- Διαφήμιση -
Print Friendly, PDF & Email

Το 50ο Φεστιβάλ Βιβλίου στο Ζάππειο έχει ανοίξει τις πόρτες του και δέχεται καθημερινά μικρούς και μεγάλους επισκέπτες. Εκατοντάδες τίτλοι αραδιασμένοι στους φιλόξενους πάγκους των εκδοτικών οίκων που παρευρίσκονται στο φεστιβάλ σας περιμένουν να τους ανακαλύψετε και να ξεφυλλίσετε το περιεχόμενο τους.

Μία διοργάνωση του Συνδέσμου Εκδοτών Βιβλίου (Σ.ΕΚ.Β.) και του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (Ο.Π.Α.Ν.Δ.Α.), το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, το Εθνικό Θέατρο, το Θέατρο Τέχνης Κάρολου Κουν και το Αθηναϊκό Καλλιτεχνικό Δίκτυο, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Δήμου Αθηναίων, του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού και του Εμπορικού Επιμελητηρίου Αθηνών, και με την υποστήριξη του TikTok και του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου (ΟΣΔΕΛ).

«Σας καλούμε όλους να ενισχύσετε, με την παρουσία σας, την προσπάθειά μας, γιατί για μας το φεστιβάλ θα είναι επιτυχημένο όχι επειδή θα αποτελέσει για άλλη μια χρονιά επετειακό προβεβλημένο γεγονός, ούτε γιατί θα έχει εμπορική απήχηση, αλλά γιατί θα επιβεβαιώσει τον βασικό του στόχο να είναι μια κοινωνική δράση που θα αγκαλιάσει όλους τους πολίτες.» – Πλαστάρας Γρηγόρης Πρόεδρος του Συνδέσμου Εκδοτών Βιβλίου (Σ.ΕΚ.Β.)

Το 50o Φεστιβάλ Βιβλίου στο Ζάππειο παρουσιάζει τις εκδηλώσεις της διοργάνωσης.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Photo by Tom Hermans

Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2022

Ώρα 19:00 – 20:00, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Ιάκωβος Καμπανέλλης»
Διοργάνωση Σ.ΕΚ.Β. – TikTok

«#BookTok» της TikTok. Αποτελεί ένα χώρο μέσα στην πλατφόρμα του TikTok, όπου όσοι αγαπούν το βιβλίο μιλούν γι’ αυτά και μοιράζονται απόψεις. Μέχρι στιγμής το #BooTok έχει πάνω από 61,9 δισεκατομ μύρια views και πάρα πολλά videos. Θα γίνει συζή τηση σχετικά με το πως οι πλατφόρμες μπορούν να προωθήσουν το βιβλίο στο ευρύτερο κοινό, όπως γίνεται επιτυχημένα με το Booktopia της TikTok. Ομιλητές: Giacomo Lev Manheimer (Head of Government Relations and Public Policy της ΝΑ Ευρώπης), Γρη γόρης Πλαστάρας (Εκδόσεις Όταν, Πρόεδρος Διοικη τικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Εκδοτών Βιβλίου), Αθηνά Σοκόλη (Εκδόσεις Σοκόλη), Λευτέρης Κυριό πουλος (Εκδόσεις Γιαλλελή), Άννυ Ραγιά (Εκδόσεις Μέλισσα). Συντονιστής: Λευτέρης Κυριόπουλος.

Ώρα 19:00 – 20:00, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Κοσμάς Πολίτης» Εκδόσεις Έναστρον: Κοινή παρουσίαση των ποιητικών συλλογών «Φαγώσιμα» της Σοφίας Πολίτου, και «Τελάρο» της Ειρήνης Πυλαρινού.

Ώρα 19:00 – 20:00, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Ηλίας Σιδέρης» Εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη: Παιδική παράσταση με τίτλο «Πιάσε τ’ όνειρο», βασισμένη στα παιδικά βιβλία «Βασιλική – η μαγική ηχώ της Επιδαύρου» του Ζήση Παπαϊωάννου και «Ο Λουλουδάκος» της Πένυς Ραμαντάνη. Θεατρική διασκευή: Κατερίνα Ζαχαριουδάκη. Παίζουν οι ηθοποιοί: Κρυσταλλία Κεφαλούδη και Ζήσης Παπαϊωάννου.

Ώρα 19:00 – 20:00, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Διδώ Σωτηρίου» Εκδόσεις Στοχαστής : Παρουσίαση του βιβλίου «Ουιραπουρού: Ταξίδι στη Λατινική Αμερική» και του «Το Τραγούδι του Γκριό: Παράθυρο με θέα την Αφρική» του συγγραφέως Δημήτρη Σαρρή, Εκδόσεις Στοχαστής. «Ουιραπουρού: Ο Δημήτρης Σαρρής στο δεύτερο βιβλίο του μας ταξιδεύει στη Λατινική Αμερική. Αφηγητής μας στη μα κρινή αυτή πλεύση, το Ουιραπουρού, ένα μικρό πουλί, το «μαγεμένο πουλί», με τον κοκκινωπό λαιμό και τις λευκές κηλίδες, που στολίζει αέναα με το τραγούδι του τα δάση της Αμαζονίας και εξευγενίζει τις ψυχές. Με ανθρώπινη λαλιά, λοιπόν, θα μας τραγουδήσει για τους τόπους που είδε και για όλα όσα άκουσε. Απ’ αυτή τη σαγηνευτική ήπειρο, με τα αμέτρητα χρώμα τα, διαλέκτους και εικόνες, την ποικιλία των καρπών και τα πάθη των ανθρώπων, το καταφύγιο ανομο λόγητων μυστικών και πόθων. Σε αυτή την τεράστια γλώσσα γης που βρέχεται από έναν ωκεανό χωρίς τέλος, θα αποβιβαστούμε νοερά κι εμείς, για να μας αφηγηθούν τα δέντρα, τα ζώα και οι κάτοικοι, οι βράχοι και τα αθάνατα βουνά, οι ευάλωτοι αμμόλοφοι και οι κινούμενοι παγετώνες τη δική τους ιστορία… Γιατί το καλύτερο ταξίδι, είναι αυτό που έχουμε φανταστεί». «Γκριό: Το πρώτο βιβλίο του Δημήτρη Σαρρή είναι ένα ανοιχτό παράθυρο με θέα την Αφρική. Μέσα από 12 γοητευτικά διηγήματα ο συγγραφέας κατορθώνει να αιχμαλωτίσει πάνω στον συγγραφικό του καμβά όλα τα χρώματα μιας χώρας-έμπνευσης κάνοντας τις τα ξιδιωτικές αναμνήσεις να μοιάζουν με έναν αληθινό ζωγραφικό πίνακα».

Ώρα 19:00 – 21:00, Περίπτερο των εκδόσεων Σταμούλη και Θύρα: Ο Ιωάννης Πρωτοπαπαδάκης θα υπογράψει αντίτυπα των βιβλίων του.

Ώρα 19:00 – 21:00, Περίπτερο των εκδόσεων Πνοή: Ο Αλέξανδρος Στεφόπουλος θα υπογράψει αντίτυπα της ποιητικής του συλλογής «Το Κλουβί και τ’ Αηδόνι».

Ώρα 19:00 – 21:00, Περίπτερο των εκδόσεων Πνοή: Η Χριστίνα Δεμερτσίδου θα υπογράψει αντίτυπα του παιδικού της βιβλίου «Δημητρός ο σκανταλιάρης».

Ώρα 19:00 – 20:00, Περίπτερο των εκδόσεων Πνοή: Η Μαίρη Κολοβού θα υπογράφει το βιβλίο της «Η χαμένη κόρη- Themissingdaughter».

Ώρα 20:00, Περίπτερο των εκδόσεων Όταν: Η Άννα Πετροπούλου θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου της «Οδός Καλλιδρομίου».

Ώρα 20:00 – 22:00, Περίπτερο των εκδόσεων Πνοή: Η Μάγδα Ξυνοστάθη θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου της «Σταυροδρόμια».

Ώρα 20:00, Περίπτερο των εκδόσεων Ψυχογιός: Η Ισμήνη Μπάρακλη θα υπογράψει αντίτυπα των βιβλίων της.

Ώρα 20:00 – 21:00, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Ηλίας Σιδέρης» Εκδόσεις Καρδαμίτσα
Παρουσίαση του βιβλίου «Θουκυδίδου Περικλέους Επιτάφιος. Ο αγήρως έπαινος της Αθηναϊκής Πολιτείας» της Παπαχρυσοστόμου Αθηνά. Ομιλητές: Πα παχρυσοστόμου Αθηνά (Συγγραφέας, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας, Τμήμα Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο Πατρών), Μενέλαος Χρι στόπουλος (Καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλο λογίας, Τμήμα Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο Πατρών), Γεώργιος Ξενής (Καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φι λολογίας, Τμήμα Κλασικών Σπουδών & Φιλοσοφίας, Πανεπιστήμιο Κύπρου).

Ώρα 20:00 – 21:00, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Κοσμάς Πολίτης» Εκδόσεις Λιβάνη: Παρουσίαση του βιβλίου «Νέος Ψυχρός Πόλεμος» του Παναγιώτη Ρουμελιώτη και του Βασίλη Κολλάρου. Στη συνέχεια οι συγγραφείς θα υπογράψουν το βιβλίο.

Ώρα 20:00 – 21:00, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Διδώ Σωτηρίου» Εκδόσεις Καπόν: «Συζήτηση γύρω από τον Ρατσισμό και τη Διαφορετικότητα» με τη συμμετοχή ακαδημαϊκών και δημοσιογράφων, δεδομένου ότι πολλά βιβλία που έχουν κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις μας πραγματεύονται αυτό το θέμα, όπως «Η διάσωση» των Καρίνα Λάμψα και Ιακώβ Σιμπή που έχει βραβευτεί από την Ακαδημία Αθηνών, «Νομίζω την έλεγαν Έστερ» της Κάτιας Πετρόφσκαγια (μετάφραση Καρίνα Λάμψα, Παυλίνα Δηράνη – βραβείο μετάφρασης Γερμανόφωνης Λογο τεχνίας), «Τσίλι» του Άαρων Άππελφελντ (μετάφραση Καρίνα Λάμψα), «Ηλίας Πετρόπουλος. Για τους Εβραί ους της Σαλονίκης» (επιμέλεια Αχιλλέας Φωτάκης), «Απομνημονεύματα» των Μπεάτε και Σερζ Κλάρ σφελντ (μετάφραση Καρίνα Λάμψα), «Οι δολοφόνοι της μνήμης» του Πιερ Βιντάλ-Νάκε (μετάφραση Καρίνα Λάμψα), «Ο τραγουδιστής του Άουσβιτς. Εστρόγκο Ναχάμα» της Κατερίνας Οικονομάκου.

Ώρα 20:00 – 22:00, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Ιάκωβος Καμπανέλλης»
Διοργάνωση Σ.ΕΚ.Β.

«Ιδιαιτερότητες και ρατσισμός από απόψεως ορθόδοξης θεολογίας». Ομιλητής: πάτερ Χρήστος Μήτσιος.

Ώρα 20:30 – 22:00, Περίπτερο των εκδόσεων Πνοή: Η Κέλλυ Νικολαΐδου θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου της «Το χρώμα της ελπίδας».

Ώρα 21:00 – 22:00, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Ηλίας Βενέζης» Εκδόσεις Διόν: Παρουσίαση του βιβλίου: «Σκιώδεις Παρεισφρή σεις» του συγγραφέα Νάσσου Κομιανού, πιστοποι ημένου υπνοθεραπευτή, μέλος της National Guild of Hypnotists, του International Board for Regression Therapy και της Παγκόσμιας Ένωσης Αναδρομέων Θεραπευτών (EARTh). Ομιλητές: Νάσσος Κομιανός (Συγγραφέας, υπνοθεραπευτής), Σταύρος Παπαμαρινόπουλος (τ. Καθηγητής, Πανεπιστημίου Πατρών).

Ώρα 21:00 – 22:00, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Κοσμάς Πολίτης» Εκδόσεις 24 Γράμματα: Ο συγγραφέας Χρήστος Γιαπιτζάκης θα μιλήσει για το βιβλίο «Επίκουρος, Επιστημονικός ανθρωπισμός και ευδαιμονία». Θα γίνουν αναφορές στα βιβλία του «Ένας ευτυχισμένος Έλληνας (η ζωή και το έργο του Επίκουρου)» και για τους μικρούς μας φίλους «Επίκουρος (ο σοφός της ευτυχισμένης ζωής)».

Photo by Gülfer ERGİN

Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2022

Ώρα 18:00 – 19:00, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Ιάκωβος Καμπανέλλης»
Διοργάνωση Σ.ΕΚ.Β.

«Της μνήμης τα κεράσματα», παραμύθια της προφορικής παράδοσης από την Ελλάδα και τον κόσμο. Συντελεστές: Νάγια Οικονομοπούλου (αφηγήτρια), Γε ωργία Χαϊκάλη (αφηγήτρια), Ταξιάρχης Μπεληγιάννης (αφηγητής). Με συμμετοχή μουσικού.

Ώρα 19:00 – 20:00, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Κοσμάς Πολίτης» Εκδόσεις Κίτρινο Πατίνι: Εργαστήριο – Παρουσίαση βιβλίου «Μαμά, φτιάξε μου μια μάγισσα» της Λιάνας Δενεζάκη με συμμετοχή της εικαστικού Κικής Περιβολάρη.

Ώρα 19:00 – 20:00, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Ηλίας Βενέζης» Εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή: Παρουσίαση του βιβλίου «ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ: Από Ποιον και για Ποιον. Οι θέσεις του ΚΚΕ στον αντίποδα της στρατηγικής του Κεφαλαίου» του Τμήματος Περι βάλλοντος της ΚΕ του ΚΚΕ. Ομιλητής: Αντώνης Ραλλάτος (Υπεύθυνος του Τμήματος Περιβάλλοντος της ΚΕ του ΚΚΕ και μέλος της ΚΕΟΕ του ΚΚΕ, Δασολόγος).

Ώρα 19:30 – 21:00, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Ιάκωβος Καμπανέλλης»
Διοργάνωση Σ.ΕΚ.Β.

«Χαμένες πατρίδες, τραγικά λάθη ή (και) γεωπολιτι κές μεθοδεύσεις. Ομιλητές: Χρήστου Γιώργος (Πρό εδρος του ΕΜΠΡΟΣ), Χωραφάς Ευάγγελος (Εκδότης), Κυπριώτης Δημήτριος (Αντιστράτηγος ε.α.), Γρίβας Κώστας (Καθηγητής Στρατηγικής Σχολής Ευελπίδων), Χρήστου Παύλος (Γενικός Γραμματέας του Ελληνορω σικού Συνδέσμου).

Ώρα 19:00 – 20:00, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Διδώ Σωτηρίου» Εκδόσεις Loggia: Παρουσίαση του βιβλίου «Κύματα» του Έντουαρντ φον. Συντελεστές: Αναστασία Χατζηγιαννίδη (Μετα φράστρια του βιβλίου), Νίκος Κουφάκης (Εκδότης).

Ώρα 19:00 – 20:30, Περίπτερο των εκδόσεων Πνοή: Η Αριέττα Μουργινάκη θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου της «Ο κύκλος του τίποτα».

Ώρα 19:00 – 21:00, Περίπτερο των εκδόσεων Παπαδόπουλος: Η Φραντζέσκα Αλεξοπούλου – Πετράκη θα υπογράψει αντίτυπα των βιβλίων της.

Ώρα 20:00 – 21:00, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Διδώ Σωτηρίου» Εκδόσεις Λιβάνη: Παρουσίαση του βιβλίου «Η νέα στρατιωτική Επανά σταση» του Κωνσταντίνου Γρίβα. Στη συνέχεια ο συγ γραφέας θα υπογράψει το βιβλίο του.

Ώρα 20:00, Περίπτερο των εκδόσεων Ψυχογιός: Η Σοφία Βόικου θα υπογράψει αντίτυπα των βιβλίων της.

Ώρα 20:00 – 21:00, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Κοσμάς Πολίτης» Εκδόσεις Νίκας: Παρουσίαση του θεατρικού έργου «Σμύρνη οδός Μνήμης» της Ευανθίας Στιβανάκη.

Ώρα 20:00 – 22:00, Περίπτερο των εκδόσεων Κάκτος: Η Ελένη Κιουσέ θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου της «Η τσαούσα».

Ώρα 20:00 – 21:00, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Ηλίας Βενέζης» Εκδόσεις Ασίνη: Παρουσίαση του βιβλίου του Νίκου Κανελλόπουλου «Πέραν του Σαγγαρίου: η κορύφωση της Μικρασια τικής Εκστρατείας. Ομιλητές: καθηγητές Σπυρίδων Πλουμίδης, Σωτήρης Ριζάς και Α. Καστάνης.

Ώρα 20:30 – 22:00, Περίπτερο των εκδόσεων Πνοή: Η Εύη Δουργούτη θα υπογράψει αντίτυπα των μυθι στορημάτων της «Μια στιγμή ακόμη», «Ο χορός της φωτιάς» και το παιδικό «Μη θυμώνεις βρε θυμούλη».

Ώρα 21:00 – 22:00, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Διδώ Σωτηρίου» Εκδόσεις Πνοή: Παρουσίαση του βιβλίου «Οι κληρονόμοι της θυ σίας» του Αλέξανδρου Δαμουλιάνου. Θα μιλήσει η Κέλλυ Κρητικού (βιβλιοκριτικός – διαχειρίστρια του comfortzone). Παρουσίασητου βιβλίου «Λύσσα» του Ανδρέα Μαθιού. Θα μιλήσει η Εύα Νάτση (blogger – διαχειρίστρια ομάδας ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΠΑΡΕΑΣ). Στον συντονισμό θα είναι η Κάκια Ξύδη (εκδότρια – συγγραφέας).

Ώρα 21:00 – 22:00, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Ηλίας Βενέζης» Εκδόσεις Redmarks: Παρουσίαση του βιβλίου «Εκπτώσεις συντέλειες πάρτι. Ποιήματα 2013-2022», της «Παγκόσμιας Τζένης» (συλλογικό). Συντελεστές εκδήλωσης: Θοδωρής Χιώτης (ποιητής), Παυλίνα Μάρβιν (συγγραφέας), Άντζελα Δημητρακάκη (συγγραφέας και θεωρητικός).

Ώρα 21:30 – 22:30, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Κοσμάς Πολίτης» Εκδόσεις Όταν: Παρουσίαση του βιβλίου «Ο Πελοποννησιακός Πό λεμος ως υπόδειγμα Σύγκρουσης» του Παύλου Χρήστου. Ομιλητές: Χωραφάς Ευάγγελος (Εκδότης), Κυπριώτης Δημήτριος (Αντιστράτηγος ε.α.), Γρίβας Κώστας (Καθηγητής Στρατηγικής Σχολής Ευελπίδων), Βρεττός Βασίλειος (Δρ Αντιπτέραρχος ε.α.), Νίκος Καραχάλιος (Σύμβουλος Στρατηγικής). Συντονίστρια εκδήλωσης: Αυγουστίνα Κοκκίνου (Αρχαιολόγος, Δημοσιογράφος).

Ώρα 21:00 – 21:30, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Ιάκωβος Καμπανέλλης»
Διοργάνωση Σ.ΕΚ.Β.

Το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου των Μικρασιατών Αιγάλεω «Νέες Κυδωνίες» θα παρουσιάσει παραδοσιακούς χορούς του Ελληνισμού και της Μικράς Ασίας.

Ώρα 21:30, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Ιάκωβος Καμπανέλλης»
Διοργάνωση Σ.ΕΚ.Β.

«Μνήμες Μικρασίας (1922 – 2022) – Εκατό (100) χρόνια μετά τις γενοκτονίες των Χριστιανών (Ελλήνων – Αρμενίων – Ασσύριων) της καθ’ ημάς Ανατολής». Για την Ελλάδα, η Μικρασιατική καταστροφή αποτέλε σε μια ρήξη με μια ιστορία τριών ή τεσσάρων χιλιάδων χρόνων. Η σχετικά μακρά περίοδος μετάβασης από την πολυεθνική, πολυθρησκευτική Οθωμανική Αυτοκρατορία στο τουρκικό εθνοκράτος (1908-1923) χαρακτηρίζεται από σειρά δραματικών γεγονότων και διαδικασιών, των οποίων βασικός και τελικός στόχος υπήρξε η δημιουργία ενός αμιγώς εθνικά «τουρκι κού» και θρησκευτικά «μουσουλμανικού» κρατικού μορφώματος, χωρίς τις εθνικές, εθνοτικές, φυλετικές και θρησκευτικές μειονότητες της οθωμανικής εποχής και πραγματικότητας. Η σημαντικώτερη των μεταβατικών διαδικασιών αυτών υπήρξε η σκόπιμη και προσχεδιασμένη αφομοίωση, κατόπιν δε εξόντωση των αυτοχθόνων χριστιανικών λαών, γνωστή σαν γενοκτονία. Αν όμως η Μικρασιατική καταστροφή αποτέλεσε μία γενοκτονία ενός ιστορικού λαού όπως ο ελληνικός, με τρείς (3) χιλιάδες χρόνια παρουσίας στην Μικρά Ασία, αυτή η γενοκτονία συνεχίζεται στο σύγχρονο ελλαδικό κράτος με την γενοκτονία της μνή μης μας. Οχι μόνο με την υποβάθμιση κάθε αναφοράς στην Καταστροφή και πιο δραματική σημασία της για τον Ελληνισμό, αλλά και την συστηματική αποσιώπιση και διαστρέβλωση. Η συμπλήρωση εκατό (100) ετών από τη Μικρασιατική Καταστροφή και την πυρπόληση της Σμύρνης από τακτικούς Τούρκους στρατιώτες και ατάκτους/παρακρατικούς Τσέτες μάς δίνει την κατάλ ληλη αφορμή για να θυμηθούμε τα δύσκολα χρόνια της Γενοκτονίας, κατά την οποία οι Οθωμανοί Σουλτάνοι, οι Νεότουρκοι και οι Κεμαλικοί, βάσει σχεδίου, εξόντωσαν το Χριστιανικό στοιχείο : Έλληνες, Αρμενίους & Ασσυρίους.

Εκατό (100) χρόνια μετά εμείς οι απόγονοι των θυμά των της γενοκτονίας από το ένοχο τουρκικό κρατικό μόρφωμα διεκδικούμε την αναγνώριση της γενοκτονίας από την τουρκία και την διεθνή κοινότητα για να μην επαναληφθούν από αυτήν.

«Γενοκτονία Ελλήνων»: Γιάννης Κιουλέκας (ιστορικός ερευνητής)
«Γενοκτονία Αρμενίων»: Quin Minasian (εκπαιδευτι κός – μέλος Συντακτικής Επιτροπής περιοδικού «Αρμένικα»).

Photo by Olga Tutunaru

Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2022

Ώρα 18:00 – 20:00, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Ιάκωβος Καμπανέλλης»
Διοργάνωση Σ.ΕΚ.Β.

«Ιάκωβος Καμπανέλλης: ο πρωτοπόρος του σύγχρονοι θεάτρου»

Ομιλητής: Γιώργος Πεφάνης (Καθηγη τής Τμήματος Θεατρικών Σπουδών ΕΚΠΑ). «Προσεγγίσεις στο κινηματογραφικό έργο του Ιάκω βου Καμπανέλλη». Ομιλήτρια: Ιωάννα Αθανασάτου (Ιστορικός Κινηματογράφου, διδάσκουσα στο Ελληνι κό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και στο Τμήμα Επικοινωνίας Πανεπιστημίου Αθηνών).

«Η μορφή του ξένου στη δραματουργία του Ιάκωβου Καμπανέλλη»

Ομιλήτρια: Μαριαλένη Σολδάτου (Θεατρολόγος, υποψήφια διδάκτωρ Τμήματος Θεατρικών Σπουδών ΕΚΠΑ).

Ώρα 19:00 – 20:00, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Ηλίας Βενέζης» Εκδόσεις Ταξιδευτής: Παρουσίαση του βιβλίου «Πράσινοι/ες Άνθρωποι και Θεοί/ές, Πράσινες γιορτές, έθιμα και τελετουργίες. Από την παλαιοευρωπαϊκή στην ελληνική λαϊκή παράδοση». Συγγραφείς: Μαρία Γκασούκα – Αλέξαν δρος Γ. Καπανιάρης.

Ώρα 19:00 – 20:00, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Κοσμάς Πολίτης» Εκδόσεις Μεταίχμιο: Παρουσίαση του βιβλίου του ιστορικού Θάνου Μ. Βερέμη «22 ερωτήσεις και απαντήσεις για το ‘22».

Ώρα 19:00 – 20:00, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Διδώ Σωτηρίου» Εκδόσεις Petite Maison: Παρουσίαση του βιβλίου «Επιστολές ενός κατοίκου της Γενεύης στους συγχρόνους του» του Henri Saint Simon, σε μετάφραση και εισαγωγή του Δημήτρη Φούφουλα. Ομιλητές: Δημήτρης Φούφουλας, Βίκυ Ιακώβου (Επίκουρη Kαθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Αιγαίου), Γιώργος Φαράκλας (Καθηγητής, Πάντειο Πανεπι στήμιο).

Ώρα 19:00 – 21:00, Περίπτερο των εκδόσεων Anubis: Ο Γιάννης Χατζηγεωργίου θα υπογράψει το βιβλίο «Ζιάκ, η Έκλειψη».

Ώρα 19:00 – 21:00, Περίπτερο των εκδόσεων Παπαδόπουλος: Η Μανίνα Ζουμπουλάκη θα υπογράψει αντίτυπα των βιβλίων του.

Ώρα 19:00 – 21:30, Περίπτερο των εκδόσεων Χαρλένικ (Bell): Η Έλενα Αντωνίου θα υπογράψει αντίτυπα των βιβλίων της.

Ώρα 19:00 – 21:00, Περίπτερο των εκδόσεων Πνοή: Ο Κωστής Αγγελάκης θα υπογράψει αντίτυπα των βιβλίων του «Αναρρούσα» και «Εύπλοια», που μόλις κυκλοφόρησε.

Ώρα 19:00, Περίπτερο των εκδόσεων Όταν: Ο Γιώργος Γιαννούτσος θα υπογράψει αντίτυπα των βιβλίων του «Προσωρινό» και «Στου Νάγκ ή το Αυγό του νερού».

Ώρα 20:00, Περίπτερο των εκδόσεων Ψυχογιός: Ο Μένιος Σακελλαρόπουλος θα υπογράψει αντίτυπα των βιβλίων του.

Ώρα 20:00, Περίπτερο των εκδόσεων Λιβάνη: Η Ελένη Καπλάνη θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου της «Μαύρο Ρόδο».

Ώρα 20:00, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Κοσμάς Πολίτης» Εκδόσεις Ιβίσκος: Συνάντηση με τον συγγραφέα του βιβλίου Οι Τρείς Αποτυχίες, Νίκο Γιαννακόπουλο. Θα ακολουθήσει Μουσικό Event με full band live.

- Διαφήμιση -

Ώρα 20:00 – 21:00, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Ηλίας Βενέζης» Εναλλακτικές Εκδόσεις: Παρουσίαση του βιβλίου «Παλαιά Φώκαια Μικράς Ασίας» του Νικόλαου Χόρμπου. Εναλλακτικές Εκδόσεις (σειρά: ιστορική μνήμη). Ομιλητής: Γιάννης Κιουλέκας (επιμελητής, ιστορικός ερευνητής).

Ώρα 20:00 – 21:00, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Διδώ Σωτηρίου» Εκδόσεις Οξύ: «Κουκάκι καλεί Κυψέλη!». Ο Στέφανος Τσιτσόπουλος και ο Χρήστος Χωμενίδης μιλούν για τα τελευταία τους μυθιστορήματα που διαδραματίζονται στην ίδια συνοικία.

Ώρα 20:00 – 22:00, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Ιάκωβος Καμπανέλλης»
Διοργάνωση Σ.ΕΚ.Β. – Εργαστήρι Ελληνικής Μουσι κής Δήμου Αθηναίων – ΟΠΑΝΔΑ

Συναυλία του Εργαστηρίου Ελληνικής Μουσικής Δήμου Αθηναίων – ΟΠΑΝΔΑ.

Ώρα 20:00 – 22:00, Περίπτερο των εκδόσεων Οσελότος: Ο συγγραφέας Χρήστος Ντουντουλάκης θα υπογράφει τα βιβλία του «Τα Φυσικά Φαινόμενα Ι, ΙΙ, ΙΙΙ» στην ειδικά διαμορφωμένη γωνιά των συγγραφέων, στο περίπτερο των εκδόσεων Οσελότος.

Ώρα 20:00 – 22:00, Περίπτερο των εκδόσεων Πνοή: Ο Κωνσταντίνος Κυριάκος θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου του «Οδοντόβουρτσα».

Περίπτερο των εκδόσεων Γράφημα: Υπογραφές βιβλίων: Σειρά εκδόσεων Φ.Ο.Θ. (πρώην Υπερρεαλιστική Ομάδα Θεσ/κης)

α) Ανθολόγιο ΙΙ – Φωτοσκιάσεις, β) Κλίβανος – τόμος ΙΙ, γ) Δανδής κ’ Ονειροπόλος (λογοτεχνία) δ) Μανιφέστο, δύο σχολές του ρεαλισμού, ε) κάποτε στην Ελλάδα – συλλογικός τόμος ιστορικού διηγήμα τος 1900-1930 (λογοτεχνία)

Συγγραφέας: Φιλολογικός Όμιλος Θεσσαλονίκης (Συλλογικές μελέτες κ’ λογοτεχνικές εκδόσεις)

Ώρα 20:00 – 22:00, Περίπτερο των εκδόσεων Καπόν: Ο Καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας ΕΚΠΑ Δημήτρης Πλάντζος θα υπογράψει στο περίπτερο των εκδόσεων Καπόν τα βιβλία του «Η τέχνη της ζωγραφικής στον αρχαιοελληνικό κόσμο», «Ελληνική Τέχνη και Αρχαιολογία 1200-30 π.Χ.» καθώς και τη νέα μας έκδοση «Το Χρονικό της Λήμνου. Μύθος – Ιστορία – Κληρονομιά».

Ώρα 20:00 – 22:00, Περίπτερο των εκδόσεων Κάκτος: Η Χαρά Ανδρεΐδου θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου της «Ένα χνάρι στο χώμα».

Ώρα 21:00, Περίπτερο των εκδόσεων Όταν: Ο Δημήτρης Μακρής θα υπογράψει το βιβλίο του «Ήχος, Κάμερα, Κλακέτα… Η ζωή μου χωρίς μοντάζ».

Ώρα 21:00 – 22:00, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Διδώ Σωτηρίου» Εκδόσεις Παπαδόπουλος: Παρουσίαση του βιβλίου «Το μέλλον ιστορίας» του κ. Κωνσταντίνου Φίλη.

Ώρα 21:00 – 22:00, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Ηλίας Βενέζης» Εκδόσεις Σταμούλη και Θύρα: Παρουσίαση του βιβλίου «Αναζητώντας τον Μάρκο Μπότσαρη» του Μιχάλη Λεβέντη.

Ομιλητές: Γρηγόρης Κοσσυβάκης (Δικηγόρος, Ιστορικός συγγραφέας), Μι χάλης Λεβέντης (Συγγραφέας, Φιλόλογος), Δήμητρα Σταύρου (Ιστορικός, Συγγραφέας).

Ώρα 22:00, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Ιάκωβος Καμπανέλλης»
Διοργάνωση Σ.ΕΚ.Β.

Τραγούδια των Ελλήνων της Πόλης και της Προπο ντίδας. Παραδοσιακές μελωδίες όπως το «Έχε γεια πάντα γεια, Κυρ’ Κωστάκη έλα κοντά, κ.α.», καθώς και συνθέσεις Κωνσταντινουπολιτών συνθετών του Ρεμπέτικου Α. Νταλγκά, Κ. Σκαρβέλη, Κ. Καρίπη, Γ. Ασίκη κ.α.

Photo by Tim Wildsmith

Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2022

Ώρα 18:00 – 20:00, Περίπτερο των εκδόσεων Οσελότος: Η συγγραφέας Αδαμαντία Ψαλλιδάκου θα υπογράφει το βιβλίο της «Το Κάτι» στην ειδικά διαμορφωμένη γωνιά των συγγραφέων, στο περίπτερο των εκδόσε ων Οσελότος.

Ώρα 18:30 – 20:30, Περίπτερο των εκδόσεων Πνοή: Η Ντένια Πάτρα θα υπογράψει αντίτυπα του παιδικού της βιβλίου «Αέρινη παρέα».

Ώρα 19:00, Περίπτερο των εκδόσεων Ψυχογιός: Η Σοφία Αλεξίου θα υπογράψει αντίτυπα των βιβλίων της.

Ώρα 19:00 – 20:00, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Ηλίας Βενέζης» Εκδόσεις Belle Epoque: Παρουσίαση του βιβλίου «Λεωφόρος – Η ιστορία του γηπέδου της Λεωφόρου Αλεξάνδρας», του Ανδρέα Οικονόμου.

Ώρα 19:00 – 21:00, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Ιάκωβος Καμπανέλλης»
Διοργάνωση Σ.ΕΚ.Β.

«Γεύσεις Σμύρνης και Πόντου»

Η παράδοση και ο πολιτισμός μας είναι η βάση μας και έχει ρίζες βαθιές όπως η Μικρασιατική Καταστροφή που έχει αφήσει στοιχεία στην Ελλάδα του σήμερα. Τούτα είναι η ταυ τότητά μας και πρέπει να αναδεικνύονται και να μετα φέρονται από γενιά σε γενιά. Η Σοφία Ουργαντζίδου και η Μαρία Εκμετσίογλου θα μας παρουσιάσουν την γαστρονομία του Πόντου και τη διατροφή της μακρο ζωΐας του Ποντιακού ελληνισμού.

Ώρα 19:00 – 20:00, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Διδώ Σωτηρίου» Εκδόσεις Κέδρος: Παρουσίαση του βιβλίου «Μισή καρδιά» του Δημήτρη Σωτάκη. Ο Δημήτρης Σωτάκης συνομιλεί με τον συγγραφέα Θανάση Χειμωνά.

Ώρα 19:00 – 20:00, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Κοσμάς Πολίτης» Εκδόσεις Αρμός: Παρουσίαση του βιβλίου «Διαλειμματική νηστεία και αποφυγή νόσων» των Δημήτρη Κουρέτα, Νίκου Γκουτζουρέλα & Φώτη Τέκου.

Ώρα 19:00 – 21:00, Περίπτερο των εκδόσεων Anubis: Ο Αντώνης Τουμανίδης θα υπογράψει το βιβλίο «Εφιάλτες & Παραμύθια».

Ώρα 19:00 – 21:30, Περίπτερο των εκδόσεων Χαρλένικ (Bell): Ο Γιώργος Δάμτσιος και ο Μάριος Δημητριάδης θα υπογράψουν αντίτυπα των βιβλίων τους.

Ώρα 19:00, Περίπτερο των εκδόσεων Όταν: Ο Γιάννης Παντζόπουλος θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου του «Ερμού & Ευαγγελιστρίας γωνία».

Ώρα 19:30 – 21:00, Περίπτερο των εκδόσεων Πνοή: Η Μαρία Κυριαζή θα υπογράψει αντίτυπα των βιβλίων της «Καρδιά δυο νούμερα μικρότερη» και «Συλλέκτης τρένων», που μόλις κυκλοφόρησε.

Ώρα 20:00, Περίπτερο των εκδόσεων Ψυχογιός: Η Λένα Μαντάθα υπογράψει αντίτυπα των βιβλίων της.

Ώρα 20:00, Περίπτερο των εκδόσεων Λιβάνη: Η Ευαγγελία Ευσταθίου θα υπογράψει αντίτυπα όλων των βιβλίων της.

Ώρα 20:00 – 21:00, Περίπτερο των εκδόσεων Nakas Group; Η μασκότ από την σειρά Μικροί Κύριοι – Μικρές Κυρίες θα υποδέχεται τον κόσμο.

Ώρα 20:00 – 21:00, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Κοσμάς Πολίτης» Εκδόσεις Βακχικόν: Παρουσίαση των βιβλίων του Tullio Forgiarini «Αμόκ» και «Η μπαλάντα της Λουσιέν Ζουρντάν». Υποστηρικτής: Kulturlx.

Ώρα 20:00 – 21:00, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Διδώ Σωτηρίου» Εκδόσεις Καστανιώτη: Παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Κανελλόπου λου «Στα χρόνια του Κόκκινου Κόμη».

Ώρα 20:00 – 22:00, Περίπτερο των εκδόσεων Διόπτρα: Η Βάνα Μαυρίδου θα υπογράψει αντίτυπα των βιβλίων της. Και ο Βαγγέλης Γιαννίσης θα υπογράψει αντίτυπα των βιβλίων του.

Ώρα 20:00 – 22:00, Περίπτερο των εκδόσεων Ίκαρος: Η Ευτυχία Γιαννάκη θα υπογράψει αντίτυπα των βιβλίων της. Πρόσφατο βιβλίο της «Οι ναυαγοί του Αυγούστου».

Ώρα 20:00, Περίπτερο των εκδόσεων Πορφύρα – Ακρίτα – Πρώτη Ύλη: Ο Νίκος Ασπρούλης θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλί ου του «Η επιστροφή του νοήματος».

Ώρα 20:00 – 22:00, Περίπτερο των εκδόσεων Οσελότος: Η συγγραφέας Σοφία Παπαηλιάδου θα υπογράφει το βιβλίο της «Τα ροζ κορίτσια με τα μαύρα ρούχα» στην ειδικά διαμορφωμένη γωνιά των συγγραφέων, στο περίπτερο των εκδόσεων Οσελότος.

Ώρα 20:00, Περίπτερο των εκδόσεων Μεταίχμιο: Ο Χρήστος Γιαννάκενας θα υπογράψει το αστυνομικό μυθιστόρημα «Αίμα στις στάχτες».

Ώρα 20:00 – 22:00, Περίπτερο των εκδόσεων Κάκτος: Ο Θάνος Αλεξανδρής θα υπογράψει το βιβλίου του «Αυτή η νύχτα μένει».

Ώρα 20:00 – 22:30, Περίπτερο των εκδόσεων Πνοή: Ο Βασίλης Καραναστάσης θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου του «Έγκλημα και Ταλαιπωρία, Η σεξουαλική ζωή μιας κόκκινης κότας και ο Οράτιος, το μούτρο μ’ ένα έγκλημα».

Ώρα 20:30 – 22:30, Περίπτερο των εκδόσεων Πνοή: Η Ειρήνη Μπόμπολη θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου της «Το γεύμα».

Περίπτερο των εκδόσεων Γράφημα: Η Νεκταρία Μαρκάκη θα υπογράψει το μυθιστόρημα «Cuba Libre».

Ώρα 21:00, Περίπτερο των εκδόσεων Όταν: Ο Ρέννος Οιχαλιώτης και Πέτρος Στεφανέας θα υπο γράψουν αντίτυπα του βιβλίου «Το ατσαλένιο νησί».

Ώρα 21:00 – 22:00, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Ηλίας Βενέζης» Εκδόσεις Δωδώνη: Παρουσίαση του βιβλίου «Η προβατίνα. Ήτοι ο λαχνός με το νούμερο 99» του Τάσου Αγγελίδη-Γκέντζου.

Ώρα 21:00 – 22:00, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Διδώ Σωτηρίου» Εκδόσεις Καρδαμίτσα: Παρουσίαση του βιβλίου «Ποιος είμαι; Ταυτότητα και πόλις στον Οιδίποδα Τύραννο» της Καρακάντζα Ευφημίας.

Ομιλητές: Ευφημία Καρακάντζα (Συγγραφέας, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο Πατρών), Βασίλης Βερτου δάκης (Αναπληρωτής Καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας, ΕΚΠΑ), Kαίτη Διαμαντάκου (Καθηγήτρια Τμήματος Θεατρικών Σπουδών, ΕΚΠΑ), Γιώργος Σα μπατακάκης (Αναπληρωτής Καθηγητής Θεατρολογίας, Παράσταση και Δράμα, Πανεπιστήμιο Πατρών). Επιπλέον θα διαβάσει αποσπάσματα από τον Οιδίποδα Τύραννο του Σοφοκλή ο ΈνκεΦεζολλάρι, Σκηνοθέτης – Ηθοποιός.

Ώρα 21:00 – 22:00, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Κοσμάς Πολίτης» Εκδόσεις Υδροπλάνο: Παρουσίαση του βιβλίου «Το πιάτο» της Κωνσταντίνας Τασσοπούλου.

Ώρα 21:00, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Ιάκωβος Καμπανέλλης»
Διοργάνωση Σ.ΕΚ.Β. – Αθηναϊκό Καλλιτεχνικό Δίκτυο Marios Strofalis Quartet και Ειρήνη Τουμπάκη με μουσικές και τραγούδια της αγάπης. H Ροδίτισσα ερμηνεύτρια Ειρήνη Τουμπάκη αφηγείται ένα μουσικό ταξίδι με τραγούδια αγάπης από τη νέα της δουλειά με τίτλο “Μυστικός κήπος” σε συνθέσεις Μ. Στρόφαλη. Το σχήμα μουσικής δωματίου του συνθέτη κινηματο γράφου με το έντονο μεσογειακό στίγμα αποδίδει τις πρωτότυπες συνθέσεις του M. Στρόφαλη, από τις συλ λογές European Taxim I & II. Μία συναυλία εμπνευ σμένη από το κοσμοπολίτικο άρωμα της Σμύρνης και της Πόλης. Τραγούδι: Eιρήνη Τουμπάκη. Ακορντεόν: Βαγγέλης Βεργωτής. Βιολοντσέλο: Φαίη Νικολοπού λου. Βιολί: Διονύσης Βερβιτσιώτης. Πιάνο, ενορχή στρωση: Μάριος Στρόφαλης.

Photo by Christin Hume

Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2022

Ώρα 11:00, Περίπτερο των εκδόσεων Ψυχογιός: Η Κλαίρη Θεοδώρου θα υπογράψει αντίτυπα των βιβλίων της.

Ώρα 11:00 – 13:30, Περίπτερο των εκδόσεων Κάκτος: Η Μαίρη Βαρσάμη θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου της «Πανδαισία στον πλανήτη».

Ώρα 11:00 – 13:00, Περίπτερο των εκδόσεων Πνοή: Η Ντένια Πάτρα θα υπογράψει το παιδικό της βιβλίο «Η Αέρινη Παρέα».

Ώρα 11:00 – 13:00, Περίπτερο των εκδόσεων Σταμούλης και Θύρα: Ο Στέφανος Γανωτής θα υπογράψει αντίτυπα των βι βλίων του.

Ώρα 11:00 – 13:00, Περίπτερο των εκδόσεων Οσελότος: Η συγγραφέας Ευγενία Παπαδάκη θα υπογράφει τα βιβλία της σειράς «Ο Ρουντάκος με τα μακριά αυτιά 1, 2, 3 και 4» στην ειδικά διαμορφωμένη γωνιά των συγγραφέων, στο περίπτερο των εκδόσεων Οσελότος.

Ώρα 11:00 – 13:00, Περίπτερο των εκδόσεων Πνοή: Η Τάνια Χρυσού θα υπογράψει το παιδικό της βιβλίο «Η μαντάμ Βουάλ Βισκόζ και το τρίγωνο των Βελούδων».

Ώρα 11:30 – 12:45, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Ιάκωβος Καμπανέλλης»
Διοργάνωση Σ.ΕΚ.Β. – Θέατρο «Αερόπλοιο»

Παράσταση του θεάτρου «Αερόπλοιο» με τίτλο «Της φωτιάς και του αέρα». Η παράσταση βασίζεται σε ένα παραδοσιακό Ελληνικό παραμύθι με πλούσια περιπέ τεια και νοήματα που μιλά για τη δύναμη της γνώσης, την αξία της φιλαναγνωσίας, τη χαρά της μάθησης. Εμπεριέχει πρωτότυπη τεχνική χρήσης κούκλας που εκτυλίσσεται παράλληλα με το παίξιμο των ηθοποιών. Κείμενο/Σκηνοθεσία: Νίκος Καμτσής. Σκηνικό/ κοστούμια: Μίκα Πανάγου. Μουσική/τραγούδια: Χρ. Ξενάκης. Παίζουν και τραγουδούν: Κλειώ Αβραμίδου, Χαρά Λιόλιου.

Ώρα 12:00 – 14:00, Περίπτερο των εκδόσεων Ίκαρος: Ο Θανάσης Πέτρου θα υπογράψει αντίτυπα των βιβλίων του. Πρόσφατο βιβλίο «graphic novel «1923: Εχθρική πατρίδα».

Ώρα 12:00, Περίπτερο των εκδόσεων Πορφύρα- Ακρίτα – Πρώτη Ύλη: Η Χρυσή Καριώτογλου θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου της «Μετά τη διαφωνία, τι;».

Ώρα 12:00, Περίπτερο των εκδόσεων Όταν: Ο Χρήστος Ναούμ θα υπογράψει το βιβλίο του «Stronger with you».

Ώρα 13:00, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Ιάκωβος Καμπανέλλης»
Διοργάνωση Σ.ΕΚ.Β.

Η διαπολιτισμική δύναμη των μύθων και των παρα μυθιών. Ομιλήτρια: Φίλια Δενδρινού (συγγραφέας παιδικών βιβλίων, θεατρολόγος, ηθοποιός).

Ώρα 18:00, Περίπτερο των εκδόσεων Ψυχογιός: Η Βικτώρια Χίσλοπ θα υπογράψει αντίτυπα των βιβλίων της.

Ώρα 18:00 – 20:00, Περίπτερο των εκδόσεων Σταμούλης και Θύρα: Ο Ευάγγελος Ζουμπανέας θα υπογράψει αντίτυπα των βιβλίων του.

Ώρα 18:30 – 20:30, Περίπτερο των εκδόσεων Πνοή: Η Μαρία Πρινάρη-Καρκαβατσάκη θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου της «Αντέτι».

Ώρα 19:00, Περίπτερο των εκδόσεων Ψυχογιός: Η Βέρα Πρατικάκη θα υπογράψει αντίτυπα των βιβλίων της.

Ώρα 19:00 – 21:00, Περίπτερο των εκδόσεων Anubis: Ο Χρόνης Μουστάκας θα υπογράψει το βιβλίο «Οι Ιππότες του Ουρανού».

Ώρα 19:00 – 21:00, Περίπτερο των εκδόσεων Ιβίσκος: Η Έφη Αργυροπούλου θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου της «Θέλω να κοιμόμαστε για Πάντα αγκαλιά».

Ώρα 19:00 – 19:30, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Ηλίας Βενέζης»
Διοργάνωση Σ.ΕΚ.Β.

Διαπολιτισμικότητα στο Σχολείο. Η τέχνη της συνύπαρξης. Ομιλήτρια: Ιωάννα Μενδρινού (Υπεύθυνη Αγωγής Υγείας Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Δ΄ Αθήνας).

Ώρα 19:30 – 20:00, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Ηλίας Βενέζης»
Διοργάνωση Σ.ΕΚ.Β.

Η δύναμη της διαπολιτισμικότητας στους μύθους και τα παραμύθια. Ομιλήτρια: Φίλια Δενδρινού (Συγγραφέας παιδικών βιβλίων, θεατρολόγος, ηθοποιός).

Ώρα 19:00 – 20:00, Περίπτερο των εκδόσεων Πνοή: Η Μαίρη Κολοβού θα υπογράψει το βιβλίο της «Η χαμένη κόρη The missing daughter».

Ώρα 19:00 – 20:00, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Κοσμάς Πολίτης» Εκδόσεις Ειρήνη – Μεσογειακή Συνεργασία: Παρουσίαση του βιβλίου «Τραγούδια της Μηχανής» του συγγραφέα Νικόλα Βαπτσάροβ.

Ώρα 19:00 – 19:30, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Ιάκωβος Καμπανέλλης»
Διοργάνωση Σ.ΕΚ.Β – Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος – Εθνικό Ιστορικό Μουσείο

Ομιλία: «Η Μικρασιατική Εκστρατεία μέσα από το Φω τογραφικό Αρχείο του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου». Ομιλήτρια: Ανδρονίκη Μαρκασιώτη (Επιμελήτρια Φωτογραφικού Αρχείου Εθνικού Ιστορικού Μουσείου).

Ώρα 19:00 – 20:00, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Διδώ Σωτηρίου» Εκδόσεις Λιβάνη: Παρουσίαση του βιβλίου «Σε μια ατέρμονη ροή» της Μαρίας Κουγιουμτζόγλου. Στη συνέχεια η συγγραφέας θα υπογράψει το βιβλίο της.

Ώρα 20:00 – 22:00, Περίπτερο των εκδόσεων Διόπτρα: Ο Βαγγέλης Γιαννίσης θα υπογράψει αντίτυπα των βιβλίων του.

Ώρα 20:00 – 21:00, Περίπτερο των εκδόσεων Nakas Group: Η μασκότ από την σειρά Μικροί Κύριοι – Μικρές Κυρίες θα υποδέχεται τον κόσμο.

Ώρα 20:00 – 21:00, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Ηλίας Βενέζης» Εκδόσεις Βακχικόν: «Στρογγυλό Τραπέζι Περί Πεζογραφίας». Συντονίστρια: Αγγελική Δημοπούλου (δημοσιογράφος).

Ώρα 20:00, Περίπτερο των εκδόσεων Όταν: Η Ιωάννα Μενδρινού θα υπογράψει το βιβλίο της «Bertolt Brecht Η ποιητική της αποστασιοποίησης».

Ώρα 20:00, Περίπτερο των εκδόσεων Μεταίχμιο: Η Μαίρη Μαγουλά θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου της «Όταν πάγωσε ο Βόσπορος».

Ώρα 20:00 – 21:00, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Κοσμάς Πολίτης» Εκδόσεις Αρμός: Παρουσίαση του βιβλίου «Γιατί ψυχανάλυση, κύριε Γιωσαφάτ» των Ματθαίου Γιωσαφάτ & Βίκυς Φλέσσα.

Ώρα 20:00 – 21:00, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Διδώ Σωτηρίου» Εκδόσεις Σταμούλη και Θύρα: Παρουσίαση του βιβλίου «Πόντος δεν ξεχνώ» του Στέφανου Τανιμανίδη.

Ομιλητές: Παναγιώτης Κου ρουμπλής (Βουλευτής), Ηλίας Πετρόπουλος (Καθηγητής Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης). Αφήγηση: Λάζος Τερζάς (Ηθοποιός). Χορευτική εκδήλωση: Ένωση Ποντίων Νέας Σμύρνης «Η Μαύρη Θάλασσα».

Ώρα 20:00 – 22:00, Περίπτερο των εκδόσεων Οσελότος: Η συγγραφέας Ηλιάνα Κλειτσογιάννη θα υπογράφει το βιβλίο της «Πριν χαθεί το όνειρο» στην ειδικάδι αμορφωμένη γωνιά των συγγραφέων, στο περίπτερο των εκδόσεων Οσελότος.

Ώρα 20:15, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Ιάκωβος Καμπανέλλης»
Διοργάνωση Σ.ΕΚ.Β.

Συναυλία Θωμά Μπακαλάκου: Παρουσιάζει τρείς μουσικές του νουβέλες, τρεις χορούς του κορυφαίου συνθέτη Ν.Σκαλκώτα, τιμής ένεκεν στο μεγάλο μου σικό πρόγονο και ένα έργο του αείμνηστου προέδρου της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών, ακαδημαϊκού και σπουδαίου συνθέτη Θόδωρου Αντωνίου, στη μνήμη του. Ερμηνεύουν: το κουαρτέτο: «L’anima» Στέλλα Τσάνη βιολί, Ευγενία Μάλο βιολί, Ηλίας Σδούκος βιόλα, Λευκή Κολοβού τσέλο. Συμμετέχει ο κλαρινετίστας Γιάννης Σαμπροβαλάκης. Τα έργα με τη σειρά που θα ακουστούν.

Θωμάς Μπακαλάκος: Μουσική νουβέλα «Μπήκαν τα γίδια στο μαντρί « από τη συλλογή «Μεταλλάξεις Θεσ σαλικά». Για κουαρτέτο εγχόρδων. Νίκος Σκαλκώτας: 3 παραδοσιακή χοροί για κουαρτέτο εγχόρδων (Ηπει ρωτικό, Αρκαδικό, Κλέφτικος)
Θωμάς Μπακαλάκος: Μουσική νουβέλα «Ιόνιο» από τη συλλογή «Μεταλλάξεις Ιονίων Νήσων». Για βιόλανκαι κλαρινέτο.
Θεόδωρος Αντωνίου: Κουαρτέτο εγχόρδων αρ.4 For no reason and from scratch.
Θωμάς Μπακαλάκος: Μουσική νουβέλα «Γιούργια στα παλιούρια» από τη συλλογή «Μεταλλάξεις Θεσσαλικά». Για κουαρτέτο εγχόρδων.

Ώρα 20:30 – 22:30, Περίπτερο των εκδόσεων Πνοή: Ο Νίκος Σταματιάδης θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου του «Πέρσα», που μόλις κυκλοφόρησε.

Ώρα 21:00 – 22:00, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Κοσμάς Πολίτης» Εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή; Παρουσίαση του βιβλίου «1922. Ιμπεριαλιστική Εκστρατεία και Μικρασιατική Καταστροφή» του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ».

Ομιλητής: Κώστας Σκολαρίκος (Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας, Μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Υπεύθυνος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ).

Ώρα 21:00 – 22:00, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Διδώ Σωτηρίου» Εκδόσεις Άμμων: Παρουσίαση του βιβλίου «Η φαρμακεία των Ερμία, Ηφαιστίωνα, Μεγάλου Αλεξάνδρου και Αριστοτέλη» του Χαράλαμπου Χ. Σπυρίδη.

Τέσσερις άνδρες, μία «τετρακτὺς» διακεκριμένων προσωπικοτήτων· ο ένας είναι ο θλαδίας, ο τρίπρατος, ο Πλατωνικός φιλόσοφος, ο τύραννος του Αταρνέως της Μυσίας, ο μοναδικός σύμμαχος του βασιλιά Φιλίππου Β΄ επί της Ασιανής γης, ο Ερμίας·ο άλλος είναι ο πολέμαρχος και «φιλαλέξανδρος» στρατηγός «χιλί αρχος ἐπὶ τῇ ἵππῳ τῇ ἑταιρικῇ», ο «ἕτερος ἐγώ» του στρατηλάτη Αλεξάνδρου, ο Ηφαιστίων· ο τρίτος είναι αυτός ο ίδιος ο κοσμοκράτορας Αλέξανδρος, ο Βασιλιάς της Μακεδονίας, ο Ηγεμών της Πανελλή νιας Συμμαχίας κατά της Περσικής αυτοκρατορίας, ο Βασιλίας της Ευρώπης ως Ηγεμών των Ελλήνων, ο Φαραώ της Αιγύπτου, ο Βασιλιάς της Ασίας (αναγορεύθηκε στα Άρβηλα) και της Βορειοδυτικής Ινδίας και, τέλος, ο Βασιλιάς της Λιβύης·ο τέταρτος είναι ο Πλατωνικός φιλόσοφος Αριστοτέλης από τα Θρακικά -και όχι Μακεδονικά- Στάγιρα, ο συγγραφέας κατά μεν τους Αλεξανδρινούς 400 συγγραμμάτων, κατά δε τον Διογένη Λαέρτιο 445.270 στίχων, ο δάσκαλος του διαδόχου του Μακεδονικού θρόνου, του Αλεξάν δρου Γ΄, όλοι τους «ἐξεμέτρησαν τὸν βίον» με το φυτικό δηλητήριο «ἀκόνιτον». Κατά τη δηλητηρίαση με ακόνιτον ο εγκέφαλος του θύματος είναι πλήρως ενεργός, που σημαίνει ότι το θύμα έχει πλήρη συναί σθηση της κατάστασης, αλλά το σώμα δεν κινείται και η κατάληξη έρχεται με την παράλυση των αναπνευστικών μυών. Ο πατέρας της Βοτανολογίας Θεόφραστος αναφέρει ότι για να είναι το ακόνιτον αποτελεσματικό, πρέπει να παρασκευαστεί με κάποιο συγκεκριμένο τρόπο και πως δεν μπορεί να το κάνει ο καθένας. Η διάρκεια του χρόνου που χρειάζεται το ακόνιτον για να είναι αποτελεσματικό εξαρτάται από τον χρόνο της συλλογής του· μπορεί να παρασκευαστεί κατά τέτοιον τρόπο, ώστε να αποδειχθεί θανατηφόρο σε κάποια συγκεκριμένη στιγμή· σε λίγες ημέρες, σε λίγους μήνες ή και σε λίγα χρόνια. Τη λεπτομέρεια αυτήν την παραβλέπουν οι Ιστορικοί και θεωρούν ότι το θύμα πεθαίνει μόλις πιει το δηλητήριο ακόνιτον.

Ώρα 21:15, Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Ιάκωβος Καμπανέλλης»
Διοργάνωση Σ.ΕΚ.Β.

Βράβευση των εκδοτών: Γεώργιος Δαρεμάς, Γεώρ γιος Αξιωτέλης, Ευάγγελος Νίκας, Σταύρος Ζαχαρό πουλος, Ιωάννης Κορίδης.

*Η φωτογραφία του θέματος είναι του Freddie Marriage.

- Διαφήμιση -