- Διαφήμιση -
Print Friendly, PDF & Email

Ο Νότης Μαυρουδής ανήκει σε εκείνο το είδος των καλλιτεχνών που θα ξεχωρίζουν για πάντα λόγω της ποιότητας του έργου τους αλλά κυρίως λόγω της στάσης ζωής τους. Η πρόσφατη απώλεια του επέφερε ένα ακόμη πλήγμα στην πολιτιστική ζωή της χώρας τα τελευταία χρόνια, μετά από αυτές των Θάνου Μικρούτσικου και Μίκη Θεοδωράκη. Μας αφήνει μια πλούσια παρακαταθήκη γεμάτη αξέχαστα τραγούδια, μουσικές συνθέσεις και συγκλονιστικές αφηγήσεις.

1. «Γεννήθηκα μέσα στις φυλακές Αβέρωφ»…

Ο σπουδαίος συνθέτης έζησε τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής του μέσα στις φυλακές Αβέρωφ, εκεί όπου βρισκόταν η μητέρα του ως πολιτική κρατούμενη από το αστικό κράτος. Ο λόγος; Επειδή έκρυψε έναν αντιστασιακό στο σπίτι της… Ο μικρός Νότης διαπίστωσε από νωρίς την ελευθερία της αστικής δημοκρατίας.

2. Το πρωινό τσιγάρο αφιερωμένο στον Μάνο Λοΐζο

Οι στίχοι του Άλκη Αλκαίου και η μελωδική μουσική του Νότη Μαυρουδή συνέθεσαν έναν φόρο τιμής στον αξεπέραστο Μάνο Λοΐζο. Πρόκειται για ένα πολύ τρυφερό και εμβληματικό τραγούδι που έχει αγαπηθεί διαχρονικά από το ελληνικό κοινό κι έχει γνωρίσει πολλές επανεκτελέσεις.

- Διαφήμιση -

3. Η συνεργασία του με τον Οδυσσέα Ελύτη

Ο Νότης Μαυρουδής το 1968 μελοποίησε μοναδικά το έργο του του Οδυσσέα Ελύτη Άσμα ηρωϊκό και πένθιμο για τον χαμένο Ανθυπολοχαγό της Αλβανίας, ένα λαϊκό ορατόριο για φωνή-χορωδία και ορχήστρα.

4. Η συνάντηση με τον Μάνο Χατζηδάκι

Το 1977, συνεχίζοντας την καλλιτεχνική του πορεία, «συναντήθηκε» καλλιτεχνικά με τον Μάνο Χατζηδάκι στον δίσκο Παιδί της Γης, όπου και μελοποίησε εξαιρετικά τα ποιήματα του αξέχαστου Μάνου.

5. Η αναγνώριση και τα βραβεία στην Ιταλία

Το 1969 ο Νότης Μαυρουδής τιμήθηκε με το Α΄ βραβείο στον διεθνή διαγωνισμό κιθάρας στο Μιλάνο και το βραβείο του ιταλικού μουσικού Τύπου “Mario de Luigi”. Μόλις 24 ετών και η αξία του είχε ήδη αναγνωριστεί διεθνώς, προδιαγράφοντας το λαμπρό μέλλον που θα επακολουθούσε.

- Διαφήμιση -