- Διαφήμιση -

Είναι λογικό πως και το 2022 δεν κύλησε τόσο… ρόδινα όσο θα περιμέναμε. Κάτι ο πόλεμος, κάτι οι πολιτικές αναταραχές, κάτι απ’όλα εν πάσει περιπτώσει μας γέμισαν με άγχος, φόβο, αβεβαιότητα και πολλά άλλα συναισθήματα που δεν μας επιτρέπουν να δούμε με αισιόδοξο μάτι το μέλλον και το ποτήρι πάντα μισοάδειο.

Βέβαια υπάρχει πάντα τόσο το κίνητρο όσο και η θέληση να κάνουμε καλύτερη την καθημερινότητά μας, να αλλάξουμε συνήθειες προς το καλύτερο και γιατί όχι να τολμήσουμε να εκπληρώσουμε επιθυμίες και όνειρα που συνεχώς τα προσγειώνει η μουντή καθημερινότητα. Στο Calendart παραθέτουμε μια σειρά από τρόπους που μπορούν να καλυτερεύσουν την ψυχική μας υγεία και να εμπλουτίσουν με ποικιλία τα ενδιαφέροντά μας το νέο έτος.

1. Κάντε ένα ταξίδι

Ίσως να ξεκινάει κάπως κλισέ η λίστα, αλλά ένα ταξίδι πάντα προσφέρει μια ξεχωριστή και ιδιαίτερη εμπειρία, είτε είναι για ένα σκ, είτε για μια ολόκληρη εβδομάδα. Μπορείτε να επιλέξετε έναν οικείο αλλά πανέμορφο ταξιδιωτικό προορισμό ή μια -πραγματική- εμπειρία ζωής που θα σας μείνει αναμφίβολα αξέχαστη.

2. Αθληθείτε αλλιώς

Ναι, καλώς ή κακώς, για την ενίσχυση της ψυχικής μας υγείας ή τελος πάντων της σωματικής μας ενδυνάμωσης πρέπει να αθληθούμε. Ωστόσο αν σε κάποιους δεν αρέσει ή δεν προλαβαίνουν να πηγαίνουν στο γυμναστήριο, μια εναλλακτική λύση είναι το τρέξιμο ή η δυνατότητα να ξεκινήσουν ένα άθλημα, ομαδικό ή ατομικό.

3. Βάλτε σε μια σειρά τις… σειρές σας

Όλοι μας έχουμε κάνει το αμάρτημα όχι μόνο να μην μπορούμε να σταματήσουμε να βλέπουμε μια σειρά, αλλά να βλέπουμε και πολλές σειρές ταυτόχρονα, κάτι που δημιουργεί ένα αδικαιολόγητο άγχος στο κεφάλι μας. Μια σειρά πρέπει να να μας ευχαριστεί και να μας προσφέρει μια απαραίτητη διαφυγή από την πραγματικότητα. Οπότε διαλέξτε αυτές που ξέρετε θα απολαύσετε και… καλή προβολή!

- Διαφήμιση -

4. Διευρύνετε τις γνώσεις σας

Διαδικτυακά σεμινάρια, μεταπτυχιακά, επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία είναι μόνο λίγες από τις επιλογές που μπορούν να βοηθήσουν στην επέκταση του γνωστικού μας πεδίου και να προσθέσουν και άλλα όπλα στην επαγγελματική και ακαδημαική μας φαρέτρα. Ειδικά για τα μουσεία μπορούμε να τα επισκεπτόμαστε οποιαδήποτε μέρα, όχι μόνο όταν… γιορτάζουν.

5. Τακτοποιήστε το σπίτι σας

Όσο οξύμωρο και αν ακούγεται, η συχνή τακτοποίηση του προσωπικού μας χώρου μπορεί να καταλήξει άνετα από αγγαρειά σε μια θεραπευτική διαδικασία. Επίσης, δεν πρέπει να αμελήσουμε πως ακόμα και οι μικρότερες των παρεμβάσεων στο σπίτι μπορούν να μας κάνουν ευτυχισμένους και πλήρεις.

6. Αποκτήστε ή εξελίξτε ένα χόμπι

Εντάξει, δεν θα σας γυρίσουμε πίσω στα χρόνια που μάζευαν γραμματόσημα ή καρφίτσωναν πεταλούδες. Έχει αποδειχθεί όμως πως ένα χόμπι μας δίνει ένα boost συγκέντρωσης και μας προσφέρει πολλές στιγμές ευχάριστης και δημιουργικής απασχόλησης. Περιορισμοί μάλιστα δεν υπάρχουν, από το να δοκιμάζουμε νέες συνταγές μαγειρικής ή να φροντίζουμε με ιδιαίτερη προσοχή όμορφα φυτά εσωτερικού χώρου που καλό θα ήταν να έχουμε!

7. Περπατήστε

Ναι, δεν κάνουμε πλάκα. Πόσες φορές θα πρέπει να επαναλάβουν όλοι πως το περπάτημα κάνει καλό; Μάλιστα υπάρχουν πολλές διαφορετικές εκδοχές. Μπορείτε να κάνετε μια εξαντλητική μεν, μοναδική δε πεζοπορία με εκπληκτικά τοπία ή να προτιμήσετε μια ασφαλή αλλά stress free βόλτα σε κάποιο πάρκο.

8. Γίνετε πιο «περιπετειώδεις» με τις αναγνώσεις σας

Μήπως ήρθε η ώρα να δώσετε μια δεύτερη ευκαιρία σε εκείνο το μυθιστόρημα που έχει μαζέψει σκόνη στην βιβλιοθήκη σας; Ποιός ξέρει, ίσως να μην μπορείτε να το αφήσετε κάτω και να βρείτε ένα κρυφό λογοτεχνικό διαμάντι. Από την άλλη, ίσως αξίζει φέτος να μην εγκαταλείψετε τον αγώνα και να κάνετε το ένα βήμα παραπάνω για να τελειώσετε την ανάγνωση ενός κορυφαίου κλασικού διηγήματος.

9. Ρυθμίστε το πότε θα… αγχώνεστε

Μπορεί εκ πρώτης όψεως να μοιάζει αντιπαραγωγικό και παντελώς αντίθετο με τα παραπάνω, όμως σας προτρέπουμε να μας δώσετε μια ευκαιρία. Καθώς το άγχος μας οδηγεί πολύ συχνά στο να κάνουμε διαδαλώδεις και χαοτικές σκέψεις σε σημείο που να καταστρέψει τη μέρα μας, γιατί να μην το περιορίσουμε σε ένα συγκεκριμένο διάστημα; Μια πρόταση είναι να ορίσετε και να αφιερώσετε ένα συγκεκριμένο χρονικά διάστημα όπου θα αντιμετωπίσετε τις φοβίες και τις ανησυχίες σας, έτσι ώστε να διανύσετε το υπόλοιπο της ημέρας με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.

10. Δώστε ποικιλία στις βραδινές εξόδους σας

Χρημάτων επιτρέποντος βέβαια, ο νέος χρόνος είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να δώσουμε μια πρωτοτυπία στις εξόδους μας, όσο… κουραστικό και να φαντάζει στην θεωρία. Το θέατρο και το σινεμά είναι πάντα κλασικές επιλογές, αλλά γιατί να μην επισκεφθείτε μια έκθεση σε μια γκαλερί; Ή ένα θεματικό escape room; Ή να παραστείτε σε μια παρουσίαση βιβλίου; Γιατί τον πολύ τον… καφέ τον βαριέται και ο φοιτητής.

- Διαφήμιση -