εκτενώς στην προσέγγιση της έννοιας της παραμόρφωσης για τις ανάγκες της παράστασης, ενώ στάθηκε και την πορεία της χορευτικής σκηνής στο ελληνικό πολιτιστικό γίγνεσθαι.

Γιατί επιλέξατε την παραμόρφωση (distortion) ως κεντρικό θέμα της παράστασης;

Η σύλληψη είναι του συνθέτη της παράστασης Στάθη Ιωάννου και της μελέτης του πάνω στο distortion του ήχου  και εξελίχθηκε μέσα  από τις συζητήσεις μας για την  κίνηση, το λόγο, την εικόνα, το φως, την  ίδια τη ζωή που, όπως λέει κι ο ίδιος είναι η παραμόρφωση του τίποτα!

Πως προσεγγίσατε την έννοια της παραμόρφωσης μέσα από τη χορογραφία σας;

Αυτό που είναι ενδιαφέρον και γοητευτικό στην παραμόρφωση είναι ότι είναι στιγμιαία. Σε αυτό εστιάζω και λιγότερο στη συνέχεια που ουσιαστικά είναι η μεταμόρφωση. Ακούγεται σημειολογικό αλλά έχει όλη την ουσία. Επίσης μέσα από αυτό το έργο έχω ανάγκη να δώσω και μια θετική χροιά: Το όμορφο και το αρμονικό είναι η παραμόρφωση του άσχημου και του δυσλειτουργικού. Η χορογραφία χτίζεται πάνω σε μια συνεχή ανατροπή της εξέλιξης των σχέσεων, της ροής της ίδιας της κίνησης αλλά και των χαρακτήρων και της συμπεριφοράς τους.

Ποιό είναι το μήνυμα και τα συναισθήματα που θέλει να μεταδώσει η παράσταση στον θεατή;

Η παράσταση επιθυμεί να λειτουργήσει ξεχωριστά για τον κάθε θεατή, να του ανασύρει δικούς προσωπικούς συνειρμούς, φέροντας και το μήνυμα του πώς με μηδαμινές παραμορφώσεις αλλάζει το νόημα, πόσο εύκολα η εικόνα και ο λόγος γίνονται χειριστικοί, πώς η τραγωδία γίνεται κωμωδία και η επικοινωνία εξελίσσεται σε Βαβέλ.

Είστε ένα από τα ιδρυτικά μέλη της εταιρείας «Χορευτές» που μας πρωτοσυστήθηκε το 1993. Με 29 χρόνια ζωής και πάνω από 500 παραστάσεις , υπάρχουν κάποια γεγονότα – σταθμός που ξεχωρίζετε περισσότερο και διαμόρφωσαν την εικόνα της εταιρείας στην χορευτική σκηνή μέχρι και σήμερα;

Η ομάδα έχει ζήσει σε όλες σχεδόν τις φάσεις της παρουσίας του σύγχρονου χορού στην ελληνική σκηνή. Την άνθηση του αλλά και την απαξίωση του, πιστεύω πως σε πολλά πεδία ήταν πρωτοποριακή, προτείνοντας συνεχώς νέες προσεγγίσεις. Για μένα οι πιο σημαντικές στιγμές ήταν η υλοποίηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων που μας έδωσαν πεδίο για πολύ δημιουργική δουλειά με χρήση νέων μέσων και συνεργασία με πολλούς καλλιτέχνες από την Ευρώπη, τα ταξίδια μας σε πολλά μεγάλα διεθνή  φεστιβάλ αλλά και τα δυο multimedia φεστιβάλ που οργανώσαμε και μας έδωσαν την ευκαιρία να συναντηθούμε και να συνυπάρξουμε  με πολλούς μουσικούς, εικαστικούς, video artists και κινηματογραφιστές.

Πως κρίνετε, μέσα από την εμπειρία σας, το επίπεδο της χορευτικής σκηνής στην Ελλάδα;

Είναι πολύ σημαντικό το ότι υπάρχουν ιδρύματα και διοργανώσεις που χρηματοδοτούν χορευτικές παραγωγές και δίνουν τη δυνατότητα υλοποίησης αλλά και προώθησης στη διεθνή σκηνή πολλών  σημαντικών έργων. Αυτό που έχει τη σημασία του είναι πως οι Έλληνες σύγχρονοι  χορευτές είναι πολύ υψηλού επιπέδου κι αυτό  δίνει ένα πολύ σημαντικό εργαλείο στους χορογράφους για να δημιουργήσουν και υψηλό επίπεδο παραστάσεων. Αυτό που φέρνει τα περισσότερα εμπόδια είναι η γενικότερη  αντιμετώπιση του χορού ως τέχνης  από την Πολιτεία, σε επίπεδο εκπαίδευσης αλλά και σε επίπεδο εργασιακό, με τις επιχορηγήσεις να αποτελούν τη μοναδική μέριμνα που όμως δεν δίνει τη δυνατότητα στις ομάδες να λειτουργούν με μια συνέχεια.

Λίγα Λόγια για τη παράσταση «Distortion»

Τα γεγονότα δεν έχουν πάντα λογική ακολουθία. Βαίνουν παράλληλα, αποκλίνουν στιγμιαία, ακολουθούν διαφορετικές πορείες, ενίοτε διασταυρώνονται. Σε κάθε παύση που συναντάς, επισημαίνεις πως τίποτα δεν είναι όπως τη στιγμή που ξεκίνησες. Τίποτα δεν μαρτυρά την προηγούμενη κατάσταση. Η παραδρομή της σκέψης, η μικρή παρέκκλιση της κίνησης, η πνοή του φωτός, το βλέμμα που αποσπάται και καθοδηγείται αλλού, ένας έντονος ήχος, ένας άγνωστος ήχος, η σιωπή, αλλοιώνουν, παραμορφώνουν την αίσθηση της πραγματικότητας, την αίσθηση του ίδιου του εαυτού μας. Κομμάτια μας αυτονομούνται, μεταμορφώνονται και ακολουθούν νομοτελειακά αυτή την πορεία.

Το βλέμμα, η συνείδηση του άλλου απομονώνουν σημεία του σώματος μας, της συμπεριφοράς και του χαρακτήρα μας για να τα ορίσουν παραμορφώνοντάς τα. Η παραμόρφωση σε κάθε στιγμή, η παραμόρφωση ως νομοτέλεια, ως ο μοναδικός τρόπος μετάβασης, ο μοναδικός τρόπος θέασης, ο τόπος του σφετερισμού της λογικής και της παρακμής των επιχειρημάτων.

Το έργο έχει ως στόχο να ακολουθήσει ένα δρόμο που αλλάζει ασταμάτητα κατεύθυνση, επιχειρώντας να φτάσει σε έναν προορισμό που ολοένα και απομακρύνεται, ακολουθώντας μια ύπαρξη που αδιάκοπα αλλοιώνεται, ένα συνεχές, αποτελούμενο από στιγμιαίες παραμορφώσεις.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Η ομάδα «Χορευτές»

Η Εταιρεία Ορχηστικής Τέχνης «ΧΟΡΕΥΤΕΣ» ιδρύθηκε  τον  Ιούλιο  του  1993  από  την  Μαρία Ανθυμίδου, την Αλίκη Καζούρη και τον Μιχάλη Ναλμπάντη, στην Αθήνα, μετά από πολύχρονη συνεργασία. Η ομάδα είναι μη κερδοσκοπική εταιρεία, που επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού από το έτος της ίδρυσής της ως και το 2008, καθώς και το 2021, έχει επιχορηγηθεί με πέντε ευρωπαϊκά προγράμματα και έχει ολοκληρώσει πολλές συμπαραγωγές, όπως με το Δήμο Ροδίων, το Ίδρυμα Αβέρωφ, την ομάδα Αμφίδρομο στη Λευκωσία, το BIOS κ.α. Μέχρι σήμερα η ομάδα έχει παρουσιάσει 35 παραγωγές και έχει πραγματοποιήσει τουλάχιστον 500 παραστάσεις στην Ελλάδα, την Ευρώπη, την Αμερική και την Λατινική Αμερική. Οι «ΧΟΡΕΥΤΕΣ» έχουν συνεργαστεί με ένα πολύ μεγάλο αριθμό Ελλήνων και ξένων χορευτών, μουσικών και εικαστικών, με διεθνείς χορογράφους, όπως ο James Lepore, o Enzo Cosimi, o Vicente Saez, o Jeremy Nelson και ο Kurt Koegel. Έχουν διοργανώσει δυο multimedia φεστιβάλ στην Αθήνα, σεμινάρια σύγχρονου χορού και αυτοσχεδιασμού στην Ελλάδα και το εξωτερικό καθώς και διαλέξεις σε συνεργασία με Ελληνικά και Διεθνή Πανεπιστήμια. Στόχος της ομάδας είναι να δίνει το «παρών» στην ελληνική χορευτική ζωή, με ένα σχήμα που συνεχώς προσκαλεί κοντά του νέους.

- Διαφήμιση -

Πληροφορίες

Θέατρο ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΟύ

Κεφαλληνίας 17, Κυψέλη

Διάρκεια: 50 λεπτά

Τιμές εισιτηρίων

10 ευρώ (γενική είσοδος), 7 ευρώ (άνεργοι)

Τηλ. κρατήσεων: 2108656004

Από 3-11 Μαΐου 2022 (εκτός από 9/5) στις 21:00.

Συντελεστές

Χορογραφία: Αλίκη Καζούρη

Σύλληψη – Μουσική Σύνθεση: Στάθης Ιωάννου

Δραματουργική Επεξεργασία – Video: Μάκης Φάρος

Κείμενα: Θάνος Πρίτσας

Σκηνικά – Κοστούμια: Ευδοκία  Βεροπούλου

Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας

Χορεύουν: Ειρήνη Γεωργίου, Νίκος Καλύβας, Λουκία Κονιδάρη, Χαρά Κότσαλη, Γιάννης Οικονομίδης, Ηλιάνα Παρασκευοπούλου, Ράνια Φόβου

Επικοινωνία – Δημόσιες σχέσεις: Δέσποινα Ερρίκου, Ράνια Παπαδοπούλου

Παραγωγή: Εταιρεία Ορχηστικής Τέχνης ΧΟΡΕΥΤΕΣ

Η παράσταση επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού.

- Διαφήμιση -