Λίγο πολύ όλοι έχουμε πάει στο σπίτι ενός φίλου που έχει μια καταπράσινη φτέρη στο σαλόνι ή έναν πόθο που σκαρφαλώνει στο παράθυρο του μπάνιου και με μάτια ανοιχτά είπαμε μέσα μας «Θέλω κι εγώ!».
Είναι γεγονός ότι λίγο η εποχή της πανδημίας, λίγο η δουλειά από το σπίτι, λίγο τα χρόνια που περνάνε, πρώτα από όλα όμως η ομορφιά που μας προσφέρουν, τα φυτά εσωτερικού χώρου έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας.

Πόσο πότισμα θέλουν; Χρειάζονται άμεσο ή έμμεσο φως; Είδα τα φύλλα του σήμερα σκυθρωπά και άλλα τέτοια ερωτήματα και προβληματισμοί έχουν εισβάλει ευχάριστα στις συζητήσεις μας, γι’ αυτό και σε αυτό το άρθρο θα δώσουμε μερικές βασικές συμβουλές σε όσους έχουν ήδη ή σε όσους ζήλεψαν και θέλουν να δώσουν ζωντάνια στο χώρο τους με ένα ανθεκτικό, και σχετικά εύκολο στην φροντίδα, φυτό.
Και επειδή η φύση μας εμπνέει, μας ηρεμεί και μας ταξιδεύει, προσθέσαμε κάτω από κάθε μία πρόταση και ένα ποίημα για ανάταση ψυχής και πνεύματος.

Χρυσός Πόθος (Epipremnum aureum)
Εμείς μεταξύ μας το έχουμε ονομάσει «Ο άρχοντας των φυτών εσωτερικού χώρου», εξαιρετικά ανθεκτικό και μπορείτε εύκολα από ένα κλαδάκι, που ίσως έσπασε, βάζοντας το σε ένα μπουκαλάκι με νερό να δημιουργήσετε ένα νέο φυτό, καθώς βγάζει πολύ εύκολα νέες ρίζες.

Έχει μεγάλα, γυαλιστερά πράσινα φύλλα με κίτρινες κηλίδες που η χαρακτηριστική τους ιδιότητα είναι ο καθαρισμός του αέρα. Ο χρυσός πόθος είναι φυτό που μπορεί να ανεχτεί και χαμηλότερες εντάσεις φωτισμού, χωρίς να χάσει το χρώμα του και είναι πολύ εντυπωσιακός όταν χρησιμοποιείται ως κρεμαστό φυτό.
Το γεγονός αυτό, το καθιστά ως πολύ δημοφιλές φυτό εσωτερικών χώρων, που δεν πρέπει να λείπει από καμία συλλογή.

Πότισμα
Χρειάζεται τακτικό πότισμα και τον ποτίζουμε ξανά όταν στεγνώνει το χώμα, γι’ αυτό προτείνουμε να το τοποθετήσετε σε χώρο που βρίσκεστε συχνά, ώστε να μην το ξεχνάτε και να σας είναι εύκολο, για παράδειγμα γραφείο, κουζίνα ή μπάνιο (εφόσον έχει έστω και ένα μικρό παράθυρο).
Ποίημα νο1
Μενέλαςο Λουντέμης, Ἐρωτικὸ κάλεσμα
Ἔλα κοντά μου, δὲν εἶμαι ἡ φωτιά.
Τὶς φωτιὲς τὶς σβήνουν τὰ ποτάμια.
Τὶς πνίγουν οἱ νεροποντές.
Τὶς κυνηγοῦν οἱ βοριάδες.
Δὲν εἶμαι, δὲν εἶμαι ἡ φωτιά.
Ἔλα κοντά μου δὲν εἶμαι ἄνεμος.
Τοὺς ἄνεμους τοὺς κόβουν τὰ βουνά.
Τοὺς βουβαίνουν τὰ λιοπύρια.
Τοὺς σαρώνουν οἱ κατακλυσμοί.
Δὲν εἶμαι, δὲν εἶμαι ὁ ἄνεμος.
Ἐγὼ δὲν εἶμαι παρὰ ἕνας στρατολάτης
ἕνας ἀποσταμένος περπατητὴς
ποὺ ἀκούμπησε στὴ ρίζα μιᾶς ἐλιᾶς
ν ̓ ἀκούσει τὸ τραγούδι τῶν γρύλων.
Κι ἂν θέλεις, ἔλα νὰ τ ̓ ἀκούσουμε μαζί.
Σανσιβέρια ή η Γλώσσα της πεθεράς (Sansevieria, περιλαμβάνεται στο γένος Dracaena)
Η σανσιβέρια, γνωστή και ως σανσεβιέρια, είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά και ανθεκτικά φυτά εσωτερικού χώρου. Η σανσιβέρια διαθέτει χαρακτηριστικά στενόμακρα μυτερά φύλλα, από όπου και έλαβε το όνομα «η γλώσσα της πεθεράς», τα οποία διατηρούνται καταπράσινα και ζωηρά όλο τον χρόνο.

Η σανσιβέρια ανήκει στα φυτά εσωτερικού χώρου που δε χρειάζονται πολύ φως και έχει ελάχιστες απαιτήσεις σε περιποίηση. Πρόκειται για ένα πολύ προσαρμοστικό φυτό που μπορεί να αναπτυχθεί και σε εξωτερικό χώρο, στην αυλή και στο μπαλκόνι.
Επιπλέον, είναι ένα από τα πιο δημοφιλή φυτά που καθαρίζουν τον αέρα και αποτελεί ιδανικό φυτό για να διακοσμήσουμε το υπνοδωμάτιο μας, καθώς εκτός από την εξωτική ομορφιά της, μας βοηθάει να έχουμε καλύτερη ποιότητα ύπνου.
Η σανσιβέρια προτιμάει φωτεινά σημεία μέσα στο σπίτι για να αναπτυχθεί πιο γρήγορα. Μπορεί να προσαρμοστεί και σε σκοτεινά δωμάτια με λιγότερο φως, ωστόσο θα έχει πολύ πιο αργή ανάπτυξη.

Πότισμα
Ποτίζουμε τη σανσιβέρια περίπου μία φορά τον μήνα, την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου και μόνο εφόσον το χώμα της έχει στεγνώσει. Τη ζεστή περίοδο του καλοκαιριού, ποτίζουμε συχνότερα, περίπου κάθε 2 εβδομάδες.
Ποίημα νο2
Αργύρης Χιόνης, Λεκτικά τοπία, εκδόσεις Νεφέλη
Έκοβε κι έτρωγε λουλούδια,
έκοβε κι έτρωγε λουλούδια κόκκινα κίτρινα γαλάζια,
καταβρόχθιζε όλα τα χρώματα.
Για να χορτάσω, έλεγε,
ομορφιά για να χορτάσω.
Κρασούλα ή το φυτό της τύχης ή λεφτόδεντρο
Η κρασούλα ανήκει στην οικογένεια των παχύφυτων και έχει φανατικούς θαυμαστές σε όλο τον κόσμο και εμείς σίγουρα βρισκόμαστε ανάμεσα τους.
Θα τη συναντήσουμε κυρίως σε κήπους, όμως την αναφέρουμε εδώ γιατί σε αρχικό στάδιο, όπως κάναμε εμείς, μπορεί να την πάρει κανείς σε μικρό γλαστράκι και να ξεκινήσει έχοντας την κοντά στο παράθυρο, ώστε να έχει έμμεσο φως και μεγαλώνοντας να την βγάλει στο μπαλκόνι επίσης σε σημείο που δεν θα την “χτυπάει” άμεσα ο ήλιος.

Είναι ένα φυτό που εντυπωσιάζει με το γυαλιστερό και παχύ φύλλωμα της. Άλλωστε, το όνομα της κρασούλας προέρχεται από τη λατινική λέξη crassus, που σημαίνει «παχύς» και συνδέεται με τα σαρκώδη φύλλα της που έχουν την ικανότητα να αποθηκεύουν νερό.
Υπάρχουν πάνω από 200 είδη κρασούλας με τα περισσότερα να προέρχονται από τη Νότια Αφρική. Το πιο χαρακτηριστικό και διαδεδομένο είδος ονομάζεται Crassula ovata και διαθέτει στρογγυλά δερματώδη συμπαγή φύλλα με λευκό ή ρόδινο άνθος στην κορυφή.
Η κρασούλα ευδοκιμεί σε μέρη φωτεινά και καλά αεριζόμενα, σε μπαλκόνια και αυλές, που δεν έρχονται σε απευθείας επαφή με το έντονο ηλιακό φως.

Πότισμα
Η κρασούλα έχει μέτριες ανάγκες σε νερό, απαιτεί ωστόσο τακτικό πότισμα. Συγκεκριμένα, ποτίζουμε την κρασούλα οπωσδήποτε μια φορά τη βδομάδα κατά τους ανοιξιάτικους μήνες και δυο φορές τη βδομάδα τους θερινούς μήνες σε συνθήκες καύσωνα και υψηλών θερμοκρασιών.
Το πότισμα της κρασούλας πρέπει να είναι περιορισμένο την περίοδο του φθινοπώρου, κάθε 1-2 βδομάδες ανάλογα τον καιρό, και ακόμη λιγότερο το χειμώνα. Το υπερβολικό πότισμα μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα σαπίσματος της ρίζας της κρασούλας (να δείτε ότι αρχίζει να μαλακώνει ο κορμός), καθώς και έντονη φυλλόπτωση.
Ποίημα νο3
Emily Dickinson, Το ανεξάντλητα Σημαίνον. 91 Ποιήματα, εκδόσεις Ιδεόγραμμα.
«Φύση» είναι αυτό που βλέπουμε-
Το Απόγευμα-ο Λόφος-
Ο Σκίουρος-η Έκλειψη-ο Ζούζουνας-
Κι ακόμα-Φύση είναι οι Ουρανοί-
Φύση είναι αυτό που ακούμε-
Ο Κότσυφας-η Θάλασσα-
Είναι η Βροντή-ο Γρύλλος-
Κι ακόμα-Φύση Αρμονία είναι-
Φύση είναι αυτό που ξέρουμε-
Την τέχνη όμως δεν έχουμε για να το πούμε-
Τόσο αδύναμη η Σοφία Μας
Μπρος στην Απλότητά της.
(1863)
Φυσικά και ο κατάλογος θα μπορούσε να συνεχίζετε και μπορεί να συνεχιστεί, αλλά ξεκινάμε με τα βασικά, δίνουμε χρόνο στον εαυτό μας να προσαρμοστεί με τους νέους συγκατοίκους μας και απολαμβάνουμε την εξερεύνηση της όμορφης αυτής συμβίωσης!
Τεχνικές πληροφορίες για τα φυτά εσωτερικού χώρου αλιεύσαμε από το mistikakipou.gr
Φωτογραφία θέματος του Toa Heftiba.