- Διαφήμιση -

Στα ράφια των βιβλιοπωλείων είναι εδώ και λίγες ημέρες το πρώτο βιβλίο του συγγραφέα Βασίλη Τσιάμη, με τίτλο «54 ημέρες. Η πολιορκία και η άλωση της Κωνσταντινούπολης», από τις εκδόσεις Κέδρος.

Ένα μυθιστόρημα για την πορεία της σύγκρουσης των δύο μεγάλων πρωταγωνιστών του κοσμοϊστορικού γεγονότος της πτώσης της Βασιλεύουσας.

Κωνσταντινούπολη, 1452-1453. Ο νεαρός σουλτάνος Μεχμέτ Β’ οργανώνει μεθοδικά και πειθαρχημένα την πολιορκία της Κωνσταντινούπολης η οποία υπήρξε ανέκαθεν ο διακαής πόθος των μουσουλμάνων. Απέναντί του, ο τελευταίος αυτοκράτορας της υπερχιλιετούς Βυζαντινής Αυτοκρατορίας Κωνσταντίνος ΙΑ’ Παλαιολόγος-Δραγάσης.

Από την ημέρα που ο βασιλιάς απαντά αρνητικά στην πρόταση συνθηκολόγησης του σουλτάνου, ξεκινούν οι 54 ημέρες της πολιορκίας της Κωνσταντινούπολης. Παράλληλα, στο Τρύπιο Βαρέλι, το πιο γνωστό καπηλειό στην Κωνσταντινούπολη, ξεδιπλώνεται ένα ψηφιδωτό με σκοτεινούς χαρακτήρες -ραδιούργους, φοβισμένους, ατρόμητους και άπληστους- που τα όνειρά τους συνθλίβονται και η ζωή τους σβήνει στα τείχη της Πόλης.

- Διαφήμιση -

Ένα μυθιστόρημα διαφορετικό από τα άλλα, με τους ήρωές του να συζητούν, να φιλοσοφούν, να συμφωνούν και να διαφωνούν, να υπεκφεύγουν και να συμφεροντολογούν, να συγκρούονται και να δολοπλοκούν. Μέσα από τις σελίδες του, ο αναγνώστης ταξιδεύει πίσω στον χρόνο, περπατά στα σοκάκια της Κωνσταντινούπολης, μυρίζει και γεύεται τα αρώματα και τα εδέσματά της, σαγηνεύεται από την ομορφιά της, ακόμα κι αν δεν έχει πάει ποτέ στη ζωή του εκεί.

Ένας πιστός «χάρτης» της Πόλης και μια βουτιά στα σκοτεινά γεγονότα που οδήγησαν στο Σχίσμα των δύο Εκκλησιών, και κατ’ επέκταση στην πτώση του Ελληνισμού. Ποιοι ήθελαν τη Βασιλεύουσα «τουρκεμένη»; Ποιοι αδιαφόρησαν, ποιοι συνωμότησαν και ποιοι πάλεψαν μέχρι την τελευταία στιγμή για το θαύμα; Ποιες οι ευθύνες πολιτικών και θρησκευτικών ηγετών απέναντι στον λαό;

Οι απαντήσεις δίνονται γλαφυρά και άμεσα μέσα από τις σελίδες ενός βιβλίου που δεν διστάζει να αγγίξει «απαγορευμένες» πτυχές της Ιστορίας, με αντικειμενικότητα και σεβασμό στις προσωπικότητες που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο για τις γενιές του μέλλοντος.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Βασίλης Τσιάμης γεννήθηκε το 1971. Σπούδασε στο Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ζει στην Αθήνα και εργάζεται ως διορθωτής κειμένων. Οι 54 ημέρες – Η πολιορκία και η άλωση της Κωνσταντινούπολης είναι το πρώτο βιβλίο του.

- Διαφήμιση -